Europarlamentarii au grija de batranetile lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarii romani vor putea sa se bucure si de pensii europene, pentru ca nu numai alesii nostri se gandesc la ziua de maine, ci si cei europeni. Acestia stiu ca nu vor ocupa pe veci un loc in

Europarlamentarii romani vor putea sa se bucure si de pensii europene, pentru ca nu numai alesii nostri se gandesc la ziua de maine, ci si cei europeni. Acestia stiu ca nu vor ocupa pe veci un loc in parlamentul de la Strasbourg si, in consecinta. s-au decis sa creeze un fond pentru pensii de care sa beneficieze dupa ce isi vor incheia mandatul. Fondul se ridica in acest moment la 145 milioane de euro. Acesti bani provin o parte din contributiile fiecarui membru si o alta parte este asigurata din bugetul Parlamentului European. Un raportor independent a atras atentia ca pentru acoperirea pensiilor si a altor obligatii ce tin de aceasta schema de pensionare fondul avea nevoie la sfarsitul lui 2004 de 189 milioane de euro. In momentul actual exista un deficit de aproape 44 milioane de euro. Cifrele au fost prezentate eurodeputatiilor la intalnirea anuala cu privire la fond, ce a avut loc in luna decembrie. Cu aceeasi problema s-au mai confruntat eurodeputatii in 2003, cand s-a inregistrat o lipsa de 42 milioane de euro si unde mai pui ca isi luasera masuri ca acest lucru sa nu se mai intample.
Alimentarea fondului da mari batai de cap
Problema este mai veche, neconcordantele dintre fonduri si cheltuieli dand deja peste cap proiectul inca din 2001. In 2002 au fost luate primele masuri de redresare, crescandu-se rata contributiilor beneficiarilor la 39% din salariul de referinta, o treime fiind contributia parlamentarului si doua treimi cea a PE. Astfel s-a ajuns ca, in prezent, un eurodeputat care doreste sa participe la schema sa plateasca lunar 948,13 de euro, dintr-un salariu lunar de 7.000 de euro. Vazand ca masurile luate in anii trecuti nu au adus nici o imbunatatire, biroul de conducere al fondului, format in principal din eurodeputati, a propus cresterea contributiei la 45% din salariul de referinta, pastrandu-se insa contributia de doua treimi a PE. Acum se cauta o noua schema pentru linistea eurodeputatilor.
Curtea de Conturi a UE nu vede cu ochi buni initiativa
Institutia cerber a fondurilor europene, Curtea de Conturi a UE, nu priveste cu ochi buni metoda gasita de parlamentarii europeni pentru a-si asigura viitorul. Pana acum insa s-a multumit numai sa critice de pe margine, atragand atentia ca nu exista o baza solida legala comunitara care sa dea dreptul PE sa fie implicat direct in asa ceva. Curtea a avertizat ca ar trebui stabilite reglementari clare cu privire la responsabilitatea si atributiile PE in cazul in care fondul va inregistra un deficit. Si iata ca deficitul exista.

Alte privilegii
Pe durata mandatului de cinci ani, europarlamentarii beneficiaza de diverse imunitati si privilegii: libera circulatie, fara restrictii de orice natura privind deplasarea la si de la locul reuniunilor parlamentare; imunitatea de jurisdictie penala privind cercetarea, retinerea sau urmarirea datorita opiniilor sau voturilor exprimate in exercitarea functiilor lor; in materie de taxe vamale, beneficiaza de facilitatile recunoscute inaltilor functionari care se afla in strainatate in misiuni oficiale temporare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite