Fost ministru francez al Afacerilor Europene: Vrem o UE cu şase state. Care sunt favoritele politicianului UMP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a declarat că doreşte ca ţara sa să părăsească spaţiul Schengen şi să facă parte dintre Uniune Europeană formată doar din şase state, citează AFP conform interviului acordat unui post de televiziune din Hexagon.

Laurent Wauquiez este vicepreşedintele formaţiunii politice de dreapta UMP, fostul partid de guvernământ din timpul mandatului preşedintelui Nicholas Sarkozy. Remarcile lui Wauquiez indică reorientarea formaţiunilor de centru –dreapta din Franţa spre discursul populist şi eurosceptic promovat intens de extremiştii de la Frontul Naţional condus de eurodeputata Marine LePen.

„Integrând prea multe ţări, am ucis proiectul european", apreciază Laurent Wauquiez, fostul ministru pentru Afaceri Europene, informează Mediafax.

 „Extinderea a fost o eroare. Trebuie reconstituit nucleul european în jurul a şase ţări: Germania, Italia, Spania, Belgia, Olanda şi Franţa. Celorlalte trebuie să li se explice că nu funcţionează în acelaşi ritm. Este valabil pentru Marea Britanie, Irlanda sau România", a declarat el. „Te salvezi sau te scufunzi cu Europa, aceasta este poziţia mea", a declarat el.

În ceea ce priveşte ce mai intensă dezbatere din Franţa – imigraţia – politicianul din UMP a afirmat că este foarte important ca ţara sa să iasă din spaţiul Schengen, pentru a stopa acest fenomen. Wauquiez estimează ca aceasta va fi poziţia oficială a partidului pe care îl reprezintă, în scurt timp.

„Acest lucru nu poate să meargă pentru că ţările europene nu au aceeaşi situaţie în legătură cu imigraţia. Germania are puţini copii, are nevoie de imigraţie. Franţa are mai degrabă mulţi copii, ea nu are nevoie de imigraţie", a detaliat vicepreşedintele UMP.

Pe aceeaşi temă

Porcul ca argument politic

Nu e o glumă. Nu este un titlu senzaţionalist. Este vorba despre o decizie cu consecinţe posibil importante pe scena politică franceză şi care ar putea să genereze mişcări similare în alte ţări europene. Cu perspectiva unui scandal de proporţii. Despre ce e vorba?

Manuel Valls, un vals imposibil?

Pentru stînga aflată la guvernare rezultatele alegerilor municipale au căzut ca o urgie: 155 de oraşe au trecut de la stînga la dreapta, iar Frontul Naţional, partidul de extremă dreaptă condus de Marine Le Pen, a obţinut 11 oraşe (faţă de de 3, în 2008).

Preşedintele socialist François Hollande a numit un nou prim-ministru: Manuel Valls, cel mai sarkozist dintre socialişti. După ce a fost şef de comunicare în campania electorală a lui Hollande, Valls a primit ministerul de interne unde şi-a consolidat, carismatic, reputaţia de electron liber, detestat de propria familie politică, iubit de populaţia decepţionată de lipsa de autoritate de la vîrful republicii.

Marine Le Pen, femeia care a adus extrema dreaptă pe primul loc în preferinţele francezilor

Partidul de extremă dreapta, Frontul Naţional, din Franţa a atins în apropierea alegerilor europene cel mai înalt nivel al său de popularitate, în condiţiile în care 34% din francezi spun că sprijină ideile formaţiunii, potrivit unui sondaj de opinie TNS Sofres.

Pe de altă parte, 59% sunt împotriva propunerilor majore ale Frontului Naţional, printre care respingerea imigraţiei, conform rezultatelor acestui studiu preluat de presa franceză.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite