Europa s-ar putea confrunta din nou cu un val de refugiaţi. Taberele din Grecia şi Turcia sunt arhipline

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătaie pe insula Lesbos
Bătaie pe insula Lesbos

Devenită simbol al crizei migraţiei din 2015, Lesbos – una din cele cinci insule din Marea Egee unde intră şi sunt înregistrate persoane care ajung în Grecia venind din Turcia – găzduieşte în prezent 6.530 de imigranţi şi refugiaţi în tabere, la o capacitate de doar 3.000 de locuri. Ţara este saturată şi în taberele pentru solicitanţii de azil nu mai există nici locuri şi nici spaţiu. Migranţii vor să plece să ajungă în Europa.

O decizie recentă a Consiliului de Stat, înaltă jurisdicţie administrativă elenă, le-a permis noilor solicitanţi de azil să părăsească insulele, însă punerea sa în aplicare nu a început încă, guvernul fiind pe cale să analizeze condiţiile acestei plecări.

Peste 13.000 de imigranţi şi refugiaţi trăiesc în tabere pe cele cinci insule elene, ceea ce provoacă deseori tensiuni şi încăierări, în special pe fondul începutului sezonului turistic.

Cel puţin zece imigranţi şi refugiaţi, în special cetăţeni afgani, au fost răniţi în noaptea de duminică spre luni după confruntări cu un grup de extremă dreapta pe insula Lesbos, potrivit unei surse poliţieneşti, relatează AFP.

Confruntările au început duminică seară după ce grupul de extremă dreapta „Mişcarea patriotică” a făcut apel la o adunare în faţa pieţei centrale din Mytilene, capitala insulei, unde s-au instalat de marţi aproape 200 de afgani cu familiile lor pentru a protesta împotriva condiţiilor mizerabile de şedere pe insulă.

În ciuda eforturilor poliţiei de a controla situaţia, grupul de extremă dreapta a aruncat cu sticle cu apă şi cu petarde asupra lor, astfel că cel puţin zece dintre afgani au fost răniţi uşor, fiind transportaţi la spital, conform primelor informaţii ale poliţiei.

Ciocnirile au durat toată noaptea şi au degenerat în confruntări violente între extrema dreaptă şi anarhiştii veniţi pentru a-i apăra pe imigranţi.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea şi pentru a evacua piaţa în care se aflau imigranţii, care au fost nevoiţi să se întoarcă în centrele de primire din insulă.

Devenită simbol al crizei migraţiei din 2015, Lesbos – una din cele cinci insule din Marea Egee unde intră şi sunt înregistrate persoane care ajung în Grecia venind din Turcia – găzduieşte în prezent 6.530 de imigranţi şi refugiaţi în tabere, la o capacitate de doar 3.000 de locuri.

Condiţiile mizerabile şi timpul lung de examinare a solicitărilor de azil au fost criticate în mai multe rânduri de ONG-uri de apărare a drepturilor omului, care cer transferul imigranţilor în Grecia continentală.

Situaţia este la limită în întreaga Grecie. În martie, la frontiera de la Evros au sosit aproape 1.700 de migranţi (în timp ce anul trecut, veniseră doar 200). Ţara este saturată şi în taberele pentru solicitanţii de azil nu mai există nici locuri şi nici spaţiu.

Migranţii vor să plece. Planul este acela de a se încerca redeschiderea rutei balcanice şi de a ajunge în diferite destinaţii din Europa. Acum, pentru prima dată de la semnarea acordului din 2016, numărul refugiaţilor care au sosit în Grecia este pe cale să-l depăşească pe cel al celor care au sosit în Italia.

În plus, o ramură a acestei rute vizează direct Italia, dar şi portul Patras - numit „Poarta Greciei spre Vest“ - care este de mai multe luni teatrul unor ciocniri aprige între poliţie şi migranţi al căror scop este acela de a încerca să se urce la bordul feriboturilor şi pe navele care transportă marfă şi care se îndreaptă spre Italia.

Cu toate că Uniunea Europeană a semnat un acord de şase miliarde de euro cu Turcia pentru a opri fluxul de migranţi, iar de cealaltă parte, alte mii de oameni disperaţi continuă să parcurgă ruta balcanică pentru a încerca să ajungă în Europa. Numărul de refugiaţi care trec prin această frontieră a Europei este cel mai mare din ultimii doi ani, scrie presa italiană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite