EXCLUSIV Ce se va spune peste două zile la Bruxelles: proiectul concluziilor Consiliului European cu privire la tema refugiaţilor şi situaţia din Siria

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am putut consulta textul proiectului concluziilor Consiliului European (15-16 octombrie), document cu circulaţie strict limitată (varianta 11139/15 CO EUR-PREP 38) şi care, fireşte, ar putea comporta unele adăugiri în finalul reuniunii şefilor de State şi Guverne. Regula de până acum ne spune, însă, că un asemenea text rămâne valabil şi negocierile de ultim moment nu ating decât detalii de formulare.

Cu rezerva că, în situaţia actuală, chiar pot să apară elemente care să modifice structural documentul, cred că este util să vedeţi care este, în viziunea Consiliului, sumarul de probleme ale prezentului şi, cu deosebire, ce se doreşte pentru viitorul apropiat.

1. Tema migraţiei

Rezolvarea acestei probleme precum şi a crizei refugiaţilor „reprezintă o obligaţie comună care necesită o strategie comprehensivă şi un efort hotărât în timp în spiritul solidarităţii şi responsabilităţii”. În acest sens, Consiliul European adoptă următoarele orientări:

-      adoptarea rapidă a unui Plan Comun de Acţiune cu Turcia ca parte a unei agende comprehensive bazată pe angajamente şi acţiuni concrete. Aceasta ar contribui la accelerarea agendei existente pentru liberalizarea vizelor.

-      asigurarea unui follow-up efectiv al Conferinţei la nivel înalt asupra Mediteranei de est/Rutei Balcanilor de vest, cu un accent deosebit asupra managementului fluxurilor migratorii şi luptei împotriva reţelelor criminale

-      ajungerea la un acord asupra unor măsuri operative concrete.în ce priveşte reptarierea şi readmisia, dezmembrarea reţelelor criminale şi prevenirea migraţiei ilegale.

-      explorarea posibilităţilor privind construirea unor capacităţi de primire, sigure şi sustenabile, în regiunile afectate şi oferirea unor perspective pe termen lung şi unor proceduri adecvate pentru refugiaţi şi familiile lor, inclusiv accesul la educaţie şi la locuri de muncă până în momentul când va fi posibilă reântoarcerea acestora în ţările de origine.

2. Întărirea protecţie frontierelor externe ale UE

  - continuarea activităţii ce vizează stabilirea graduală a unui sistem de management integrat al frontierelor externe

  -  continuarea activităţii bazate pe acquis-ul Schengen şi în acord cu Tratatul, extinderea mandatului FRONTEX în contextul discuţiilor privind dezvoltarea unui sistem european de Pază de Frontieră şi de Coastă, inclusiv unităţi de frontieră pentru intervenţie rapidă în cazul în care evaluările Schengen sau analizele de risc demonstrează nevoia unei acţiuni robuste şi prompte

   - cererea adresată Comisiei pentru a adopta rapid un pachet de măsuri în scopul îmbunătăţirii managementului frontierelor externe

3. Răspunsul la fluxul de refugiaţi în Europa şi asigurarea repatrierilor

- continuarea stabilirii unor noi centre de tip hotsdpots în calendarul stabilit deja, pentru a face posibilă identificarea, înregistrarea şi amprentarea celor care solicită protecţie internaţională şi a celorlalţi migranţi.

- până la finele anului, crearea, în cadrul FRONTEX, a unui birou special care să ofere sprijin Statelor Membre în operaţiunile de repatriere

- extinderea mandatului FRONTEX în ce priveşte repatrierile, incluzând dreptul de a organiza asemenea operaţiuni combinate la propria sa iniţiativă, odată cu creşterea rolului său privind achiziţionarea de documente de călătorie pentru cei care se întorc acasă

- creşterea ofertelor în cazul repatrierii şi readmiterii, folosind principiul “more-for-more”. În acest sens, Comisia şi Înaltul Reprezentant vor propune, într-un interval de şase luni, elemente de ofertă atractive care să fie prezentate ţărilor terţe.

- există o nevoie de continuă regândire a fenomenului general al migraţiei şi politicii de azil la nivelul UE

4. Situaţia din Siria

- au fost discutate dezvoltările recente din Siria, politice şi miltare, inclusiv impactul pe care-l au asupra migraţiei. A fost exprimată îngrijorarea privind atacurile ruseşti asupra opoziţiei siriene şi civililor precum şi potenţialul existent pentru incidente care ar putea escalada şi mai mult situaţia. UE este pe deplin angajată în găsirea unei situaţii politice a conflictului şi cere tuturor părţilor implicate să acţioneze în acest sens.

În final, se face o referire la situaţia din Libia, salutând anunţul făcut de ONU şi reaminteşte oferta UE, cea de a oferi imediat un sprijin politic şi financiar din momentul în care va fi format Guvernul de Uniune Naţională. De asemnea, se anunţă că a fost luată în considerare „Raportul celor 5 Preşedinţi” asupra completăriii Uniunii Economice şi monetare europene, cerându-se o intensificare a activităţii în acest sens, discuţia urmând să fie reluată cu ocazia reuniunii din luna decembrie. Consiliul a mai analizat şi o informare a activităţilor privind referendumul din Marea Britanie asupra ieşirii sau rămânerii în această ţară în UE.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite