FOTO VIDEO Atac armat în Munchen: nouă morţi şi 27 răniţi. Atacatorul, care s-a sinucis, era obsedat de atacuri armate în masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona schimbului de focuri din Munchen FOTO AFP
Zona schimbului de focuri din Munchen FOTO AFP

Nouă oameni au fost ucişi şi alţi 27 sunt răniţi în urma unui atac armat care a avut loc vineri seară în oraşul german Munchen. Atacatorul este un tânăr german de origine iraniană, în vârstă de 18 ani, care s-a sinucis. Starea de alertă a fost ridicată sâmbătă dimineaţa. Şeful Poliţiei  a precizat că motivele din spatele atacului nu sunt clare. Autorităţile nu au descoperit deocamdată nicio legătură cu vreo organizaţiei teroristă.

UPDATE 18.37  Ministrul german de Interne Thomas de Maziere a apreciat că asasinul, David Ali Sonboly, un germano-iranian în vârstă de 18 ani, a fost cel mai probabil victimă a hărţuirii de către alţi „tineri de vârsta sa“.

Majoritatea victimelor sunt adolescenţi sau tineri: trei victime aveau 14 ani, două aveau 15 ani, iar alţii aveau 17, 20, 20 şi 45 de ani. Poliţia nu a confirmat existenţa unor legături între asasin şi vreuna dintre cele nouă victime decedate, locuitori ai Munchenului de diverse naţionalităţi.

Nu se cunosc deocamdată motivaţiile tânărului, însă poliţia presupune că este vorba de un „caz classic“ de „amok“, cuvânt obişnuit în limba germană (scris sub forma „amok“) şi care se regăseşte şi în Dicţionarul Enciclopedic tipărit în România, cu explicaţia: „denumire a unei tulburări psihice observate iniţial în Asia de Sud-Est, constând din manifestări maniacale periculoase, cu impulsuri de omucidere“, notează Agerpres.

Atac armat la Munchen. Ministrul german de Externe spune că nu există niciun indiciu legat de terorismul internaţional

UPDATE 16.45 Ministrul german de Interne Thomas de Maziere a declarat sâmbătă că „nu există niciun indiciu referitor la vreo legătură cu terorismul internaţional“ în atacul de la Munchen, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.

De Maiziere a declarat pentru presă că s-a întâlnit cu toţi oficialii de rang înalt din domeniul securităţii. Serviciile de informaţii nu aveau informaţii despre autorul atacului, a adăugat ministrul german.

Părinţii atacatorului au venit în Germania la sfârşitul anilor '90 şi au cerut azil, a precizat de Maziere.

UPDATE 16.10 Serviciile de securitate germane vor „face tot ceea ce este posibil pentru a proteja securitatea şi libertatea tuturor oamenilor din Germania“, în urma celor două atacuri comise în ţară mai puţin de o săptămână, a dat asigurări sâmbătă, pentru presă, cancelarul Angela Merkel, potrivit agenţiilor AP şi news.ro.

UPDATE 16.00 Un individ despre care se crede că ar fi atacatorul care a împuşcat mortal vineri seară nouă persoane după care s-a sinucis lângă un centru comercial din Munchen (capitala Bavariei, sudul Germaniei) este văzut spunând într-un filmuleţ înregistrat cu telefonul mobil şi difuzat de presa germană că a fost spitalizat pentru probleme psihice, transmite sâmbătă agenţia de presă DPA, citată de Agerpres. Poliţia a anunţat că încearcă să verifice înregistrarea, care a fost difuzată la postul NTV.

„Am fost spitalizat pentru probleme psihice. Sunt german. M-am născut în Germania“, a declarat printre altele tânărul într-un filmuleţ realizat de un localnic.

Totodată, poliţia germană a informat că cercetează un cont de Facebook prin intermediul căruia atacatorul din Munchen ar fi putut invita mai mulţi cunoscuţi să vină la restaurantul de tip fast food în care şi-a început atacul.

Presa locală a mai scris că tânărul avea probleme la şcoală şi era pasionat de jocurile video violente. Totodată, potrivit aceleiaşi surse, tânărul îl diviniza pe Tim Kretschmer, un adolescent de 17 ani care, în 2009, a pătruns înarmat în fostul său liceu din localitatea Winnenden (sud-vestul Germaniei) şi a deschis focul, ucigând 15 persoane, după care s-a sinucis.

Atac armat la Munchen. Zi de doliu în capitala Bavariei

UPDATE 15.32 Primarul oraşului Munchen a declarat sâmbătă o zi de doliu în memoria victimelor atacului armat comis vineri seara în capitala bavareză, relatează AP, citată de news.ro.

Primarul a transmis condoleanţe victimelor, familiilor şi prietenilor victimelor sâmbătă dimineaţa, într-un mesaj postat pe Facebook. El le mulţumeşte forţelor de securitate pentru modul în care au gestionat situaţia.

Dieter Reiter afirmă că oraşul este „şocat şi îngrozit de acest act groaznic“.

Nouă persoane au fost ucise în atac, iar presupusul atacator s-a sinucis. Şeful poliţiei din Munchen, a declarat că şapte dintre victime sunt adolescenţi. Un bărbat în vârstă de 20 de ani şi o femeie în vârstă de 45 de ani au fost de asemenea ucişi. Toţi erau locuitori ai Munchenului, a precizat el.

„În ceea ce-l priveşte pe suspect, este necesar să examinăm totul, însă nu ştim încă ce a declanşat atacul“, a declarat pentru AP un purtător de cuvânt al municipalităţii, Peter Beck.

Autorităţile privilegiază pista unei persoane cu probleme psihice.

Atac armat la Munchen. Anchetatorii analizează pista unei persoane cu probleme psihice

UPDATE 14.54 Există „o legătură evidentă“ între atacul comis vineri de tânărul germano-iranian de 18 ani în oraşul Munchen, soldat cu moartea a nouă persoane, şi ucigaşul norvegian Anders Behring Breivik, a anunţat poliţia germană, potrivit AFP şi DPA, relatează Agerpres.

Vineri s-au împlinit cinci ani de la masacrul din Norvegia comis de Breivik, care a ucis 77 de persoane. Breivik este un erou pentru militanţii de extremă-drepta din Europa şi America, potrivit agenţiei de presă Reuters.

UPDATE 14.44 Ministerul kosovar de Externe a anunţat că trei cetăţeni kosovari se numără printre cele nouă persoane ucise vineri la Munchen de tânărul germano-iranian.

Ministerul de Externe al Turciei Mevlut Cavusoglu a anunţat la rândul său că autorităţile au identificat trei victime din rândul cetăţenilor turci. Este vorba de doi adolescenţi şi de o femeie, a precizat Cavusoglu.

UPDATE: 14.05 Autorităţile germane au anunţat că bilanţul atacului de vineri se ridică la nouă morţi şi 27 de răniţi, printre ei aflându-se şi copii. Zece răniţi sunt în stare gravă. 

Anchetatorul Robert Heimberger a spus că se pare că atacatorul a piratat un cont de Facebook şi a trimis un mesaj în care îndeamnă persoane să vină la mall pentru a primi cadouri.

Mesajul, trimis de pe contul unei tinere, îndeamnă persoane să vină la mall la ora locală 16.00 (17.00, ora României).

"Îţi voi da ceva, dacă vrei, dar nu prea scump", se arată în acest mesaj.

"Se pare că (mesajul) a fost pregătit de către suspect, iar apoi expediat", a adăugat Heimberger.

Tânăra a raportat că i-a fost piratat contul imediat.

Procurorul Steinkraus Koch  a declarat în conferinţa de presă că suspectul avea o carte intitulată "Mânie. De ce ucid studenţii".

Potrivit BBC, anchetatori au găsit în camera presupusului atactor tăieturi din ziare despre atacuri armate, inclusiv un articol intitulat "De ce ucid studenţii?".

Anchetatorii analizează de altfel pista unei persoane cu probleme psihice, a mai spus şeful poliţiei din landul Bavaria, Hubertus Andrä.

Potrivit procurorului Thomas Steinkraus-Koch, „este vorba aici de o boală, de o formă de depresie''. Cu toate acestea, procurorul a făcut apel la prudenţă în legătură cu informaţiile conform cărora tânărul ar fi urmat un tratament psihiatric.

Anchetatorul Robert Hemberger a declarat că atacatorul era înarmat cu un pistol de tip Glock de calibrul nouă milimetri şi avea asupra sa 300 de gloanţe.

Atacatorul era obsedat de atacuri armate în masă, a mai declarat Andrae, potrivit News.ro.

UPDATE 13.30 Şeful poliţiei din Munchen, Hubertus Andrae, a anunţat sâmbătă că „nu au fost găsite probe“ cu privire la o legătură cu Statul Islamic în casa şi în camera presupusului autor al atacului de la Munchen, relatează AP, potrivit News.ro.

Atacul şi atacatorul nu are „absolut“ nicio legătură cu problema refugiaţilor, a subliniat Andrae în această conferinţă de presă.

UPDATE 10.15 Mai multe echipe de intervenţie ale Poliţiei, dotate cu echipamente pentru vederea pe timp de noapte şi cu câini specializaţi, au efectuat, sâmbătă dimineaţa, un raid asupra unui apartament din cartierul Maxvorstadt din Munchen, unde ar fi locuit autorul atacului de vineri seară, potrivit publicaţiei germane Bild, transmite Reuters.

„Locuia vizavi de mine. Un prieten era coleg de şcoală cu el şi a spus că (atacatorul, n.r.) era un tip liniştit. L-a recunoscut din imaginile de la faţa locului“, a declarat un vecin al tânărului cu cetăţenie germană şi iraniană care a deschis focul vineri seară la Munchen.

Vecinii atacatorului au anunţat Poliţia referitor la suspiciunile lor privind autorul atacului cu trei ore înainte ca echipele să efectueze raidul asupra apartamentului unde bărbatul în vârstă de 18 ani locuia împreună cu părinţii.

UPDATE 09:40 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucureşti anunţă, sâmbătă dimineaţă, că, potrivit datelor obţinute până la acest moment, printre victimele atacului de la Munchen nu se află cetăţeni români.

UPDATE 09:20 Tânărul cu dublă cetăţenie germană şi iraniană, în vârstă de 18 ani, care a provocat teroare vineri seara în Munchen, unde a ucis nouă persoane şi a rănit alte 16, dintre care trei grav, după care s-a sinucis, a acţionat singur, din motive "total neelucidate", a anunţat poliţia sâmbătă dimineaţa, relatează AFP, preluată de News.ro

Momentul în care atactorul iese din restaurantul McDonalds şi începe să tragă în oameni

UPDATE 03.45 Autorul atacului de vineri, de la un centru comercial din Munchen este un tânăr german de origine iraniană, în vârstă de 18 ani, a anunţat Poliţia citată de BBC News. Tânărul locuia la Munchen de mai mult de doi ani şi nu se afla în vizorul autorităţilor.

Şeful Poliţiei din landul Bavaria a precizat că motivele din spatele atacului nu sunt clare.

UPDATE 02.45 Poliţia din Munchen a anunţat că unul dintre cadavrele descoperite după atacul armat dintr-un centru comercial ar fi al atacatorului, care ar fi acţionat singur. Anterior, forţele de ordine anunţaseră că sunt căutate trei persoane care ar fi lansat atacul soldat cu 10 morţi şi 21 de răniţi.

UPDATE 02.15 Bilanţul atacului armat de la Munchen a ajuns la 10 morţi, printre care ar putea fi şi cel puţin una dintre persoanele care au deschis focul, a anunţat Poliţia germană.

UPDATE 01.35 Poliţia a confiscat autoturismul atacatorului sau atacatorilor, potrivit unui poliţist aflat la faţa locului, citat de focus.de. Maşina, de culoare gri închis, a fost transportată pentru cercetări.

UPDATE 01.25 Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei, 10 persoane au fost rănite în incidentul armat, scrie Bild. Relatările anterioare din presa germană făceau referire la 20 de răniţi.

UPDATE 01.10 Potrivit N24, preluat de focus.de, printre cei grav răniţi se numără mai mulţi copii. De asemenea, potrivit unor relatări ale presei germane, printre persoanele decedate se numără o adolescentă în vârstă de 15 ani.

UPDATE 01.00 Poliţia din München a anunţat pe pagina sa de Facebook că a înfiinţat un portal unde martorii oculari pot încărca înregistrări video şi fotografii cu privire la incidentul armat, explicând paşii care trebuie făcuţi pentru ca poliţia să intre în posesia acestor date. Totodată, forţele de ordine au făcut apel la populaţie să nu mai posteze astfel de înregistrări pe reţelele de socializare.

UPDATE 00.50 Dintre cele 20 de persoane rănite, mai multe sunt în stare gravă, relatează Bayerischer Rundfunk.

UPDATE 00.48 Având în vedere distanţa relativ mică dintre München şi Austria (circa 230 de kilometri), echipele Cobra (contraterorism) din Austria sunt în alertă, transmite ORF.

UPDATE 00.43 Cadavrul bărbatului suspectat că ar fi fost unul dintre atacatori este cercetat cu ajutorul unui robot, relatează un reporter al br24.de, citat de ARD.

UPDATE 00.39 Potrivit publicaţiei Der Münchner Merkur, cadavrul bărbatului, care s-ar putea să fi fost unul dintre atacatori, a fost găsit la o distanţă de circa un kilometru de locul în care a avut loc incidentul armat. 

Der Bayerische Rundfunk a relatat că acesta avea un rucsac, iar autorităţile sunt precaute, luând în calcul inclusiv varianta ca în rucsac să existe o bombă. Zona a fost blocată.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Poliţiei, există în jur de 100 de martori oculari, ale căror declaraţii vor fi luate în calcul, scrie Bild.

Atac armat la Munchen. Consiliul de Securitate se întruneşte sâmbătă dimineaţă

UPDATE 00.37 Premierul Bavariei, Horst Seefoher, a convocat sâmbătă o reuniune specială a cabinetului, potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului regional, relatează Der Spiegel.

Transportul public din München va rămâne oprit până când forţele de ordine vor considera că nu mai există niciun pericol pentru locuitorii oraşului, a afirmat un purtător de cuvânt al forţelor de ordine.

UPDATE 00.30 Ministrul pentru Cancelaria federală, Peter Altmaier, a afirmat la ZDF că sâmbătă dimineaţă, la Berlin, va avea loc o întâlnire a Consiliului de Securitate, la care va participa cancelarul Angela Merkel. Totodată, la întâlnire vor participa ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, vicecancelarul Sigmar Gabriel, ministrul de Externe, Frank-Walter Steinmeier, ministrul Justiţiei, Heiko Maas, ministrul de Finanţe, Wolfgang Schäuble, şi ministrul Dezvoltării, Gerd Müller. De asemenea, ministrul federal de Interne, Thomas de Maizière, şi-a întrerupt vizita în Statele Unite pentru a se întoarce de urgenţă în Germania, relatează Die Zeit.

UPDATE 23.46 Un jurnalist din Munchen a declarat pentru BBC Radio 5 că una dintre victimele din faţa restaurantului McDonalds ar fi un turc în vârstă de 18 ani, venit din Grecia. Acesta ar fi fost împuşcat de două ori, în timp ce încerca să îşi împingă sora, pentru a-i salva viaţa. Tatăl său ar fi suferit un atac de inimă şi a fost dus la spital, informează The Telegraph.

UPDATE 23.42 Purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Munchen a declarat că bilanţul atacului a ajuns la nouă morţi. Potrivit acestuia, în afară de cele opt victime, forţele de ordine au găsit un cadavru şi iau în calcul varianta ca a noua persoană decedată să fie unul dintre atacatori.

UPDATE 23.40 Moscheile din Munchen au anunţat că vor rămâne deschise toată noaptea pentru a găzdui persoanele aflate în dificultate. 

Germania a activat unitatea antiterorism GSG9 după atacul armat de vineri de la un centru comercial din Munchen, în care cel puţin opt persoane au fost ucise şi multe altele sunt rănite, relatează DPA. Potrivit postului german NTV, oraşul Munchen este în stare de urgenţă. Poliţia din Munchen face apel la populaţie să evite locurile aglomerate. Cei trei indivizi care au comis atacul armat sunt încă în libertate, deşi sunt căutaţi de mai multe ore de poliţie.

Ministerul român al Afacerilor Externe transmite un mesaj de condoleanţe postat pe pagina de Twitter a instituţiei: „Cele mai profunde condoleanţe în legătură cu victimele groaznicului atac de la Munchen. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre poporul german“.

UPDATE 23.35 Festivalul de muzică Tolwood, care era prevăzut să aibă loc în acest weekend la Munchen, a fost anulat.

Preşedintele german Joachim Gauck s-a declarat „îngrozit“ de atacul de la Munchen.

Potrivit cotidianului Süddeutsche Zeitung, spitalul Rechts der Isar, situat la opt kilometri de centrul comercial Olympia, este în stare de alertă. Toţi medicii disponibili au fost chemaţi pentru a-i îngriji pe răniţi.

Atac armat la Munchen. Numărul morţilor a ajuns la opt

UPDATE 23.33  Poliţia din Munchen a anunţat pe Twiiter că numărul persoanelor decedate în atacul din complexul comercial Olympia a ajuns la opt. 

UPDATE 23.20 Potrivit Bild, poliţişti austrieci sunt aduşi la Munchen, aflat la numai 72 de kilometri distanţă de graniţă.

UPDATE 23.05 Persoanele care au rude dispărute sau rănite pot apela la numărul 0800 7766350.

Cehia a sporit controalele la graniţă. De asemenea, cei care vor să primească informaţii pot apela la numărul de urgenţă +49-89-29101910, pus la dispoziţie de poliţia din Munchen.

UPDATE 23.00 Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei din Munchen, nu există niciun indiciu că ar fi vorba de un atac terorist islamist. Anterior, un alt purtător de cuvânt al poliţiei germane a vorbit despre un posibil atac terorist. Bilanţul provizoriu confirmat de poliţie este de şapte morţi şi peste 20 de grav răniţi. „Nu ştim unde se află atacatorii. Depunem eforturi să ţinem situaţia sub control“, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Munchen.

UPDATE 22.46 Toate trenurile cu destinaţia Munchen au fost anulate.

UPDATE 22.45 Unul dintre cei trei atacatori ar fi urlat „Sunt german“, iar un altul ar fi strigat „Străini nenorociţi“, au povestit martori, care spun că teroriştii nu vorbeau cu accent, relatează La Repubblica şi CNN, în timp ce Focus anunţă că un agresor s-ar fi sinucis şi un altul ar fi fost arestat. Informaţiile nu au fost confirmate oficial.

UPDATE 22.40  Preşedintele american Barack Obama şi omologul său francez Francois Hollande i-au transmis mesaje de susţinere cancelarului german Angela Merkel în legătură cu atacul armat din Munchen. „Nu ştim exact ce se întâmplă în Germania, dar inimile noastre sunt alături de victime“, a declarat preşedintele american înaintea unei şedinţe la Casa Albă.

Poliţia germană confirmă pe Facebook că şase persoane au fost ucise. De asemenea, mai multe persoane au fost grav rănite

UPDATE 22.30 Un schimb de replici dintre unul dintre atacatori şi mai multe persoane aflate într-o clădire a fost filmat şi postat pe Youtube

Împuşcături într-un mall din Munchen: discuţie dintre unul dintre atacatori şi mai mulţi oameni dintr-o clădire

UPDATE 22.26

atac armat la munchen pisici in loc de informatii

 După ce poliţia din Munchen a făcut un apel ca oamenii care au filmat sau fotografiat în timpul evenimentelor să nu difuzeze imaginile cu forţele de ordine, pe Twitter au apărut sute de postări cu fotografii cu pisici. Internauţii folosesc hashtagul #Munchen şi transmit mesaje de pace de tipul „Faceţi dragoste, nu război!“.

UPDATE 22.23 Potrivit informaţiilor obţinute de Focus-Online, unul dintre atacatori s-a sinucis în apropierea centrului comercial. În timpul unei operaţiuni de arestare, acesta s-ar fi împuşcat în cap, scrie sursa citată.

În urmă cu câteva zile, ISIS publica aceste imagini:

Sânge pentru sânge! Cine urmează pe lista ISIS? Clipul terifiant lansat de gruparea teroristă

UPDATE 22.22 Potrivit Bild, au fost trimise spre München  pentru a ajuta forţele de ordine echipe speciale din landurile Hessen şi Baden-Württemberg.

Atac terorist la Munchen. Statul Islamic jubilează pe reţelele de socializare

UPDATE 22.18 Susţinători ai grupării teroriste Statul Islamic au sărbătorit pe reţelele de socializare atacul armat din Munchen, soldat cu cel puţin şase morţi potrivit unui bilanţ provizoriu, relatează Reuters. „Slavă lui Allah, fie ca Allah să aducă prosperitate oamenilor noştri din Statul Islamic“, scrie un utilizator de Twitter care postează adesea mesaje projihadiste în arabă. „Statul Islamic se extinde în Europa“, scrie un altul.

Poliţia din Munchen caută trei atacatori înarmaţi cu puşti, după atacul de la centrul comercial Olympia, a declarat un purtător de cuvânt pentru DPA.

UPDATE 22.15 Potrivit unor surse din poliţie, citate de focus.de, o operaţiune de arestare ar fi în derulare în apropiere de Olympia-Einkaufszentrum.

UPDATE 22.05 „Unităţi de poliţie din sudul Bavariei sunt trimise la Munchen“, scrie Bild. Şoferii au fost rugaţi să evite autostrăzile spre Munchen, pentru a lăsa cale liberă serviciilor de securitate şi forţelor de ordine.

Echipe ale unităţii speciale GSG 9 (contraterorism şi operaţiuni speciale) se deplasau spre Munchen la bordul unor elicoptere, relatează Bild, citând surse din domeniul securităţii.

UPDATE 21.53  Autorităţile au instituit stare de urgenţă în Munchen, potrivit The Guardian, care citează Die Welt.

Cancelarul landului Bavaria a convocat o reuniune de criză. O şedinţă legată de atacul de Munchen are loc şi la Berlin.

UPDATE 21.50 Poliţia din Munchen a facut apel la populatie sa nu mai posteze online înregistrari video sau imagini care ar putea ajuta atacatorii să îşi dea seama cum decurg operaţiunile forţelor de ordine în oraş, relatează RTL. Totodată, locuitorii oraşului sunt rugaţi insistent să rămână în case.

UPDATE 21.45 „Circulaţia trenurilor a fost complet oprită", a informat Deutsche Bahn. Trenurile din toate direcţiile spre capitala Bavariei au fost oprite înainte de a putea intra în oraş. Operatorul public de transport MVG a anunţat că tot transportul subteran şi suprateran a fost suspendat, la ordinul poliţiei.

În acelaşi timp, departamentul de pompieri a anunţat că din informaţiile pe care le deţine nu s-au tras focuri de armă pe strada Stachus din centrul Munchenului, unde DPA relata anterior că populaţia s-a adunat şi că au fost scene de panică.

Atac terorist la Munchen - martorii oculari au văzut trei atacatori cu cagule

UPDATE 21.35 Potrivit Reuters, poliţia din Munchen suspectează că este vorba de un „atac terorist“, deşi iniţial anunţa că atacatorul a tras la întâmplare. Atacatorii erau „îmbrăcaţi în negru şi purtau cagule“, spune, pentru CNN, o martoră angajată în centrul comercial Olympia. 

Numeroşi internauţi folosesc hashtag-ul #OffenTür pentru a oferi adăpost celor care se află la Munchen şi vor să stea în siguranţă.

UPDATE 21.30 Potrivit unor martori oculari, pe lângă centrul comercial Olympia, s-ar fi tras focuri de armă pe străzile Hanauer şi Ries. Poliţia cere populaţiei să rămână acasă sau să caute adăpost în clădirile din apropiere. Poliţia a trimis trupe în toate punctele aglomerate ale oraşului.

UPDATE 21.22 Cel puţin şase persoane au fost ucise şi mai multe rănite, potrivit unui purtător de cuvânt al Poliţiei din Munchen.

UPDATE 21.18 Potrivit focus.de, Gara Centrala din Munchen este în curs de evacuare.

 Impuscaturi in Germania - Munchen. FOTO AFP

UPDATE 21.14 Potrivit DPA, în centrul oraşului Munchen s-a stârnit panică în contextul în care populaţia s-a adunat în Piaţa Stachus. Un reporter al agenţiei germane de la faţa locului vorbeşte despre oameni care plâng şi ţipă. Poliţişti puternic înarmaţi încearcă să menţină ordinea.

UPDATE 21.00 Ministerul bavarez de Interne confirmă trei morţi în atacul de vineri seara, de la un mall din Munchen, potrivit postului NTV, citat de BBC News. 

Împuşcături la Munchen. Martorii vorbesc despre trei atacatori care au fugit

UPDATE 20.59 Poliţia desfăşoară mai multe operaţiuni în Munchen. Nimeni nu a fost arestat până acum. Martori oculari au anunţat poliţia ca au văzut trei persoane diferite cu arme de foc, a scris Poliţia din Munchen pe pagina sa de Facebook. Poliţia a adăugat că deocamdată nu există informaţii certe despre numărul victimelor. Totodată, nu a fost prins niciun atacator. Având in vedere situaţia neclară, Poliţa a solicitat tuturor pesoanelor din zonă să rămână în case.

UPDATE 20.55 Agenţia de presă DPA a relatat că atacul a început la ora locală 17.52 (18.52 ora României), într-un restaurant fast-food, potrivit purtătorului de cuvânt adjunct al poliţiei din Munchen, Thomas Baumann. 

Împuşcături într-un mall din Munchen: intervenţia poliţiştilor germani

UPDATE 20.50 Poliţia germană crede că există mai mulţi atacatori. Nimeni nu a fost luat ostatic până acum.

UPDATE 20.45 Un reporter al postului N-TV relatează despre focuri de armă trase şi în Karlsplatz, piaţa din centrul oraşului situată la aproximativ 5 kilometri de centrul comercial. Dar se pare că alarma de la Karlsplatz a fost falsă.

UPDATE 20.40 Autorul atacului armat de la Munchen a fugit prin centrul comercial şi a tras în mai multe persoane, după care a fugit către o staţie de metrou, scrie ziarul „Bild“, citat de „Le Figaro“. Potrivit unor martori, primele focuri de armă ar fi fost trase într-o farmacie din centrul comercial. Centrul are locuri special amenajate pentru copii şi este fracventat de familii.

UPDATE 20.37 Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediului consulatului general al României la Munchen, a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a obţine informaţii legate de circumstanţele atacului şi cetăţeani victimelor.

Împuşcături la Munchen: oamenii fug pentru viaţa lor

UPDATE 20.36 Purtătorul de cuvânt al Poliţiei a anunţat că deocamdată nu se ştie dacă este vorba de un singur atacator sau de mai multe persoane care au reuşit să fugă. „Credem ca sunt mai mulţi morţi“, a declarat pentru agenţia DPA un purtător de cuvant al poliţiei, confirmând o informaţie a cotidianului Suddeutsche Zeitung, precizeaza BBC.

Împuşcături în Munchen. Zona a fost închisă

UPDATE 20.33 Autorităţile au întrerupt circulaţia mijloacelor de transport în comun în zonă, dar şi a mai multor trenuri.

UPDATE 20.24 Conform ziarului „Muncher Abendzeitung“, zeci de ambulanţe ar fi ajuns la faţa locului.

UPDATE 20.17 „Münchener Abdendzeitung“, o publicaţie germană, evocă un bilanţ de „15 morţi“. NTV, o televiziune germană, vorbeşte despre zece morţi. Dar aceste bilanţuri nu sunt confirmate din surse oficiale.

Zona din jurul centrului comercial, în cartierul Moosach, a fost închisă. Un elicopter survolează zona. Circulaţia metroului a fost suspendată.

Poliţia a cerut populaţiei să evite deplasările în zona centrului comercial şi în centrul oraşului.

Împuşcături într-un mall din Munchen. Atacatorul a tras la întâmplare

Deocamdată, există puţine detalii despre incident. Potrivit primelor informaţii, focurile de armă au fost trase de un individ neidentificat încă.

Impuscaturi in Germania - Munchen. FOTO AP

Potrivit spiegel.de, apelul de urgenţă a fost dat în jurul orei locale 18.00 (19.00 ora României).

Potrivit unui martor, atacatorul a tras la întâmplare în clienţi ai centrului comercial Olympia, situat în nordul oraşului Munchen.

Forţele de securitate se află în alertă, după ce un migrant a rănit luni cinci persoane într-un tren, tot în Bavaria.

Autorităţile au avertizat cu privire la riscul unor noi atacuri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite