Fermierii afectaţi direct de embargoul rus asupra fructelor şi legumelor vor lua cea mai mare parte a ajutoarelor oferite de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi au cerut până la 300 de milioane de euro, producătorii români sunt afectaţi numai indirect de embargoul rus, adică de prăbuşirea pieţei din cauza ofertei ridicate
Deşi au cerut până la 300 de milioane de euro, producătorii români sunt afectaţi numai indirect de embargoul rus, adică de prăbuşirea pieţei din cauza ofertei ridicate

Comisia Europeană a anunţat ieri că va debloca fonduri în valoare de 125 de milioane de euro pentru a sprijini fermierii afectaţi de embargoul rus asupra sectorului de legume-fructe din UE. Teoretic, toţi producătorii pot beneficia de ajutoare, însă prioritate vor avea cei care exportau direct în Rusia - fermierii români nu se regăsesc în această categorie.

Producătorii europeni resimt deja consecinţele aduse de decizia Moscovei de a sista importurile de legume şi fructe din UE, iar Comisia Europeană a anunţat ieri aplicarea unor măsuri extraordinare pentru sprijinirea acestora. Astfel, Uniunea va aloca 125 de milioane de euro, bani care vor fi acordaţi fermierilor pentru a-şi retrage de pe piaţă produsele pentru a nu crea o presiune şi mai mare, care să ducă la o ieftinire accentuată. Practic, UE îi va plăti pe fermierii care exportau în Rusia pentru a nu-şi trimite recoltele în hipermarketurile europene, recomandându-le acestora fie să doneze produsele către cantine sociale sau bănci de alimente, fie să distrugă recoltele, fie să nu recolteze. Cei care donează produsele vor primi de la UE preţ integral, de piaţă, pentru acestea, în timp ce aceia care aleg să nu recolteze vor primi jumătate din preţul de piaţă. 

Anul trecut, Rusia a importat fructe şi legume în valoare de peste două miliarde de euro din UE, astfel că fondurile de 125 de milioane de euro nu vor acoperi complet pierderile încasate de fermierii care exportau pe această piaţă şi cu atât mai puţin pe cele indirecte, care vor afecta şi producătorii români. 

Într-un interviu acordat agenţiei Mediafax, şi Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, recunoaşte că lovitura suferită de români va fi mult mai blândă faţă de alţi producători. Din datele aflate la dispoziţia Comisiei Europene, România va fi afectată, în mod direct, mai puţin decât alte state europene de embargoul rus, a subliniat Cioloş.

Comisarul a precizat totodată că toţi producătorii români sunt eligili pentru aceste ajutoare, dacă pot demonstra că, de la 18 august, au suferit pierderi din cauza embargoului rus. 

Comisia Europeană dispune, în cadrul Politicii Agricole Comune, fonduri de urgenţă în valoare totală de 420 de milioane de euro, tocmai pentru astfel de situaţii în care trebuie să compenseze eventuale turbulenţe ale pieţei. Cioloş a anunţat ieri că schema de ajutor va continua „până când este nevoie”. Actualele compensaţii sunt disponibile până în noiembrie, dar ar putea fi suplimentate. Deja, producătorii europeni anunţă că ajutoarele sunt insuficiente şi cer majorarea subvenţiilor. 

Comisia Europeană a anunţat luni că acţionează imediat măsuri excepţionale de sprijin pentru producătorii de fructe şi legume perisabile din Uniunea Europeană, în contextul restricţiilor aplicate de Rusia pentru aceste produse. Rusia reprezenta, pentru mulţi producători europeni, una dintre principalele pieţe de desfacere. De cealaltă parte, peste 40% din mâncarea ruşilor era importată.

Măsurile excepţionale anunţate luni includ retrageri de pe piaţăcompensaţii pentru nerecoltare şi recoltarea înainte de coacere. Asistenţa financiară va acoperi toţi producătorii, indiferent dacă fac parte din organizaţii sau nu, anunţa luni Comisia. Măsurile vor avea un efect retroactiv începând cu data de 18 august. Cu alte cuvinte, orice cantităţi retrase începând cu 18 august (sau care fac obiectul recoltării înainte de coacere, sau altor măsuri) vor fi deja acoperite de aceste măsuri suplimentare, cu condiţia efectuării controalelor necesare. Aceste măsuri se vor aplica iniţial până la sfârşitul lunii noiembrie, având un buget prevăzut de până la 125 de milioane €.

„Pornind de la situaţia de pe piaţă ca urmare a embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole din UE, cu intrare în vigoare de astăzi, voi lansa măsurile de urgenţă din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care vor reduce pe ansamblu oferta de anumite produse din legume şi fructe pe piaţa europeană, dacă şi când presiunile asupra preţurilor vor deveni prea mari, în următoarele luni”, a declarat într-un comunicat Dacian Cioloş. 

„Toţi fermierii care produc aceste legume şi fructe – indiferent dacă fac parte din organizaţii de producători sau nu - vor fi eligibili pentru a beneficia de aceste măsuri de sprijinire a pieţei în cazul în care le consideră potrivite. O acţiune cât mai rapidă va oferi un sprijin eficient pentru preţul plătit producătorilor de pe piaţa internă şi ​va ​ajuta piaţa să se adapteze şi să fie rentabilă”, continuă acesta. 

Produsele vizate de măsurile anunţate astăzi de Comisie se aplică pentru roşii, morcovi, varză albă, ardei,conopidă, castraveţi, inclusiv cornişon, ciuperci, mere, pere, fructe roşii, struguri de masă şi kiwi. Pieţele pentru aceste produse sunt în plin sezon, fără opţiuni de stocare pentru cele mai multe dintre ele şi fără pieţe alternative imediat disponibile.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite