Evreii se simt, din nou, în pericol în Germania. „Oare este de bun simţ să te identifici ca evreu, purtând kippah?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de morminte evreieşti au fost profanate la graniţa Franţei cu Germania
Sute de morminte evreieşti au fost profanate la graniţa Franţei cu Germania

Oare evreii se simt în siguranţă în Germania? Se pare că nu peste tot, potrivit Consiliului Central al Evreilor, care susţine că un motiv pentru pericolul în care se află evreii este ostilitatea musulmanilor din Germania.

Parlamentul regional bavarez a făcut un apel: delegaţii au adoptat, unanim, o moţiune prin care le solicită evreilor să stea în sudul landului german, notează „Deutsche Welle“ (DW). „Dragi concetăţeni evrei, garantăm că vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a vă garanta securitatea personală şi a stabilimentelor dumneavoastră“, a spus Oliver Jörg, de la partidul conservator Uniunea Social Creştină.

Evreii n-ar trebui să se ascundă 

Aceste cuvinte bine-intenţionate au fost adresate comunităţii evreieşti într-un moment în care membrii ei sunt, din nou, în pericol de a locui în Germania. Dezbaterea privind siguranţa evreilor a fost declanşată de preşedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Josef Schuster, într-un interviu cu postul de radio berlinez RBB Inforadio.

Evreii n-ar trebui să se ascundă. Majoritatea clădirilor şi instituţiilor evreieşti sunt bine protejate, spunea Schuster. „Totuşi, întrebarea este dacă în cartierele problematice, zone cu populaţie mare de musulmani, este de bun simţ să te identifici ca evreu, purtând kippah, sau dacă ar fi mai bine să-ţi acoperi capul cu altceva?“, a adăugat Schuster.

Alianţă neaşteptată între stânga, dreapta şi tinerii musulmani

Shuster spune că, deşi fenomenul antisemitic nu este nou, anul trecut Consiliul a observat o alianţă neaşteptată. „Avem extrema-dreaptă pe de-o parte, antisemitismul de stânga pe de alta, care se prezintă drept un sentiment anti-Israel. Acestea două se combină cu antisemitismul tinerilor musulmani“, spune Shuster.

Temeri justificate, spun musulmanii

Consiliul Central al Musulmanilor (ZMD) şi-a exprimat înţelegerea faţă de comentariile lui Schuster. „Aceste temeri sunt justificate“, a spus Aiman Mazyek, secretarul general al ZDM. El a scos în evidenţă faptul că ZDM s-a distanţat special de atacurile asupra evreilor realizate de tinerii musulmani.

Atacurile evreilor sunt un atac asupra societăţii noastre. Să înţelegem corect: Islamul priveşte antisemitismul şi alte forme de rasism ca pe un păcat grav“, explică Mazyek.

Dezbaterea aceasta nu este nouă. În 2013, rabinul din Berlin Daniel Alter vorbea deja despre zone interzise evreilor, în anumite părţi ale capitalei. Cu un an înainte, rabinul fusese bătut de un grup de tineri de origine arabă. Predecesorul lui Schuster la preşedinţia Consiliului Central al Evreilor, Charlotte Knobloch, sfătuia mereu evreii din Germania să nu fie prea ostentativi cu privire la „evreimea“ lor, atunci când sunt în public.

evrei germania kippah FOTO AP


Un bărbat purtând un Kippah asistă la o slujbă de comemorare a victimelor Holocaustului în oraşul german Oranienburg FOTO AP

„Bună ziua şi Şalom!“

Întrebarea dacă evreii se pot simţi în siguranţă în Germania provoacă un răspuns tranşant în rândurile nemţilor. Pentru mulţi, problema siguranţei evreilor reprezintă încă un scenariu de groază, la 70 de ani de la Holocaust. 

De exemplu, ministrul de Interne german, Thomas de Maizière, şi-a exprimat îngrijorările despre faptul că evreii din Germania ar putea considera necesară o dezbatere privind siguranţa lor.

„Eu merg mereu cu kippah pe cap. Oamenii pot vedea că sunt evreu, dar nu mi se întâmplă nimic. Fie mă salută cu «Bună ziua, Şalom!», fie sunt indiferenţi“, spune Maximilian Feldhake, un american de 26 de ani. El locuieşte în Germania din 2012 şi studiază să devină rabin.

Totuşi, observaţiile rabinului Leonid Goldberg sunt diferite. Preşedintele asociaţiei culturale din Wuppertal a declarat pentru DW că luna trecută nu a reuşit să meargă prin centrul oraşului purtând kippah. „Oamenii care poartă kippah încearcă să ascundă asta printr-o pălărie sau o şapcă purtată pe deasupra. Aşa se feresc de abuzurile făcute în speciali de tinerii musulmani“, spune el.

Atacuri antisemite

Avertismentele Consiliului Central coincid cu publicarea noilor statistici privind atacurile antisemite. Potrivit informaţiilor adunate de Fundaţia Amadeu Antonio, 864 de asemenea atacuri s-au înregistrat în 2014, o creştere de 10 procente comparativ cu 2012, când s-au înregistrat 788.

Jan Riebe, directorul fundaţiei, a scos în evidenţă că au existat şi multe cazuri neînregistrate. „Multe atacuri nu sunt raportate, acesta fiind motivul pentru care este atât de scăzut procentul infracţiunilor rezolvate de poliţie“, spune el. Ministrul de Interne suspectează că, atunci când toate datele vor fi adunate, cifra totală va fi mult mai mare decât cea estimată de fundaţie. 

Netanyahu solicită emigrare în masă a evreilor

Dezbaterea are loc în cadrul unui context mai larg privind siguranţa evreilor în Europa. După atentatele teroriste de la Copenhaga, premierul israelian Benjamin Netanyahu a solicitat evreilor să emigreze masiv în Israel.

În acel moment, Josef Schuster, preşedintele Consiliului Central al Evreilor, a declarat că nu vede să existe niciun motiv pentru asta, comentând faptul că în Germania viaţa este la fel de sigură ca în Israel. De fapt, din contră: imigraţia este în favoarea Germaniei, mulţi tineri israelieni ajungând în special în Berlin. Totuşi, Schuster a spus recent că „pentru evreii de peste tot din lume, Israelul e un fel de asigurare de viaţă“, conchide DW.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite