Expert german: Al doilea val de COVID-19, în toamnă; Nu va exista un vaccin până la mijlocul anului viitor - dacă avem noroc

Expert german: Al doilea val de COVID-19, în toamnă; Nu va exista un vaccin până la mijlocul anului viitor - dacă avem noroc

FOTO Getty Images

Tobis Welte, un expert german, profesor ]n medicină pulmonară şi membru al grupului de lucru COVID-19 din Germania a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că există un risc mare pentru un al doilea val de coronavirus din toamnă. Acesta a adăugat că intensitatea celui de-al doilea val nu poate fi determinată şi atrage atenţia că un vaccin nu va apărea decât cel mai devreme la mijlocul anului viitor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Radio Europa Liberă: Explicaţi-ne în primul rând ce este al doilea val, observăm un număr crescut de cazuri în unele ţări.
 
Dr. Tobias Welte: Cred că situaţia este diferită de la o ţară la alta. Aşadar, există unele ţări în care este clar un al doilea val. De exemplu, Iranul este o ţară cu o creştere zilnică a cazurilor după ce ajunsese la un nivel scăzut, iar acum există un al doilea val, care poate fi din cauza sărbătorilor religioase. În timpul Ramadanului, numărul cazurilor a scăzut, dar după aceea când oamenii s-au întâlnit mai des şi au fost mai multe întâlniri de familie, cifrele au crescut. Există şi alte ţări, de exemplu, Germania, unde nu este nicio creştere dacă te uiţi la întreaga ţară, dar există focare localizate. Unele dintre aceste focare sunt, de exemplu, fabricile de prelucrare a cărnii. Iar problema acestor puncte cu grad mare de infectare este că există mai mulţi factori de risc. Pentru abatoare, de exemplu, un factor important este aerul rece şi uscat. Oamenii lucrează umăr la umăr, astfel încât distanţarea socială nu este respectată. Şi majoritatea lucrătorilor provin din sud-estul Europei, sunt lucrători temporari, iar cazarea este departe de a fi perfectă. Aceste probleme, în ansamblu, determină creşterea probabilităţii de a fi infectat. Ceea ce putem învăţa din aceste tipuri de focare este că virusul este încă acolo. Este prezent şi contagios. Deci, dacă daţi o şansă virusului, va exista o infecţie. Acum este vară, dar dacă, de exemplu, aerul rece joacă un rol, este foarte probabil să vedem un al doilea val în toamnă sau iarnă.
 
Va exista un al doilea val în fiecare ţară care a avut deja o serie de cazuri de coronavirus? Sau este ceva care depinde de strategiile pe care le urmează fiecare ţară?
 
Dr. Tobias Welte: Ei bine, virusul nu a dispărut şi nu a dispărut în niciuna dintre ţările europene, iar noi trăim într-o lume globală. Dacă deplasările vor fi permise şi frontierele vor fi redeschise, virusul se va răspândi din nou. Estimarea mea este că va fi un al doilea val în toamnă, iar intensitatea celui de-al doilea val nu poate fi determinată. Nimeni nu ştie.
 
Poate prevenit acest al doilea val în vreun fel?
 
Dr. Tobias Welte: Mi-e teamă că nu. Nu va exista un vaccin până la mijlocul anului viitor - dacă avem noroc. Aşadar, probabilitatea de a găsi un vaccin nu este atât de mare şi nu există un tratament eficient. Singurul lucru pe care îl putem face este, chiar dacă începem redeschiderea, să aplicăm măsurile de prevenire, care au avut succes. Cea mai importantă dintre acestea este distanţarea socială.
 
Cel de-al doilea val ar putea fi mai rău decât primul?
 
Dr. Tobias Welte: Nu cred că al doilea val va fi mai rău, dar există posibilitatea de a avea conjugate două probleme: să fie coronavirus şi gripă sezonieră în acelaşi timp. Există însă posibilitatea de a preveni această situaţie. Aşadar, ar trebui să începem vaccinarea - vaccinarea împotriva gripei, vaccinarea împotriva pneumoniei bacteriene, vaccinarea pneumococică - pentru a reduce riscul acestor infecţii diferite în acelaşi timp.
 
Al doilea val, după cum aţi spus, este legat de sezonul rece. Dacă da, de ce vremea rece va înrăutăţi condiţiile?
 
Dr. Tobias Welte: Vremea rece şi umiditatea scăzută sunt factori de risc. Cel de-al doilea factor de risc este reprezentat de timpul petrecut în interior. Deci, protecţia aerosolilor şi timpul de supravieţuire al aerosolilor este mai mare în camerele închise decât în exterior. Aşadar, pe măsură ce stăm mai mult în camerele închise, cu cât aerul este mai rece şi mai uscat, riscurile cresc.
 
Cum putem lupta cu al doilea val? O nouă carantină poate fi o soluţie?
 
Dr. Tobias Welte: Nu cred că va fi din nou o carantină totală. Niciuna dintre ţări, nici măcar ţările înstărite, din punct de vedere economic, cum sunt Germania sau Austria, nu vor putea reveni la carantina totală. Poate va exista o blocare parţială, o blocare regională, dar nu o blocare totală. Ceea ce căutăm acum şi cred că acest lucru este cu adevărat important, este să aflăm cine are cel mai mare risc de a răspândi virusul. În momentul de faţă, se pare că nu sunt copiii mici, că nu sunt copiii de şcoală. De aceea, nu are sens să închidem grădiniţele sau şcolile, dar persoanele în vârstă sunt mai expuse riscurilor. Iar persoanele în vârstă cu comorbidităţi sunt şi mai expuse riscului de a muri. Deci avem nevoie de măsuri speciale pentru cei în vârstă.
 
Ne puteţi oferi mai multe detalii? Care sunt acele măsuri speciale?
 
Dr. Tobias Welte: Restricţii de contact pentru persoanele în vârstă, în special în casele de bătrâni, în unităţile de îngrijire de lungă durată. Cred că distanţarea socială este foarte importantă. Şi am încredere în măşti, chiar dacă nu ne plac, trebuie să trăim cu asta.
 
Pot exista mai mult de două valuri ale acestui coronavirus?
 
Dr. Tobias Welte: Problema cu acest tip de virus este că nu ştim niciodată ce se va întâmpla. Dacă o să apară o mutaţie a virusului, o modificare a virulenţei, o modificare a proprietăţilor de transmitere. Nu este clar. Analizând unele dintre epidemiile de gripă, şi aici avem cea mai mare experienţă, putem observa că au circulat timp de trei ani. Gripa porcină a dispărut după trei ani de epidemie. Una dintre speranţe este, că, la fel, va disparea, la un moment dat, şi pandemia de coronavirus. Sau vor apărea mutaţii ale virusului şi va fi mai puţin periculos, cu o rată de mortalitate mai mică - va fi un virus care se va adapta sistemului uman.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: