Fost agent CIA, căutat pentru puciul eşuat din Muntenegru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Muntenegru au emis joi un mandat internaţional de arestare pe numele unui fost agent CIA suspectat că a fost implicat într-o acţiune din 2016 considerată de guvernul muntenegrean drept un complot pus la cale de Rusia pentru a împiedica aderarea acestui stat balcanic la Alianţa Nord-Atlantică.

Potrivit televiziunii de stat din Muntenegru, procurorii vor extrădarea lui Joseph Assad, un cetăţean american născut şi crescut în Egipt, acuzat că a participat la acest act infracţional orchestrat de doi agenţi ai serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU), relatează „Business Insider“.

Ruşii şi alţi 12 suspecţi, majoritatea sârbi, sunt judecaţi în Muntenegru în cazul acestui complot din 2016, ce ar fi urmat să aibă loc în ziua alegerilor parlamentare şi care ar fi inclus planuri pentru asasinarea premierului de la acea vreme Milo Djukanovic, luarea cu asalt a parlamentului şi aducerea unui lider al opoziţiei la putere. Cei doi ruşi sunt judecaţi în absenţă.

Acum, procurorii muntenegreni anchetează dacă fostul agent al Agenţiei Centrale de Informaţii din Statele Unite a fost angajat pentru a-i ajuta pe cei 14 suspecţi să scape. Procurorii au pornit pe această pistă după ce un alt fost agent CIA, care se ocupă de o firmă de servicii de securitate, a depus mărturie în acest caz şi a făcut referire la Assad. Acesta din urmă ar fi negat însă că ar fi comis vreo faptă ilegală, refuzând să depună mărturie.

Assad este o persoană cunoscută în Statele Unite, în contextul în care el şi soţia sa, care a fost ofiţer american contraterorism, au ajutat peste 100 de irakieni creştini să scape din calea violenţelor comise de gruparea jihadistă Statul Islamic şi să se refugieze în Europa în 2015.

Numai că, scrie „New York Times“ citând Associated Press, în prezent nu se ştie unde se află Assad. Există totuşi informaţii potrivit cărora acesta ar conduce o agenţie de securitate cu sediul principal în Abu Dhabi.

Complotul care ar fi fost pus la cale de Rusia, ţară care a criticat aderarea Muntegrului la NATO, ce a avut loc anul trecut, a eşuat în contextul în care unul dintre conspiratori s-a predat cu puţin timp înainte, potrivit „The Telegraph“. Moscova a negat orice implicare în acest caz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite