VIDEO Exodul din Doneţk continuă de teama unui asalt al trupelor ucrainene în următoarele ore. Nuntă în tabăra separatiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doneţkul are aerul unui oraş-fantomă în aşteptarea confruntării dintre forţele armate ucrainene care au ajuns în suburbiile metropolei din estul Ucrainei şi rebeli pro-ruşi, hotărâţi să lupte până la capăt. Potrivit  autoproclamatului premier al Republicii Populare din Doneţk, Aleksnder Borodai, peste 70.000 din cei aproximativ un milion de locuitori au fugit deja.

Trenurile circulau normal, chiar dacă erau aglomerate, ceea ce nu este totuşi o situaţie excepţională, a precizat un angajat al căilor ferate. Plecările se fac într-o atmosferă de calm, fără enervare sau scene de exod, dar cu cozi de aşteptare lungi la casele de bilete.

 „Am trăit aici de peste 40 de ani şi este foarte dificil pentru mine să părăsesc acest oraş. Dar nu există nici o altă soluţie", spune Natalia, care ia un tren spre Dnepropetrovsk, localitate aflată la 250 kilometri la vest de Donetsk, de unde speră să plece apoi spre Rusia. Spune că s-a hotărât să plece după ce a auzit bombardamentele din ultimele două zile şi avioanele care zboară deasupra oraşului.

 O altă doamnă, de 50 de ani, care refuză să-şi spună numele, pleacă împreună cu fiicele şi cu nepoţii săi la rudele din Rusia. „Totul este închis aici, nu mai e nimic de făcut, devine prea periculos“, spune femeia. Schimburi sporadice de artilerie se aud dinspre aeroportul afalt la câţiva kilometri de gara din Doneţk .

Nu numai cu trenul pleacă oamenii, ci şi cu autovehiculele . O maşină din cinci e plină cu refugiaţi, declară "Alex" un  tânăr separatist aflat la un baraj la Makeevka, plasat la douăzeci de kilometri est de Doneţk. "Dar eu nu plec nicăieri. Mama mea, cei doi bunici sunt îngropaţi aici, aşa că voi lupta, chiar dacă am trimis-o pe soţia mea în Rusia."

Microbuzele, troleibuzele şi tramvaiele încă mai funcţionează, dar traficul de vehicule şi cel pietonal în oraş este redus la minim. Există foarte puţine cafenele  sau restaurante deschise, da şi acestea se închid la ora 21:00. Doar magazinele alimentare mai funcţionaeză în mod normal pentru a evita o penurie alimentară. Dar băncile şi toate celelalte magazine sunt închise pentru a nu fi jefuite. „Informaţiile despre un iminent asalt al armatei ucrainene circulă pe reţelele de socializare, provocând, după caz, îngrijorare ... sau speranţă.

La marginea oraşului dai peste blocajele rutiere instalate de separatişti. Localnicii le mai aduc ţigări sau pachete de biscuiţi. Dar nu şi alcool. La un punct de control apărat de membri ai batalionului Vostok (Est), una dintre unităţile separatiste cele mai profesionist organizate, luptătorii sunt gata să „apere teritoriul Republicii Populare Donetsk", după cum au afirmat liderii lor .

Confruntările dintre cele două părţi continuă, inclusiv pe aeroportul din Doneţk, controlat de forţele guvernamentale şi atacat de rebeli. Dar acestea rămân relativ limitate, fără să poată fi excluse pierderi importante, precum cei 19 militari ucraineni ucişi vineri dimineaţa într-un atac cu rachete Grad lansat de rebeli în regiunea Lugansk.

Cu alte patru persoane ucise în zona de conflict joi şi vineri şi alte şapte anunţate sâmbătă, bilanţul victimelor s-a ridicat la 30 de morţi în 48 de ore, fiind unul dintre cele mai grave de la începutul conflictului, în urmă cu aproape trei luni, după cel de 49 de morţi la bordul unui avion doborât de rebeli la 14 iunie.

Preşedintele Petro Poroşenko alternează declaraţiile războinice, precum promisiunea de vineri după atacul cu rachete Grad de a răzbuna fiecare soldat mort prin "zeci şi sute" de rebeli ucişi, şi afirmaţiile care le dau asigurări locuitorilor din zonele controlate de rebeli.

Vineri, el l-a primit la Kiev pe primarul din Doneţk, Oleksandr Lukiancenko şi au analizat măsurile ce vor permite evitarea vărsării de sânge şi recursul la aviaţie şi artilerie grea în oraş, pentru a nu exista victime şi distrugeri ale infrastructurii vitale", potrivit municipalităţii.

Rămâne însă întrebarea cum anume vor putea forţele de la Kiev să preia controlul oraşului Doneţk fără să recurgă la aviaţie şi blindate, în timp ce insurgenţii, deşi mai puţin numeroşi, sunt hotărâţi să lupte şi dispun de un arsenal abundent, inclusiv arme antitanc şi lansatoare de rachete Grad.

image
tancuri ucraina

Potrivit purtătorului de cuvânt al operaţiunii antitero a forţelor armate ucrainene, forţele militare au ucis pe parcursul ultimelor 24 de ore circa 1000 de militanţi proruşi şi au suferit pierderi materiale semnificative: avionele de luptă ucrainene au distrus două echipe ce foloseau mortiere, două tancuri, trei transportoare blindate, un număr mare de vehicule blindate şi muniţii", a spus Seleznev.

De asemenea, în apropiere de raionul Golmovski a fost distrusă o tabăra militară de bază a militanţilor, iar în apropiere de oraşul Perevalsk un punct de trecere baricadat cu două tancuri, 10 vehicule blindate şi 15 automobile.

"Au fost lichidaţi aproximativ 500 de separatişti. În apropiere de oraşul Dzerjinsk a fost distrusă o altă bază a militanţilor. Conform estimărilor preliminare aproximativ 500 de militanţi au murit. Două blindate au fost deteriorat", a mai adăugat Seleznev.

"Având în vedere situaţia creată, forţele antitero şi-au consolidat poziţia în zona de frontieră cu Rusia, în apropiere de punctul de control Izvarino care, fapt ce contribuie la crearea unui control deplin asupra frontierei de stat a Ucrainei", a precizat oficialul ucrainean.

În total pe durata a 24 de ore au fost la operaţiunea antiteroristă au paricipat printre altele: două bombardiere, opt avioane de asalt, un avion de luptă, trei aeronave de transport şi două avioane cu radar şi căi de comunicaţii.

Diplomaţia stagnează, în pofida multiplicării contactelor între ucraineni, occidentali şi ruşi. De fapt, Kievul rezistă în faţa presiunilor europene şi ruse şi refuză să vorbească despre o încetare a focului atât timp cât rebelii nu acceptă condiţiile sale, respectiv controlul frontierelor cu Rusia şi eliberarea tuturor "ostaticilor".

La ONU, Moscova a propus Consiliului de Securitate "elemente" ale unei viitoare rezoluţii care să ceară Kievului şi insurgenţilor proruşi o încetare a focului şi ar oferi un rol mai important insurgenţilor proruşi în est, a precizat ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin.

Dar această idee pare dificil de acceptat pentru Ucraina, care se teme de instaurarea permanentă a unui ministat client al Rusiei, după modelul Abhaziei în Georgia sau al Transnistriei în Republica Moldova. Cu atât mai mult cu cât liderii "Republicii populare Doneţk" au cerut deja recunoaşterea "statului" lor.

Pe acest fundat vine raportul Amnesty International despre violenţele la care sunt expuşi protestatarii şi jurnaliştii în fosta republică sovietică şi care care arată că 222 de civili au fost răpiţi în ultimele trei luni în estul Ucrainei.

Potrivit organizaţiei, cele mai multe răpiri au fost comise de către separatiştii proruşi. Apărătorii drepturilor omului au mai declarat că şi susţinătorii autorităţilor de la Kiev au recurs la acţiuni similare, însă aceste cazuri au fost înregistrate mult mai rar.

Cel mai des, răpirile sunt motivate politic. Între timp, datele Ministerului ucrainean de Interne arată că numărul persoanelor răpite în perioada aprilie-iunie se ridică la aproximativ 500.

Nuntă şi război

Cu toate că „inamicul“ era la câţiva kilometri, separatiştii din Doneţk au avut timp, vineri, şi de o nuntă. Unul dintre şefii miliţiilor de autoapărare s-a căsătorit cu o bruntetă superbă. Comandantul a venit la ceremonie îmbrăcat în uniformă de camuflaj, chiar dacă avea un braţ bandajat, semn că fusese probabil rănit în luptă, iar tânăra şi-a împletit părul cu o Panglică Sfântul Gheorghe, devenită simbol al separatiştilor pro-ruşi.

Şi ce putea fi mai potrivit drept accesoriu pentru rochia de mireasă decât o armă automată? Aceasta a fost prima căsătorie înregistrată oficial în Novorusia, iar printre nuntaşi s-au numărat lideri de top ai autoproclamatei Republici Doneţk: guvernatorul Paul Gubarev, ministrul Apărării, coamndantul Igor Strelkov. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite