Fost ambasador american la Moscova: Putin ar putea declanşa un nou război în Europa prin invadarea Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael McFaul FOTO EPA-EFE
Michael McFaul FOTO EPA-EFE

Michael McFaul, fost ambasador al SUA la Moscova, le transmite liderilor mondiali să fie „foarte” preocupaţi de situaţia de la graniţa dintre Ucraina şi Rusia, avertizând că Vladimir Putin ar putea declanşa un nou război în Europa.

Michael McFaul, ambasador al SUA în Rusia între 2012 şi 2014, este de părere că tensiunile continue de la graniţa ruso-ucraineană riscă să ducă la un război între „două armate formidabile”.

El le transmite liderilor mondiali să fie „foarte” preocupaţi de această situaţie.

În opinia sa, Kremlinul ar putea decide într-o zi să lanseze un atac asupra părţii de est a Ucrainei sub motivul „eliberării” vorbitorilor de limbă rusă din acea regiune, iar armata ucraineană nu va ezita să „răspundă” pentru a respinge inamicul.

„Veţi avea un război în Europa între două armate  formidabile”, a declarat McFaul pentru BBC.

Declaraţia lui McFaul vine după ce prezentatorul TV Dmitri Kiseliov, văzut de mulţi drept propagandistul lui Putin, a apreciat în timpul unei emisiuni difuzate în weekendul trecut că Ucraina este „la un pas de război”.

Kiseliov a catalogat Ucraina drept un „stat nazist” şi a insinuat că Putin ar fi nevoit să-l „denazifice”, inclusiv pe cale militară. O intervenţie armată ar însemna „prăbuşirea economică şi militară” a Ucrainei, susţine el.

Ucraina afirmă că Rusia a mobilizat 85.000 de militari în apropiere de frontierele sale de est şi sud şi se teme că Moscova caută un pretext pentru a lansa o nouă agresiune militară.

De cealaltă parte, oficialii ruşi de rangul doi susţin pe canalele de propagandă de la Moscova că Ucraina va provoca un incident în Donbas ce va determina armata rusă să intervină în sprijinul etnicilor ruşi din această regiune aflată de şapte ani în război.

Statele Unite au avertizat duminică Rusia că se va confrunta cu „consecinţe” dacă va ataca Ucraina.

Luni, miniştrii de Externe ai celor mai dezvoltate şapte state ale lumii (G7) şi şeful diplomaţiei europene au îndemnat Rusia să pună capăt „provocărilor” şi să se angajeze în „dezescaladare” la frontiera cu Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite