Românca lider de sindicat în Cartierul Roşu din Amsterdam: „93% din fete nu vor să plece“ în altă zonă. Ce soluţie mai are municipalitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prostituatele din Cartierul Roşu din Amsterdam nu sunt de acord cu planul de relocare într-o zonă periferică propus de primăria oraşului. Consiliul Municipal urmează să se întrunească în septembrie pentru a lua o decizie, una dintre variante fiind mutarea celor 330 de vitrine într-un hotel.

Situate în De Wallen, un cartier medieval traversat de canale şi alei înguste, faimoasele bordeluri cu prostituate expuse în vitrine roşii reprezintă una dintre cele mai mari atracţii turistice ale Amsterdamului, un oraş de 850.000 de locuitori care atrage anual 18 milioane de curioşi.

Însă primarul ecologist Femke Halsema le consideră mai degrabă o sursă de probleme decât o atracţie turistică şi vrea relocarea lor într-o zonă periferică.

Locuitorii din cartier sunt de partea edilului, plângându-se de aglomeraţie, mizerie şi scandaluri.

Până la găsirea unei soluţii, primăria le propune practicantelor celei mai vechi meserii din lume să nu mai stea în vitrine.

„Femeile sunt tratate ca animale de circ“, denunţă pentru AFP un locuitor din De Wallen.

Ele nu sunt de acord nici cu propunerea primăriei, nici cu stigmatele.

„Ancheta pe care am efectuat-o în rândul a 170 de lucrătoare sexuale din spatele vitrinelor arată clar că 93% dintre ele nu vor să plece din Cartierul Roşu“, declară pentru AFP Felicia Anna, preşedinta sindicatului Red Light United.

În schimb, Felicia Anna, o tânără născută în România, spune că nu s-ar opune deschiderii unui „hotel al prostituţiei“.

„Doar această opţiune este în avantajul nostru“, afirmă ea.

Totodată, femeia mai spune că prostituatele din Cartierul Roşu nu au nevoie de mai multă protecţie din partea municipalităţii: „Afirmaţiile precum că suntem victime şi vulnerabile traficului (de fiinţe umane, n. red.) nu ne ajută. Ba dimpotrivă, ne stigmatizează. Încetaţi să vorbiţi despre noi în acest fel“.

Masten Stavast, proprietar de 27 de vitrine, recunoaşte că există probleme, dar nu vede o soluţie în mutarea Cartierului Roşu. Şi el e de acord cu deschiderea unui hotel special amenajat.

„Dintre toate scenariile evocate, cred că al patrulea (hotelul, n. red.) este cel mai bun“, spune el.

Consiliul Municipal urmează să reunească în septembrie pentru a lua o decizie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite