Fost comandant al Armatei turce, condamnat la închisoare pe viaţă

Fost comandant al Armatei turce, condamnat la închisoare pe viaţă

Premierul Erdogan, o figura controversata in Turcia FOTO Reuters

Fostul comandat al Armatei turce, Ilker Basbug, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru organizarea unui plan de răsturnare a guvernului de la Ankara. Dosarul în care a fost condamnat generalul include şi numele a 275 de inculpaţi, dintre care jurnalişti, generali şi profesori universitari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătorii au condamnat şi alţi trei parlamentari turci din opoziţie, membrii Partidului Republican al Poporului (CHP), la închisoare între 12 şi 35 de ani. 21 de inculpaţi au fost achitaţi în acest dosar, care a divizat profund opinia publică din Turcia.

Procurorii au susţinut că cei 275 de acuzaţi au pus la punct o reţea de ultra-naţionalişti laici –denumită Ergenekon- care plănuiau asassinate şi atentate cu bombă, pentru a declanşa o lovitură de stat militară pentru înlăturarea de la putere a partidului actual de guvernământ condus de premierul Erdogan, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

Suporteri ai generalului s-au adunat în faţa instanţei de lângă centrul de detenţie Silivri, în vestul Istanbulului, pentru a protesta faţă de procesul ce durează de cinci ani. Forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a răspândi mulţimea furioasă.

Dosarul face parte din lupta de ani de zile dintre promotorii caracterului laic al statului turc şi politica cu tente de islamizare dusă de prim-ministrul Erdogan.

Investigaţia asupra grupului Ergenekon a început în iunie 2007, după ce un pont anonim dat poliţie turce, a determinat găsirea unor material explozibile în casa unui ofiţer militar aflat în rezervă. Criticii regimului de la Ankara susţin că acest dosar a fost îndreptat exclusiv împotriva oponenţilor Guvernului condus de AKP.

Reprezentanţii guvernamentali neagă orice acuzaţie de acest gen şi insistă asupra faptului că singurul scop al acestui proces a fost eliminarea unei organizaţii care se pregătea să devină „stat în stat“ şi să comită acte ilegale.

În septembrie 2012, aceeaşi instanţă a condamnat la închisoare peste 300 de ofiţeri military sub acuzaţia organizării unui complot de a răsturna guvernul condus de premierul Recep Tayyip Erdogan în 2003.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: