Extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Reunind familia europeană

În oceanul zilnic de ştiri, a trecut relativ neobservată declaraţia recentă conform căreia Comisia Europeană va publica în cursul lunii februarie 2018 un document referitor la extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest care stabileşte ca termen pentru aderare anul 2025.
>Bosnia-Herţegovina Cea mai usor de destabilizat tara din Europa din cauza problemelor demografice >Republica Macedonia bulgari indoctrinati cu microbul "patriotic" de catre dragii lor frati sarbi cu relatii foarte reci cu vecinii lor din Bulgaria si Grecia SI cu o minoritate albaneza musulmana foarte fertila...Numai lucruri bune prevad in viitor >Kosovo Noi nici macar nu recunoastem Kosovo... >Albania Se zice ca Romania are ca prieteni doar Marea Neagra...in cazul Albaniei se zice ca doar Marea Adriatica nu le este dusman (inca)
Deocamdata e vorba de Serbia si Muntenegru (daca asta o fi tara).
Se referea la Muntenegru si la Serbia, acum sunt doua tari diferite, putea sa le enumere invers, sa nu s efaca confuzie cu fosta "Serbia si Muntenegru". Dar Stef Ros are dreptate in legatura cu Bosnia /Hertegovina; BH e o Iugoslavie in miniatura; adica are teritorii separate intre ele, enclave,zone nu nu neaparat compacte, locuite de musulmani (bosniaci), catolici (croati) si sarbi (ortodocsi). Acum stau si ma intreb: crede cineva ca daca Iugoslavia nu a fost un stat viabil, va fi BH?... BH are multe probleme d efunctionare si numai supravegherea internationala o face sa nu se dezmembreze. Nu mai punem la socoteala problemele cu Kosovo, nu numai ca recunosatere internationala, dar si cele dintre Serbia si Kosovo (plus ca pe teritoriul Kosovo sunt enclave cu sarbi). Macedonia mi s-a parut relativ ok (am fost acolo), insa mi s-a parut si un stat slab fata de minoritatea albaneza foarte agresiva (albanezii zic ca sunt 25% din pooulatie, macedonenii zic ca multi au venit din Albania la vot, nu e un stat bine organizat, granitele cu Albania sunt permeabile; in plus, zilele trecute presedintele Macedoniei a refuzat sa promulge legea conf. careia albaneza devine a doua limba oficiala. Am vazut in Macedonia orase, sate in care fluturau steaguri albaneze peste tot, moschei, in zone majoritar ortodoxe din care incepand cu 5 dimineata (!) zbiera unul in statia de amplificare sa cheme oamenii la rugaciune, se auzea in tot orasu Lucrurile astea deranjau, dar macedonenii ziceau ca statul lor e slab si nu actioneaza, nu are ce sa le faca. Secuii de la noi, prin comparatie, sunt o minoritate foarte civilizata). De asta cred ca si Macedonia e posibil sa aiba probleme in viitor, mai ales ca albanezii se inmultesc mai repede decat macedonenii. Poate ca o aderare a M la NATO si UE or sa intareasca statul si sa nu il faca asa de vulnerabil. Oricum, e riscant sa introduci in UE tari cu mari probleme interne. Cred ca intrarea in UE a Moldovei, inclusiv cu Transnistria, ar fi mai putin problematica pt. UE. Vom vedea!