Forţele de securitate ale Belarusului sunt acuzate că oferă instrucţiuni migranţilor pentru a lua cu asalt frontiera cu UE

Forţele de securitate ale Belarusului sunt acuzate că oferă instrucţiuni migranţilor pentru a lua cu asalt frontiera cu UE

Soldaţi polonezi mobilizaţi la graniţa cu Belarus pentru a stopa valul de migranţi FOTO Profimedia

Forţele de securitate ale Belarusului acordă instrucţiuni şi echipamente migranţilor pentru a lua cu asalt a graniţa cu Polonia, acuză poliţia poloneză de frontieră, potrivit DPA.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Străinii primesc instrucţiuni, echipamente şi gaze lacrimogene din partea responsabililor belaruşi”, se arată într-un mesaj pe Twitter al poliţiei poloneze de frontieră.

De mai multe zile, mii de migranţi din Orientul Mijlociu sunt blocaţi la graniţa dintre Belarus şi Polonia. Ei se adăpostesc în tabere improvizate în pădure, în condiţiile în care temperaturile se apropie de pragul îngheţului. Numeroşi migranţi s-au adunat şi la graniţele Belarusului cu Lituania şi cu Letonia, în căutarea unei căi de acces în UE, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Canalele de pe Telegram ale opoziţiei din Belarus arată că grupuri mari de migranţi continuă să se deplaseze spre graniţele cu Polonia, Lituania şi Letonia. „Sunt din ce în ce mai mulţi”, scrie un utilizator al canalului Nexta.

Sâmbătă seara, un grup de aproximativ 50 de migranţi a reuşit să străpungă o barieră de lângă localitatea poloneză Dubicze Cerkiewne. În cele din urmă, aceştia au fost reţinuţi şi redirecţionaţi spre Belarus.

O altă tentativă de trecere a frontierei, în dreptul localităţii Kolonia Klukowicze, a eşuat.

Mulţi dintre migranţi speră să ajungă în Germania şi sunt ademeniţi cu zvonuri false, precum că de luni ar urma să fie transportaţi cu autocare speciale în ţara dorită pentru destinaţia finală.

Ministerul german de Externe a dezminţit acest zvon. „Cine răspândeşte aceste minciuni pune oamenii în mare pericol”, a reacţionat diplomaţia germană pe Twitter.

Având în vedere situaţia de la graniţa cu Belarus, Polonia, Lituania şi Lituania nu exclud să ceară convocarea unei reuniuni NATO.

Acuzat de orchestrarea acestui val cu sprijinul lui Vladimir Putin, regimul Lukaşenko urmează să fie sancţionat din nou de UE. Miniştrii de Externe ai UE se întrunesc luni pentru a extinde sancţiunile împotriva Belarusului.

Ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir Makei, susţine că aceste sancţiuni sunt „contraproductive”. O discuţie între Vladimir Makei şi Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a avut loc duminică. 

„Viaţa oamenilor trebuie să fie protejată şi accesul agenţiilor umanitare trebuie să fie autorizat. Situaţia actuală este inacceptabilă şi trebuie să înceteze. Oamenii nu trebuie să fie utilizaţi ca arme”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei europene după discuţia cu şeful diplomaţiei belaruse.

Pe de altă parte, Guvernul Irakului a anunţat că va organiza joi pe ruta Minsk-Bagdad un prim zbor de repatriere a migranţilor irakieni, „pe bază voluntară”. Totodată, Emiratele Arabe Unite au interzis luni cetăţenilor din Afganistan, Siria, Yemen şi Irak să se îmbarce la cursele spre capitala Belarusului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările