Fantoma secesiunii bântuie Europa: Catalonia mai face un pas spre referendumul pentru independenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda faptului că Scoţia a respins, la referendum, obţinerea independenţei, Parlamentul catalan a votat vineri o lege care autorizează o consultare cu privire la autonomia regiunii faţă de Spania.

Perspectiva unei Scoţii independente a captivat separatiştii europeni, scrie Associated Press, care precizează că între aceştia se regăsesc, alături de catalani, şi bascii din nordul Spaniei, corsicanii care vor să se rupă de Franţa, italienii din mai multe regiuni nordice ale ţării sau flamanzii din Belgia, care cer mai multă autonomie, independenţă sau unirea cu Olanda.

Preşedintele regional al Cataloniei, Artur Mas, s-a manifestat în favoarea independenţei Scoţiei şi, vorbind despre catalani, a spus că aceştia doresc să aibă aceeaşi şansă. Premierul spaniol Mariano Rajoy a avertizat, pe de altă parte, că va bloca votul plănuit la 9 noiembrie, în regiunea în care trăiesc peste şapte milioane de persoane.

“Ce s-a întâmplat în Scoţia şi în Regatul Unit ne dă înapoi, pentru că vrem cu adevărat, în Catalonia, şansa de a vota, aceeaşi posibilitate”, a spus Mas.

Vineri, Parlamentul catalan a aprobat, cu 106 voturi “pentru” şi 28 “împotrivă”, posibilitatea de a solicita un referendum. Mas nu a spus care va fi data votului, dar susţinătorii referendumului spun că ar fi un semnal puternic.

"Catalonia are o majoritate a societăţii care vrea independenţă, o majoritate în Parlament care vrea independenţă şi acum avem acest instrument al consultării publice”, a arătat Carme Forcadell, preşedintele grupului Adunării Naţionale din Catalonia.

Spre deosebire de votul din Scoţia, referendumul din Catalonia nu ar duce la secesiune, ci va întreba populaţia dacă sprijină o asemenea măsură. In cazul în care rezultatul ar fi afirmativ, Mas spune că ar avea mandatul politic să negocieze ulterior independenţa.

Constituţia Spaniei nu permite însă referendumuri care nu includ toţii spaniolii, iar experţii susţin că, dacă referendumul s-ar organiza, ar fi declarat în afara legii de către Curtea Constituţională.

Santi Rodriguez, un membru al Parlamentului catalan care reprezintă Partidul Popular al lui Rajoy, spune că nu ar fi corect să voteze doar catalanii.

“Nu vor fi doar şapte milioane de persoane afectate, ci 47 de milioane de oameni”, a spus el.

Catalonia, amintesc jurnaliştii de la Associated Press, împărtăşeşte trăsături comune cu restul Spaniei, dar mulţi catalani se mândresc cu diferenţele fundamentale de limbă. Regiunea, dezvoltată în plan financiar, ajută Spania să se redreseze în urma crizei economice,dar localnicii simt că plătesc prea mult pentru a ajuta restul ţării.

Sondajele arată că locuitorii Cataloniei sunt mai degrabă împărţiţi când vine vorba despre independenţă, însă cifrele s-ar modifica dacă independenţa ar presupune ieşirea din Uniunea Europeană.

“Scoţienii au pavat calea pentru alte regiuni. Au eşuat. Prin urmare,avem nevoie de un nou pionier acum”, susţine profesorul Marc Hooghe, care predă Ştiinţe Politice la Universitatea Leuven din Belgia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite