Euroscepticismul, în creştere în statele membre UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
brexit

Potrivit unui sondaj Pew Research Center, nu numai britanicii au o opinie nefavorabilă despre Europa , ci şi alte ţări ale continentului se îndoiesc tot mai mult de UE.

Potrivit acestui sondaj, referendumul de la 23 iunie din Marea Britanie se anunţă disputat: 48% dintre alegătorii britanici au o opinie nefavorabilă despre Europa, iar 44% sunt în favoarea acesteia, notează AFP, preluată de agerpres.ro.

Opoziţia faţă de UE a crescut însă şi în alte ţări de obicei mult mai favorabile. Sprijinul pentru UE în Franţa a scăzut astfel cu 17 procente într-un an, la 38%.

Printre cele zece ţări sondate de Pew Research Center, doar Grecia, constrânsă de UE şi creditorii internaţionali să adopte reforme de austeritate, apare mai supărată pe Bruxelles decât Franţa.

UE este în continuare susţinută de noii săi membri, ca Polonia (72%) sau Ungaria (61%), dar nu şi de cei mai vechi, ca Grecia (27%).

Chiar şi printre ţările fondatoare cele mai bogate din UE, bunăvoinţa faţă de Uniune abia ajunge la 50%. Iar tendinţa este în scădere, sprijinul germanilor (50%) diminuându-se cu opt procente între 2015 şi 2016.

Tinerii alegători şi militanţii de stânga sunt în general mai favorabili UE decât persoanele în vârstă sau dreapta populistă.

Toţi însă sunt îngrijoraţi în legătură cu modul în care UE tratează criza refugiaţilor, largi majorităţi exprimându-şi frustrarea.

De asemenea, dezaprobarea este mare, dar nu generală, cu privire la modalitatea în care UE a gestionat impactul economic al crizei din zona euro, în special în Mediterana.

În ţările din sud care se sufocă sub povara datoriei, 65% dintre spanioli, 66% dintre francezi, 68% dintre italieni şi 92% dintre greci dezaprobă gestionarea de către UE a chestiunilor economice.

Fără surprize, acest sentiment general de nemulţumire se traduce printr-un sprijin mai puţin important acordat obiectivului Tratatului European din 1957, pentru o "uniune fără încetare mai strânsă" între statele membre.

În şase din cele zece ţări chestionate, alegătorii care vor ca anumite puteri să se întoarcă la ţara lor sunt mai numeroşi decât cei care doresc o centralizare mai puternică sau menţinerea actualei situaţii.

Datele din Marea Britanie sunt elocvente: 65% dintre alegători ar dori ca Londra să îşi recupereze prerogativele, în timp ce numai 6% sunt în favoarea unui transfer suplimentar de putere către Bruxelles, iar 25% sunt de acord cu situaţia existentă.

În pofida acestui scepticism în continuă creştere, alegătorii din celelalte nouă ţări sunt de părere în majoritate (printre care 89% dintre suedezi) că retragerea Marii Britanii din UE ar fi un "lucru rău".

Sondajul Pew a fost efectuat în fiecare ţară pe un eşantion de aproape 1.000 de persoane cu drept de vot, prin telefon sau faţă în faţă, de către institutul TNS BMRB, între 4 aprilie şi 12 mai. 

Sprijinul faţă de organizarea unui referendum în Danemarca privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană (UE) este în creştere, indică un sondaj de opinie Epinion realizat pentru televiziunea publică daneză DR News, relatează miercuri EUobserver. 

 Potrivit sondajului, 42% dintre danezii chestionaţi doresc un vot pentru a afla dacă Danemarca ar trebui să rămână în cadrul UE, respectiv cu cinci puncte procentuale mai mulţi decât în urmă cu trei luni. În februarie a.c., doar 37% spuneau că vor organizarea unui referendum de tipul celui care va avea loc pe 23 iunie în Regatul Unit.

''Cred că este foarte încurajator şi ilustrează faptul că mulţi danezi s-au săturat de modul în care funcţionează Uniunea Europeană'', a declarat Kristian Thulesen Dahl, preşedintele Partidului Popular Danez (de dreapta), pentru DR News.

Kristian Thulesen Dahl a afirmat că partidul său, care face parte — împreună cu Partidul Conservator din Marea Britanie, condus de David Cameron, — din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (CRE) din Parlamentul European (PE), nu va milita pentru ieşirea Danemarcei din UE, dar, la fel ca premierul britanic, va cere o returnare de puteri ale UE către capitală.

Sondajul Epinion arată, de asemenea, o scădere a sprijinului în general faţă de UE. În noiembrie 2015, 56% dintre danezi afirmau că vor vota în favoarea menţinerii ţării lor în UE în cazul organizării unui referendum. Procentul a ajuns acum la 44%. De asemenea, 31% dintre cei chestionaţi în noiembrie indicau că ar vota împotriva menţinerii ţării în blocul comunitar, iar acum procentul lor este de 42%. 

Circa 38% dintre olandezi ar fi favorabili unui referendum pe tema ieşirii din Uniunea Europeană, în timp ce 28% se opun unei asemenea consultări, iar o treime sunt indecişi, relevă un sondaj publicat luni de cotidianul economic Financieele Dagblad, preluat de agenţia EFE. 

 Pe de altă parte, deşi numărul celor favorabili unui referendum după modelul celui care va avea loc în Marea Britanie, pe 23 iunie, este superior celui care consideră consideră inoportun un asemenea demers, mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi în sondaj, respectiv 54%, au afirmat că sprijină puternic sau moderat rămânerea Olandei în blocul comunitar. Susţinători ai unui 'Nexit' (un corespondent olandez al referendumului britanic privind Brexitul) s-au declarat numai 28% dintre persoanele chestionate.

Cu două luni în urmă olandezii au respins prin referendum acordul de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, rezultat salutat de eurosceptici, care l-au interpretat ca pe o 'moţiune de neîncredere' faţă de elitele de la Bruxelles. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite