Experţi ruşi, despre sistemul de rachete Patriot operaţional în România: „Vor fi considerate ţinte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestea despre rachetele Patriot ajunse săptămâna trecută în România nu putea trece neobservată în Rusia, care este atentă la orice mişcare făcută în ţara noastră. Izvestia îi dedică, de exemplu, o amplă analiză.

România a recepţionat primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare de ultimă generaţie Patriot, urmând ca altele şapte să fie livrate în curând. Aceste sisteme vor fi complementare scutului anti-rachetă de la Deveselu, instalat în 2015, scrie agenţia de presă TASS, care aminteşte de analiza făcută de Izvestia.

Potrivit Izvestia, România şi alte ţări din sud-estul Europei leagă acest proces de reechipare de o posibilă ameninţare pe flancul estic al NATO.

În general, România şi alte ţări din sud-estul Europei, cum ar fi Bulgaria, au intensificat în mod activ cooperarea militară şi tehnică cu Occidentul. Iar, pe lângă dotarea cu tehnică militară de ultimă generaţie, se aşteaptă ca aceste ţări să găzduiască un număr mai mare de trupe americane, notează Izvestia.

Potrivit lui Konstantin Bogdanov, cercetător la Institutul de Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale al Academiei Ruse de Ştiinţe, desfăşurarea de sisteme de rachete Patriot în România şi Polonia nu este surprinzătoare. „Ambele ţări constituie baze de încredere, unde NATO va mobiliza trupe în cazul unei ameninţări”, a declarat Bogdanov pentru Izvestia.

În termeni politici, desfăşurarea de sisteme defensive, care nu subminează stabilitatea strategică, nu produce probleme, spune cercetătorul rus. „Raza de acţiune a acestor rachete pe timp de pace nu pune nicio dificultate armatei ruse, inclusiv trupelor aflate în Crimeea. Dar, fără îndoială, aceste sisteme vor fi considerate ţinte în cazul planificării unor operaţiuni ipotetice în România”, subliniază el.

În opinia lui, Ilia Kramnik, expert la Consiliul Rus de Afaceri Internaţionale, Moscova va răspunde probabil la instalarea rachetelor Patriot în România. „Astfel de lucruri nu pot fi ignorate”, avertizează el. „Probabil se va acorda mai multă atenţie capabilităţilor aeriene ale Flotei ruse de la Marea Neagră şi Districtului Militar Sud, în sensul dispunerii de sisteme defensive”, este de părere Kramnik. „Există anumite arme, de exemplu, rachete anti-radar capabile să neutralizeze sisteme de rachete şi radar”, afirmă expertul rus pentru Izvestia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite