Facebook elimină conturi false create de KGB-ul lui Lukaşenko pentru a inflama o criză a migranţilor la graniţele UE

Facebook elimină conturi false create de KGB-ul lui Lukaşenko pentru a inflama o criză a migranţilor la graniţele UE

FOTO Profimedia

Zeci de conturi false pe Facebook şi Instagram asociate serviciului de securitate al Belarusului au fost eliminate de compania Meta, care deţine cele două platforme.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform unui publicat de Meta, 45 de conturi şi cinci grupuri pe reţea au fost eliminate pentru „comportament inautentic coordonat” în cazul problemei migranţilor dintre Belarus şi Uniunea Europeană.

Aceste conturi false, create de agenţi ai KGB-ului belarus care se prezentau drept ziarişti şi activişti pentru drepturile omului, erau folosite pentru inflamarea unei crize a migranţilor la graniţa UE, transmite Reuters.

Profilurile false au fost folosite pentru a critica politicile autorităţilor de la Varşovia, inclusiv pentru a răspândi acuzaţii şi insinuări în sensul că gărzile de frontieră poloneze folosesc forţa şi intimidarea împotriva migranţilor.

„Aceste personaje fictive au postat critici la adresa Poloniei în engleză, polonă şi kurdă. Deşi persoane din spatele acestor mesaje au încercat să-şi ascundă identităţile şi coordonarea, investigaţiile noastre au descoperit legături cu KGB-ul belarus”, se arată în comunicatul Mega. 

Belarusul este implicat într-o dispută cu Uniunea Europeană în legătură cu migranţii care campează la graniţa sa vestică. UE afirmă că preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a adus mii de persoane din Orientul Mijlociu şi le-a împins să intre în blocul comunitar prin Polonia, Lituania şi Letonia pentru a se răzbuna pe sancţiunile impuse împotriva regimului său.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările