EXCLUSIV Ion Iliescu: „Am avut o înţelegere cu Putin. Rusia nu-şi poate permite să depăşească anumite limite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Iliescu, primul preşedinte al României de după Revoluţie, spune că deşi situaţia din Ucraina este îngrijorătoare, n-ar trebui să ne facem probleme în privinţa unei posibile ameninţări din partea Rusiei.

Şcolit la Moscova în anii ’50, Ion Iliescu a condus România vreme de un deceniu (1990-1996 şi 2000-2004) şi a fost mereu un bun cunoscător al mişcărilor politice din estul ţării noastre. „Evoluţia situaţiei din Rusia, destrămarea ca atare a statului rus, a generat procese interne ce au condus şi la o stare negativă a situaţiei economico-sociale din ţară. Şi toată această răbufnire a ruşilor în legătură cu Ucraina se datorează acestei stări de spirit. Acolo e o afacere internă, vorbim de fosta URSS, Ucraina a fost prima structură a statului rus şi ei se folosesc de aceste precedente istorice. Sigur, e o evoluţie negativă care pentru noi e îngrijorătoare întrucât se află în vecinătate”, consideră fostul preşedinte al României.

Iliescu nu vede însă situaţia din Ucraina escaladând într-un conflict între Rusia şi forţele NATO: „Nu cred că e posibil. Cine? Cine să provoace războiul? Rusia nu reuşeşte să-şi stabilizeze situaţia internă. Intervenţia din Crimeea şi din estul Ucrainei, unde este o populaţie majoritar rusească, este o revărsare a unei situaţii instabile interne a Rusiei. Dar nu, Rusia nu poate crea conflicte în zona de dincolo de graniţele NATO. Nu pot să meargă dincolo, pentru că au o problemă cu stabilitatea proprie”.

Fostul preşedinte crede că România nu trebuie să se simtă ameninţată în niciun fel de către Rusia. „Totuşi, noi am avut o anumită înţelegere chiar cu Putin în legătură cu normalizarea relaţiilor dintre ţările noastre. Nu-şi pot permite să treacă dincolo de nişte limite. Ei păstrează anumite reticenţe în legătură cu Moldova şi cu Transnistria, dar nu-şi pot permite mai mult. Iar ancorarea noastră în alianţa militară NATO şi alianţa politică europeană ne asigură securitate şi stabilitate”, a declarat Ion Iliescu pentru „Adevărul”.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/ucraina" target="_blank">View the story "Ucraina " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite