Fermierii au avut un rol-cheie în victoria partidului polonez de guvernământ PiS la alegerile europarlamentare

Fermierii au avut un rol-cheie în victoria partidului polonez de guvernământ PiS la alegerile europarlamentare

Jaroslaw Kaczynski EPA EFE

Nu doar pensionarii conservatori şi tinerii naţionalişti au ajutat partidul de guvernământ al Poloniei, Lege şi Justiţie, să aibă o victorie detaşată la alegerile europarlamentare, ci şi fermierii, care au avut un rol-cheie.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ciuda speranţelor opoziţiei că alegerile din 26 mai aveau să reflecte o scădere a dominaţiei formaţiunii Lege şi Justiţie (PiS), partidul a câştigat 45,3 la sută din voturi, înlăturând cu uşurinţă Coaliţia Europeană din opoziţie, care a obţinut doar 38,4 la sută.

Informaţiile oferite de exit-poll-uri sugerează că fermierii, atraşi de promisiunile PiS legate de subvenţionarea creşterii de porci şi vite, au avut un impact semnificativ. PiS a câştigat peste 70 la sută din voturile fermierilor, cu aproape 20 de procente mai mult decât în alegerile generale din 2015.

Deşi PiS a avut deseori o susţinere destul de bună în zona rurală, în trecut mulţi fermieri erau aliniaţi formaţiunii Partidul Poporului Polonez (PSL) – un partid ale cărui rădăcini rurale sunt clare în numele neoficial, Partidul Ţărănesc Polonez.

Însă la aceste alegeri, lucrurile s-au schimbat, pentru că PSL şi-a schimbat scopurile rurale iniţiale. A candidat ca parte a unei coaliţii mai mari de opoziţie, în care au fost incluse şi fostul partid comunist Alianţa Democratică de Stânga şi Verzii, ale căror politici nu s-au aliniat cu interesele şi tradiţiile fermierilor.

În timpul campaniei, PiS a promis că le va oferi fermierilor subvenţii adiţionale de 100 zloţi (23 de euro)/ cap de porc şi 500 de zloţi (1116 euro)/ cap de vită, din fonduri UE. 

Banii în plus pentru creşterea vitelor nu au reprezentat singurul factor. Coaliţia Europeană şi-a concentrat mare parte din efort în marile oraşe ale ţării – care sunt mult mai liberale şi mai puţin religioase decât zona rurală.

„Prezenţa mare la vot în zona rurală a fost determinată de o combinaţie între elemente sociale şi identitare“, a spus Wojciech Białożyt, de la WiseEuropa, un think tank. „Oamenii s-au temut că tot ceea ce era important pentru ei – în ceea ce priveşte valorile şi stabilitatea economică – le va fi luat. Şi PiS a umplut acest gol“.

Valul de susţinere pentru PiS i-a luat prin surprindere pe mulţi analişti politici. Prezenţa la vot a fost neobişnuit de mare – 45,6 la sută – care în alegerile precedente ar fi semnalat o susţinere pentru opoziţia liberală. Însă de această dată, procentul mare s-a datorat zonelor rurale, care au votat covârşitor pentru PiS.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările