Experţii britanici, surprinşi de anunţul premierului Boris Johnson conform căruia noua tulpină de coronavirus ar fi mai letală: Este mult prea devreme să ştim sigur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Mai mulţi experţi britanici din domeniul sănătăţii s-au arătat surprinşi de declaraţiile premierului britanic Boris Johnson care a spus că anumite date sugerează o mortalitate mai mare a noii tulpini de coronavirus din Marea Britanie.

„Există unele dovezi, dar sunt foarte timpurii. Este vorba de un număr mic de cazuri şi este mult prea devreme să spunem că aceasta este situaţia", a declarat pentru BBC Yvonne Doyle, director medical la Public Health England, relatează Hotnews citând Agerpres.

La rândul său Mike Tildesley, membru al comitetului britanic de experţi SAGE, a spus că specialiştii nu se pot pronunţa cu siguranţă în acest moment şi e surprins că Johnson a făcut un asemenea anunţ.

"Aş fi vrut să mai aşteptăm o săptămână sau două, să monitorizăm ceva mai mult înainte de a trage o concluzie cu adevărat fermă despre acest lucru", a spus el.

Acesta a precizat că a fost observată o rată a mortalităţii uşor crescută, şi anume de la 10 la 13 la 1.000 de pacienţi (peste 60 de ani), dar concluziile s-au bazat pe o cantitate mică de date.

Premierul britanic a transmis că ar exista unele dovezi că noua variantă „ar putea fi asociată cu niveluri mai ridicate de mortalitate”. 

În termeni de procente ar fi vorba de o mortalitate cu 30% mai mare, potrivit unor estimări ale matematicienilor care au comparat ratele de deces ale vechii variante de coronavirus cu cea nouă. 

Agenţii guvernamentale, dar şi cercetători ai Imperial College London, London School of Hygiene and Tropical Medicine, printre alţii, au realizat estimările, care au fost mai departe evaluate de Grupul Consultativ pentru pericole din partea unor noi virusuri şi declarate ca reprezentând o „posibilitate realistă”, dar fără a exista o certitudine.

Patrick Vallance, consultantul ştiinţific principal al guvernului britanic, a spus că „datele nu sunt foarte puternice” în favoarea teoriei mortalităţii mai ridicate.

„Aş vrea să subliniez că există multă incertitudine privind aceste cifre şi e nevoie de mai multă analiză pentru a putea aprecia mai precis aceste date, însă, cu siguranţă, există îngrijorări că ar putea fi vorba şi de o rată mai ridicată a mortalităţii alături de o transmisibilitate mai mare”. (între 50 şi 70%).

Pe de altă parte, acesta a spus că variantele de virus din Africa de Sud şi Brazilia sunt mai îngrijorătoare, întrucât sunt mai puţin susceptibile să răspundă la vaccinuri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite