Evadarea cu peripeţii a unui poliţist belarus care a fugit la Moscova după ce şi-a depus demisia: „Mintea mea era în alertă. Oare mă vor arunca într-un râu?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul belarus Andrei Ostapovici şi-a publicat demisia pe Instagram şi a fugit în Rusia Foto captură Instagram.via The Moscow Times
Poliţistul belarus Andrei Ostapovici şi-a publicat demisia pe Instagram şi a fugit în Rusia Foto captură Instagram.via The Moscow Times

Publicaţia de ştiri independente din Rusia The Moscow Times a relatat despre fuga unui anchetator senior din poliţia belarusă în Polonia via Rusia, unul din primii angajaţi din aparatul de putere al lui Lukaşenko care s-a dezis de el.

Andrei Ostapovici a demisionat la 16 august din poliţia belarusă luând această hotărâre după o acţiune împotriva protestatarilor faţă de realegerea lui Alexandr Lukaşenko - în primul weekend după alegerile considerare fraudate, superiorii lui i-au cerut să investigheze persoane care vandalizaseră o dubă de poliţie, acuzaţii pe care le-a considerat fabricate.

„Am văzut cu ochii fărădelegile poliţiei şi desconsiderarea totală a legii. Ştiam că nu voi dispus să iau parte la reprimări şi că trebuia să-mi susţin punctul de vedere”, a declarat el pentru The Moscow Times.

Astfel că pe 16 august şi-a depus demisia şi a plecat la Moscova. Totodată, şi-a postat pe Instagram scrisoarea de demisie în care i-a îndemnat pe conaţionalii săi să-l „dea afară pe dictator”.

Greve ale muncitorilor din fabrici - anterior baze de susţinere pentru Lukaşenko - s-au stârnit, angrenate de vârtejul protestelor masive după alegerile din 9 august, dar în rest puţini oameni din aparatul guvernamental l-au părăsit pe Lukaşenko.

Evadarea sa în Polonia a fost un drum cu peripeţii: reţinut în Rusia şi depus înapoi în Belarus, s-a ascuns într-o pădure şi ulterior a fost ajutat să ajungă în Polonia.

Reţinut în Rusia

Ostapovici a înţeles că urmează să aibă mari probleme imediat ce a ajuns la Moscova unde un prieten sus-pus din Belarus l-a avertizat că autorităţile sunt pe urmele sale după ce au văzut postarea pe Instagram şi că ştiu deja că este în Rusia.

Atunci a contactat autorităţile din Lituania care i-au promis o viză la trecerea graniţei.

A ajuns cu o maşină închiriată la frontiera dintre Rusia şi Lituania dar vameşii ruşi nu l-au lăsat să treacă invocând restricţiile anti-COVID-19. La sfatul lituanienilor, a mers la cel mai apropiat consulat din Rusia în oraşul vestic Pskov. Ajuns acolo, poliţia locală l-a arestat sub acuzaţii de tulburare publică şi a petrecut o noapte în custodie înainte de a fi invitat să iasă pe ieşirea de urgenţă. Aici îl aşteptau şapte mascaţi, probabil agenţi ai serviciului de securitate rus (FSB), care l-au băgat într-o dubă legat de ochi şi l-au încătuşat.

„Mintea mea a intrat în alertă. Oare mă vor arunca într-un râu? Eram conştient că sunt un bun înotător dar cu o povară de 30 de kilometri sigur mi-aş fi găsit sfârşitul. Nu poţi să ştii ce vor face cu tine. Puteau să-mi însceneze o moarte accidentală”, a declarat el.

 După câteva ore de mers a putut presupune după zgomotul unor camioane că se apropie de graniţa cu Belarus. Răpitorii lui l-au dezlegat şi i-au spus că se află în Vitebsk, la graniţa cu Belarus ca apoi să-i comunice verdictul: are interdicţie de intrare în Rusia pentru cinci ani, întrucât a luat parte la „un complot implicând soldaţi Wagner”.

În iulie 33 de mercenari ruşi din grupul privat Wagner au fost arestaţi în Belarus pe motiv că complotau pentru destabilizarea ţării înaintea alegerilor prezidenţiale. Ulterior, guvernul belarus a precizat că soldaţii au fost atraşi într-o capcană, parte a unei operaţiuni puse la cale de Serviciul ucrainean de securitate.

„Acuzaţia era complet absurdă, dar am decis să nu-mi alung norocul punând la îndoială spusele lor”, a relatat Ostapovici precizând că mascaţii - care a presupus a fi din FSB - l-au lăsat pe un drum liber în loc să-l predea forţelor de securitate din Belarus, întrucât pe atunci, la câteva zile după alegeri, Rusia nu îşi arătase încă susţinerea publică pentru Lukaşenko.

„Trebuie să ţineţi cont că asta se întâmpla înainte de discuţiile între Putin şi Lukaşenko. Rusia încă nu ajuta Belarusul pe faţă, astfel că au vrut să fie discreţi”.

Avocatul rus al fostului poliţist a confirmat detaliile călătoriei lui Ostapovici pentru The Moscow Times menţionând că după părerea sa serviciile ruse de securitate l-au escortat înapoi în Belarus. Serviciile de securitate ale Rusiei şi Comitetul de Investigaţii din Belarus nu au răspuns solicitărilor de a comenta relatările lui Ostapovici.

„Cel mai probabil a fost adus în Belarus de serviciile ruse de securitate. Mă îndoiesc că a fost o mână de ajutor a unor buni samariteni”, a declarat Veaceslav Golovin pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty la scurt după ce clientul său a fost trecut înapoi în ţară.

 

Cinci zile într-o pădure

Poliţistul devenit opozant a relatat că puţin după plecarea dubei ruse şi-a făcut apariţia o dubă a poliţiei belarus, moment în care a fugit să se ascundă într-o pădure. A supravieţuit aici timp de cinci zile cu batoane de Snickers. El nu apucase să-şi ia alte bagaje de la hotelul din Pskov. Două zile s-a ascuns de poliţie, ca în următoarele să parcurgă câte 70 de kilometri pe zi. La un moment dat, epuizat, s-a împotmolit într-o mlaştină, iar în altă noapte a fost fugărit de un urs.

Pe 3 septembrie, la trei săptămâni de la postarea pe Instagram, a reuşit să treacă graniţa în Polonia. A avut parte de ajutorul unor oameni pe drumul său, pe care însă nu-i numeşte din motive de siguranţă. În Belarus este acuzat acum de „acţiuni ilegale ale unui oficial al statului”,

Ostapovici e de părere că într-o ţară mică precum Belarusul orice dezertare ca a lui are capacitatea de a slăbi regimul.

Potrivit organizaţiilor de drepturi ale omului, activişti au reţinuţi în primele zilele ale protestelor şi nu s-a ştiut ceva vreme nimic despre ei. Directorul unui muzeu militar care ar fi refuzat să semneze un protocol electoral conform căruia Lukaşenko e câştigătorul alegerilor a fost găsit mort după două săptămâni potrivit relatărilor presei belaruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite