Focul se apropie de centrala nucleară de la Cernobîl, iar fumul a ajuns şi în Belarus VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fucul s-a extins în pădurile din zona de excudere de la Cernobil
Fucul s-a extins în pădurile din zona de excudere de la Cernobil

Incendiile care se manifestă de mai bine de o săptămână în Ucraina sunt la mai puţin de un kilometru de fosta centrală nucleară de la Cernobîl, dar serviciile de urgenţă spun că situaţia este sub control. NASA a declarat că fumul de la incendii a ajuns deja în Belarus.

În Ucraina, incendiile din păduri, izbucnite cu peste o săptămână în urmă, sunt la mai puţin de un kilometru de fosta centrală nucleară de la Cernobîl dar autorităţile susţin că situaţia este „foarte îngrijorătoare dar sub control”.

GALERIE FOTO

Serviciului pentru Situaţii Excepţionale a precizat că nivelul radiaţiilor nu a crescut nici la Kiev, nici în zona de excludere din jurul centrale. Cu toate acestea, activişti pentru protejarea mediului avertizează că incendiile ar putea provoca răspândirea unei cenuşe radioactive de la locul celui mai mare accident nuclear din istorie, explozia reactorului de la Cernobîl din 1986.

Potrivit fotografiilor luate de NASA, incendiul a ajuns la Pripyat, oraşul abandonat după accident şi în apropierea centralei nucleare.

Fumul toxic din Cernobîl, emanat în zona pădurilor crescute pe un fond radioactiv, afectate de incendii, ar putea curând să răspândească pe vaste zone ale Europei, avertizează specialiştii, în timp ce pompierii se luptă pentru a localiza focul violent izbucnit în zona de excludere din Cernobîl.

Sute de pompieri au fost dislocaţi pentru a lupta împotriva focului care s-a apropiat periculos de locul cunoscutului dezastru nuclear din 1986. Autorităţile se tem că incendiile ar putea ajunge la vehicule abandonate în fosta uzină, provocând explozii puternice şi răspândind fumuri toxice în toată ţara şi în Europa. Ţările europene vulnerabile sunt vecinii, Polonia, Belarus, România, Ungaria, Slovacia şi Moldova, scrie sursa citată.

incendiu cernobil

Kateryna Pavlova, un înalt oficial implicat în acţiune, a avertizat că situaţia este departe de a fi controlată. Ea a spus: „Momentan, nu putem spune că focul este controlat”.

NASA a declarat că fumul de la incendii a ajuns deja în Belarus. Filmările aeriene realizate săptămâna trecută au arătat fum peste capitala Kiev.

Avertismentul Greenpeace

Peste 400 de pompieri ucraineni luptă împotriva unui important incendiu în zona de excludere de la Cernobîl, iar autorităţile vor să liniştească, însă organizaţia Greenpeace avertizează că incendiul, care face ravagii de la 4 aprilie se apropie periculos de centrală şi de află la ”aproximativ 1,5 kilometri” de arca ce acoperă reactorul care a explodat în aprilie 1986, relatează AFP.

”Centrala Nucleară de la Cernobîl, locurile de depozitare a deşeurilor radioactive şi celelalte infrastructuri cruciale din zona de excludere nu sunt ameninţate”, a anunţat luni, într-o înregistrare video publicată pe Facebook, un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor ucrainene de urgenţă, Volodimir Demciuk.

Principala sarcină a pompierilor este să localizeze incendiile şi să le limiteze extinderea, a precizat el.

Kievul a mobilizat elicoptere bombardiere cu apă pentru a stinge sinistrul, care durează de la 4 aprilie, alimentat de rafale violente de vânt.

ONG-ul Greenpeace avertizează că este vorba despre cel mai grav incendiu în zona de excludere de la Cernobîl - pe o rază de 30 de kilometri în jurul fostei centrale nucleare.

Pe baza unor imagini satelitare, Greenpeace subliniază că incendiul se află la ”aproximativ 1,5 kilometri” de arca ce acoperă reactorul care a explodat în accidentul nuclear din aprilie 1986.

Directorul unei asociaţii care organiza vizite cu ghid în zona de excludere, Iaroslav Iemelianenko a anunţat, tot pe Facebook, că incendiul a atins oraşul-fantomă Pripiat, evacuat după catastrofă.

Autorităţile ucrainene nu au mai prezentat, de mai multe zile, estimări recente cu privire la mărimea incendiului.

Potrivit directorului Centrului regional de urmărire a incendiilor în Europa de Est - cu sediul la Kiev şi care are legătură cu un program ONU - Serghii Zibţev, focul este ”uriaş” şi ”imprevizibil”.

”În vestul zonei de excludere, el a cuprins deja 20.000 de hectare potrivit estimărilor noastre”, a precizat el.

Adjunctul ministrului ucrainean de Interne Anton Gheraşcenko a anunţat pe Facebook că depozitele de deşeuri radioactive sunt ”în deplină securitate”.

Kievul susţine că incendiul nu a condus la o creştere a nivelului radioactivităţii.

După izbucnirea incendiului, şeful Inspecţiei ecologice guvernamentale Iegor Firsov a anunţat însă că nivelul radiaţiei în epicentrul incendiului depăşea cu mult normele. El a revenit ulterior asupra acestor declaraţii.

Incendiul a fost provocat de către un tânăr locuitor de lângă Cernobîl, care riscă până la cinci ani de închisoare privind ”distrugerea vegetaţiei”.

Tânărul, în vârstă de 27 de ani, a declarat că a dat foc ierbii ”pentru a se distra”, potrivit poliţiei.

Unul dintre reactoarele Centralei Nucleare Cernobîl a explodat la 26 aprilie 1986 şi a contaminat, porivit unor estimări, până la trei sferturi din Europa. Zona de 30 de kilometri în jurul centralei accidentate este abandonată de atunci.

Incendiul a început acum nouă zile. Săptămâna trecută, poliţia a arestat un bărbat sub suspiciunea că ar fi pornit un incendiu în zona de excludere din Cernobîl. 

Incendiile care se manifestă de mai bine de o săptămână în Ucraina sunt la mai puţin de un kilometru de fosta centrală nucleară de la Cernobîl, dar serviciile de urgenţă spun că situaţia este sub control.

Experţii în mediu avertizează că incendiile pot arunca cenuşă radioactivă de la locul celui mai grav accident nuclear din lume care a avut loc în 1986, punând în pericol locuitorii din apropiere şi din capitala Kiev.

Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis într-un comunicat din 13 aprilie că nivelul radiaţiei din regiunea Kievului „nu depăşeşte valorile naturale", iar cele din zona de excluziune din jurul centralei nucleare sunt „neschimbate".

Cu toate acestea, Greenpeace Rusia a avertizat că incendiile care se manifestă în zona de excluziune sunt mai mari decât autorităţile de la Kiev recunosc şi prezintă un risc radioactiv.

Imagini din satelit de la agenţia NASA arată că incendiile au ajuns la marginea oraşului abandonat Prîpeat şi sunt doar la marginea centralei nucleare dezafectate.

Vânturile puternice au împiedicat eforturile pompierilor care au format bariere pentru a încerca să localizeze incendiul şi a permite echipamentelor să pătrundă în zonă.

Incendiile au pornit în 3 aprilie în partea vestică a zonei de excluziune care este nelocuită şi s-a extins în pădurile din apropiere.

Poliţia a identificat un tânăr de 27 de ani care este suspectat că a pornit incendiul. Bărbatul le-ar fi spus autorităţilor că ar fi dat foc unor gunoaie „pentru distracţie".

Mai multe regiuni din Ucraina au raportat incendii de vegetaţie pe fondul condiţiilor de secetă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite