Femeile, la putere în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zuzana Caputova, prmia femeie aleasă preşedunte în Slovacia
Zuzana Caputova, prmia femeie aleasă preşedunte în Slovacia

Slovacia, unde avocata Zuzana Caputova a fost aleasă sâmbătă ca preşedinte, va deveni a opta ţară din Uniunea Europeană, din cele 28, condusă de o femeie.

GERMANIA: Cacelarul Angela Merkel conduce, din 2005, cea mai importantă putere economică din Europa. Ea a fost realesă de către deputaţi pentru al patrulea mandat în martie 2018, dar a ieşit slăbită după alegerile legislative în care familia sa politică a înregistrat un scor istoric scăzut: a durat cinci luni pentru a forma un guvern de coaliţie.Prima femeie care a ocupat această funcţie în Germania, a fost aleasă de mai multe ori "cea mai puternică femeie din lume" de revista Forbes.

Imagine indisponibilă

CROATIA: Fost ministru de Externe, conservatoarea Kolinda Grabar-Kitarovic a fost aleasă în funcţia de şef al ţării în ianuarie 2015. Este prima femeie aleasă preşedinte prin vot universal în Balcani.

Imagine indisponibilă

ESTONIA: Kersti Kaljulaid, fostă membră a Curţii de Conturi Europene, a devenit în octombrie 2016 primul preşedinte al Estoniei. Ales de Parlament, funcţia sa e mai mult onorifică.

Kersti Kaljulaid

LITUANIA: Dalia Grybauskaite, fost comisar european, aleasă în funcţia de preşedinte în mai 2009, încheie în prezent cel de-al doilea mandat şi nu mai poate candida. Ea este prima femeie care deţine această poziţie în ţara baltică.

Imagine indisponibilă

MALTA: Marie-Louise Coleiro Preca a fost alesă preşedinte în aprilie 2014, la propunerea prim-ministrului.

Marie-Louise Coleiro Preca

ROMÂNIA: Viorica Dancila, deputatul social-democrat, a devenit în ianuarie 2018 prima femeie numită şef al unui guvern român, dar şi al treilea prim-ministru în interval de şapte luni.

Viorica Dăncilă  FOTO gov.ro

MAREA BRITANIE: A doua femeie care conduce Regatul Unit , după Margaret Thatcher, Theresa May a venit la putere în iulie 2016, după demisia lui David Cameron în urma referendumului în favoarea ieşirii din UE. Împotmolită în dosarul Brexit, şeful executivului britanic şi-a oferit demisia în încercarea de a-i determina pe deputaţi să adopte Acordul de retragere din UE negociat de executivul britanic condus de ea cu Bruxelles.

Theresa May

Şi în alte state din Europa, care nu fac parte din UE, femeile sunt acum la putere: în Norvegia (Erna Solberg), Islanda (Katrin Jakobsdottir), Georgia (Salomeea Zourabichvili) şi Serbia (Ana Brnabic).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite