Exerciţiul de tragere organizat de Turcia în nordul Ciprului, condamnat de insulă: Este ilegal şi ne încalcă suveranitatea

Exerciţiul de tragere organizat de Turcia în nordul Ciprului, condamnat de insulă: Este ilegal şi ne încalcă suveranitatea

Navele Turciei, traversând Marea Mediterană  FOTO: Profimedia Images/ Digi24

Cipru a condamnat, sâmbătă, 12 septembrie, anunţul Turciei în legătură cu organizarea unui exerciţiu naval cu tir real, în zona coastei de nord a insulei. A subliniat, de asemenea, că aceste acţiuni ar fi „ilegale“ şi că i-ar „încălca“ suveranitatea, în contextul tensiunilor din estul Mediteranei.

Centrul comun de coordonare al operaţiunilor de salvare - subordonat Ministerului Apărării cipriot - a transmis, printr-o  notificare de informare maritimă (Navtex), că exerciţiul turc este „ilegal“ şi „încalcă“ suveranitatea Republicii Cipru, potrivit AFP, citat de Digi24.
 
Cipru a rămas divizat, după ce armata turcă a invadat nordul insulei mediteraneene în 1974. Atunci, o lovitură de stat urmărea ataşarea acesteia la Grecia. Republica Cipru, membră a Uniunii Europene, îşi exercită autoritatea doar în două treimi din sudul insulei, iar autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută doar de Turcia.
 
Turcia a anunţat că va efectua un exerciţiu de tragere real în largul Ciprului, de sâmbătă, 12 septembrie, până luni, săptămâna următoare, în pofida ameninţării cu sancţiuni din partea Uniunii Europene (UE), emisă din pricina acţiunilor Guvernului de la Ankara în Mediterana de Est. 
 
Această chestiunea se va afla pe agenda Consiliului European de pe 24-25 septembrie.
 
Turcia şi Grecia, ambele membre NATO, continuă o dispută legată de zăcămintele de hidrocarburi din Mediterana de Est, într-o regiune despre care Atena spune că se află sub suveranitatea sa.
 
Tensiunile s-au intensificat pe 10 august, când Turcia a trimis o navă de prospecţie seismică, împreună cu nave de război, în apele revendicate de Grecia, ceea ce a provocat Atena să lanseze manevre navale pentru a-şi apăra teritoriul maritim. Nava de prospecţie avea să rămână în apele contestate până sâmbătă, 12 septembrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările