Extremiştii maghiari pot fi judecaţi şi condamnaţi penal în România: fapta s-a produs pe teritoriul naţional

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extremişti maghiari au montat peste stema de stat a României, din Budapesta, aşa zis-ul steag al aşa numitului „Ţinut Secuiesc“. Ce nu ştiu respectivii cetăţeni este că legile, sistemul politic şi de justiţie din Ungaria nu îi pot apăra în cazul în care în România se va depune plângere penală împotriva lor.

Teritoriul oricărei ambasade din lume reprezintă teritoriu naţional al statului care deţine acea ambasadă. Astfel că orice act infracţional comis în interiorul acelui teritoriu reprezintă obiectul unei cercetări penale al sistemului de justiţie din statul respectiv.

În cazul de faţă acţiuni de vandalism au fost comise asupra unor proprietăţi ale statului român şi, mai grav, asupra unor simboluri naţionale. Indiferent de cine a comis actul cu caracter infracţional, că el este cetăţean român sau cetăţean străin, câtă vreme acţiunea se petrece pe teritoriul naţional al României el trebuie să fie deservit justiţiei din România.

Rămâne în acest caz de stabilit dacă un reprezentant al statului român, în speţă administratorul respectivului perimetru, va depune plângere penală în România cu privire la respectivul act cu caracter penal. În cazul în care acest lucru se va întâmpla un procuror va trebui să cerceteze cauza şi să o trimită în instanţă cu probele acumulate.

Astfel că, în situaţia de faţă, ce nu au ştiut extremiştii maghiari este faptul că au comis un act de vandalism pe teritoriul României şi nu pe teritoriul Ungariei. În mod normal, administratorul terenului pe care este amplasată ambasada are chiar obligaţia de a face plângere penală, în caz contrar se poate consideră că a ascuns în mod premeditat un act de vandalism ce a vizat simboluri ale statului român, pe teritoriul României.

În cazul în care se începe cercetarea penală dar cei vizaţi nu concură la soluţionarea cauzei, România poate emite chiar mandat internaţional de căutare prin Interpol, iar autorităţile din Ungaria vor fi obligate să se supună acestuia. Chiar şi un refuz al Ungariei, care poate interpreta după cum doreşte actul de justiţie din România, va duce la imposibilitatea făptuitorilor de a mai părăsi teritoriul Ungariei către orice altă ţară care este membră Interpol, adică cam toate din lume.

România are o legislaţie care pedepseşte dur actele de vandalism şi mai ales cele care sunt îndreptate împotriva simbolurilor naţionale.

Cât timp te afli pe teritoriul unui stat, te obligi şi îţi asumi să respecţi legile acestuia. Ori acei cetăţeni maghiari aveau obligaţia să respecte legile statului român cât timp au acţionat pe teritoriul naţional al acestuia.

Sigură că şi Ungaria poate porni propria cercetare penală şi care vizează statutul ambasadelor, paza obiectivelor cu caracter diplomatic ş.a.m.d..

Rămâne să vedem ce se va întâmpla.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite