Formaţiunea politică a lui Viktor Orban, FIDESZ, părăseşte Partidul Popular European. De ce s-a supărat premierul Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban FOTO EPA-EFE
Viktor Orban FOTO EPA-EFE

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat miercuri că formaţiunea sa politică părăseşte Partidul Popular European (PPE, dreapta proeuropeană). Decizia survine după adoptarea noilor reguli interne PPE privind suspendarea sau excluderea unui partid.

„Vă informez că membrii FIDESZ se retrag din cadrul PPE”, „imediat”, a scris liderul suveranist ungar într-o scrisoare postată pe Twitter de către unul dintre miniştrii săi.

Orban denunţă în această scrisoare un demers „antidemocratic, nedrept şi inacceptabil” din partea PPE.

Acum o săptămână, premierul ungar a atenţionat PPE că îşi va retrage formaţiunea în cazul adoptării noilor reguli interne.

„Dacă FIDESZ nu este binevenit, atunci nu ne simţim obligaţi să rămânem în grup”, i-a scris Orban lui Manfred Weber.

FIDESZ a fost suspendat acum doi ani din Partidul Popular European, dar încă avea 12 eurodeputaţi în grupul europarlamentar al acestei formaţiuni paneuropene conservatoare.

Săptămâna trecută, liderul grupului europarlamentar al PPE, Manfred Weber, şi ceilalţi membri ai conducerii grupului au făcut un pas către noile reguli privind suspendarea sau excluderea, care ar permite penalizarea unui partid membru în ansamblul său şi nu doar a unui singur eurodeputat, notează Agerpres.

Potrivit site-ului eppgroup.eu, noile reguli, ce reprezintă o actualizare a celor adoptate în octombrie 2013, au fost adoptate miercuri, cu o majoritate calificată (reprezentând 84,1% din voturi). Ele au intrat în vigoare imediat şi nu se aplică retroactiv.

Viktor Orban este arătat de mai mult timp cu degetul la Bruxelles pentru faptul că subminează libertăţile democratice, mass-media, organizaţiile neguvernamentale şi statul de drept.

„Salut plecarea aşteptată de mult timp a FIDESZ şi a lui Viktor Orban din grupul politic european dominant”, a declarat Dacian Cioloş, liderul grupului parlamentar Renew Europe (centru) în Parlamentul European.

„Nu există loc pentru populismul toxic al FIDESZ în grupul politic european dominant”, apreciază românul.

În pofida plecării celor 12 membri FIDESZ, PPE rămâne, cu 175 de eurodeputaţi, cea mai importantă formaţiune în Parlamentul European.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite