Expert: Izolaţia de la Grenfell ar fi degajat gaze toxice ce este posibil să fi contribuit la numărul mare de decese

Expert: Izolaţia de la Grenfell ar fi degajat gaze toxice ce este posibil să fi contribuit la numărul mare de decese

Blocul-turn, după incendiu

Acidul cianhidric, un gaz degajat în arderea materialului folosit la izolarea Grenfell Tower, este posibil să fi contribuit la moartea unora dintre cele 79 de victime ale incendiului de săptămâna trecută, relatează Daily Telegraph.

În timpul arderii, panourile instalate în timpul renovării blocului cu 24 de etaje au umplut apartamentele cu substanţe toxice, a explicat un expert.
 
Acestea ar fi putut produce suficient acid cianhidric letal pentru a umple toate apartamentele din vestul blocului.
 
Compania care a produs izolaţia, Celotex, a confirmat că aceasta poate produce gaze toxice, dacă ia foc.
 
Este posibil ca gazul să fi incapacitat unii locuitori, dar ar putea imposibil de stabilit vreodată rolul acestuia în decese.
 
Spitalul King’s College a confirmat pentru Sky News că trei dintre cei 12 pacienţi de la Grenfell au fost trataţi cu Cyanokit, antidotul pentru acid cianhidric.
 
Panourile sunt făcute din poliizocianurat (PIR), o spumă de plastic rigidă, aflată între două folii de aluminiu. PIR este uşor inflamabilă, dar foile de aluminiu au scopul de a o împiedica să ia foc.
 
„Materialul folosit pentru renovarea Grenfell Tower, în 2016, este posibil să fi avut o contribuţie majoră la propagarea rapidă a focului şi la toxicitatea fumului”, a explicat Richard Hill, profesor de chimie la Universitatea Central Lancashire.
 
„Când este aprinsă, izolaţia de spumă PIR elimină gaze toxice, inclusiv acid cianhidric şi monoxid de carbon, ce provoacă incapacitarea rapidă atunci când este inhalat, ceea ce împiedică scăparea”, a adăugat expertul.
 
„Multe victime din turn probabil că aveau geamurile deschise, din cauza căldurii de marţi noaptea, deci este probabil ca un număr important de victime să se fi prăbuşit la scurt timp după expunerea la fum”, a adăugat el.
 
Hill a mai precizat că, în Marea Britanie şi în majoritatea Europei nu există reglementări privind toxicitatea fumului degajat de materialele de construcţii.
 
Între timp, s-a aflat că lucrările de renovare de la Grenfell Tower au fost inspectate de 16 ori de Consiliul din Kensington şi Chelsea, pe parcursul celor aproape doi ani în care au fost efectuate lucrările de renovare, care au costat 10 milioane de lire sterline..
 
„Acest lucru ridică întrebări dacă ofiţerii de reglementare în construcţii au fost suficient de competenţi şi au ştiut la ce să se uite”, a afirmat un consilier laburist care reprezintă locatarii din Grenfell, Judith Blakeman.
 
Acuzaţia vine în condiţiile în care directorul executiv al Consiliului Local al Kensington şi Chelsea a demisionat, după un val de critici pentru modul în care a răspuns la tragedie. 
 
Aproximativ 600 de imobile din Anglia au aceeaşi învelitoare ca Grenfell Tower
 
Aproximativ 600 de imobile din Anglia sunt învelite cu acelaşi material ca turnul Grenfell de la Londra, unde cel puţin 79 de persoane au murit într-un incendiu săptămâna trecută, estimează autorităţile locale, a anunţat joi Downing Street, relatează AFP.
 
Inspecţii efectuate în urma incendiului au confirmat prezenţa acestei învelitori la trei imobile, au adăugat serviciile premierului Theresa May.
 
Învelitiarea este pusă în discuţie drept cauză a propagării rapide a incendiului la Grenfell Tower.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările