Foşti lideri sovietici, condamnaţi pentru crime de război în Lituania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Iazov, fost ministru Apărării al URSS
Dmitri Iazov, fost ministru Apărării al URSS

Tribunalul Districtual din Vilnius a anunţat, miercuri, verdictul în cazul evenimentelor din 13 ianuarie 1991, fostul ministru sovietic al apărării Dmitri Iazov şi fostul ofiţer KGB Mihail Golovatov fiind condamnaţi în absenţă la 10, respectiv 12 ani de închisoare pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii - scrie portalul lituanian DELFI.

Alţi 67 de cetăţeni din Rusia, Belarus şi Ucraina sunt acuzaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în perioada sovietică, cei mai mulţi dintre aceştia fiind condamnaţi în absenţă. Doar doi cetăţeni ai Federaţiei Ruse au fost aduşi în faţa instanţei. Procuratura Generală din Lituania a cerut ca fostul ministru sovietic al apărării Dmitri Iazov şi alţi cinci ofiţeri să fie condamnaţi la închisoare pe viaţă - mai scrie DELFI.

Aproape 700 de persoane au fost recunoscute drept victime ale confruntărilor din ianuarie 1991, iar aproape o mie de persoane au fost intervievate în calitate de martori. Rusia a refuzat să coopereze cu Lituania în investigarea acestui caz şi a respins cererea de audiere a lui Mihail Gorbaciov, fost şef al URSS. Vytautas Landsbergis, primul preşedinte al statului lituanian din perioada post-sovietică, a promis să fie prezent în sala de judecată atunci când instanţa va pronunţa hotărârile de condamnare a acuzaţilor.

Amintim că 14 persoane au murit şi peste 1.000 au fost rănite în noaptea de 13 ianuarie 1991, când unităţi militare sovietice şi trupe speciale au preluat cu forţa controlul asupra turnului de televiziune din Vilnius.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite