Europa, la răscruce! Barroso: UE este în continuare în criză. Arhitectura euro nu a fost la înălţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că UE şi-a pierdut încrederea în România
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că UE şi-a pierdut încrederea în România

Președintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a prezentat în această dimineaţă, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, starea Uniunii Europene, a cerut mai multă uniune politică, mai multe puteri pentru Bruxelles, a precizat că valorile democratice fundamentale ale UE precum statul de drept trebuie apărare cu orice preţ şi a anunţat perpsectiva modificării Tratatului UE până la alegerile europarlamentare din


Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European: Ziua de astăzi va fi una decisivă pentru UE. Toată lumea e cu ochii aţintiţi pe Europa. Curtea Constituţională Germană trebuie să dea o decizie importantă pentru toată lumea. Alegerile din Olanda vor avea consecinţe mari asupra UE.

Barroso: UE este în continuare în criză: financiară şi economică, socială, dar şi una de încredere. La baza acestora se află datorii nesustenabile, lipsa de competitivitate. Arhitectura euro nu a fost la înălţime. Acestea sunt pe cale de a fi corectate. E dificil şi dureros. Cetăţenii se tem.

Despre lipsa de încredere a UE
: Avem o problemă de credibilitate şi una de încredere. 
O criză de încredere este o criză politică şi este bine că,  în democraţie, nu există problemă care să nu găsească răspuns. Vreau să dezbat cu dumneavoastră chestiuni politice fundamentale. Europa are nevoie de o nouă direcţie, de o nouă gîndire. Ea nu se poate baza pe idei vechi.

Barroso cere mai multă putere pentru UE: În lumea interconectată de astăzi statele membre singure nu mai pot influenţa eficient cursul evenimentelor. Dar nici nu au dat nimic Uniunii noastre pentru a face faţă unei noi realităţi. Suntem într-un moment definitoriu.

Apel pentru viitorul buget al UE: Comisia Europeană şi Parlamentul European, alături de toate forţele proeuropene, trebuie să se unească şi să sprijine Cadrul Financiar Multianual (n.n. bugetul UE 2014-2020). Este un buget pentru coeziune între statele membre şi în interiorul statelor membre. Este un buget pentru o agricultură modernă, orientat spre viitor. Şi acum, un test de credibilitate pentru statele membre. Vreau să văd că acele state membre care spun că e nevoie de cercetare şi creştere vor susţine acest buget la nivel european.

Modelul social nu a murit! În anumite părţi ale Europei ne găsim într-o stare de urgenţă socială. Unii spun că din cauza crizei modelul social european a murit. Eu nu sunt de acord. Ţările care au cele mai bune sisteme sociale sunt cele mai de succes şi mai competitive.

Despre Grecia: Moment de cotitură: În această toamnă avem şansa să ajungem într-un punct de turnură în povestea Greciei, dacă Grecia va reuşi să spulbere neîncrederea şi dacă şi restul statelor membre reuşesc să spulbere orice îndoială că vor ca Grecia să rămână în zona euro.

Barroso: Statul de drept, o valoare care trebuie apărată cu orice preţ!

O adevărată Uniune politică înseamnă că trebuie să concetrăm acţiunea europeană. Nu totul poate fi o prioritate în acelaşi timp. Trebuie să fim selectivi. Uniune politică înseamnă să întărim valorile noastre fundamentale: statul de drept şi democraţia. În ultimele luni am văzut o ameninţare a acestora în anumite state. Avem o limită impusă de tratate, dar trebuie să ne gândim la noi instrumente nu doar alternativa între soft power-ul convingerilor politice şi tratatele. Angajamentul nostru faţă de statul de drept va însemna şi instituirea unui barou al Procurorului european. Valorile europene trebuie apărate cu orice preţ.  Avertisment subtil şi dur pentru România

Avem nevoie de un nou tratat UE

FEDERAŢIE A STATELOR NAŢIUNE: acesta este orizontul nostru politic. Fac apel la o Federaţie a statelor naţiune! Nu un SUPERSTAT, ci o federaţie care să poată să se bazeze pe o mutualizare a suveranităţii prin care fiecare cetăţean este mai bine echipat şi apărat. O suveranitate în comun înseamnă mai multă putere, nu mai puţină. Într-un moment de turbulenţă ar fi o greşeală să lăsăm apărarea naţiunilor la mâna populiştilor sau la nivel naţional. Această Federaţie a statelor naţiune va cere, în final, un nou tratat.

Europa nu mai poate fi tehnocrată sau birocratică. Trebuie să fie democratică. Alegerile europene din 2014 sunt decisive.



Jospeh Daul preşedintele PPE din PE: Trebuie să ne dăm seama că pentru a se vindeca şi ca să se vindece avem nevoie de un tratament complet.

Joseph Daul liderul PPE din Parlamentul European

La 20 de ani de la înfiinţarea sa tot nu am dus la sfârşit piaţa unică. E urgent să facem un plan de acţuune pentru a încheia acest treaba. Un exemplu nici acum cele 23 de milioane de IMM-uri nu au acces la toate resursele UE. Să se reducă povara administrativă cu 50% până în 2015

Trebuie publicate listele de state care nu aplică directivele UE. Trebuie să definiţi noi domenii în care Comisia Europeană să poată să intervină (...)
Trecem printr-o furtună fără precedent. Unii s-ar bucura dacă euro s-ar prăbuşi.



Hannes Swoboda liderul social democraţilor din PE: Domnule Barroso aţi ţinut un discurs foarte bun. Dar noi social democraţii am merge mai departe. Dacă nu ieşim din spirala austerităţii nu vom ieşi din criză. Nu dorim ca cei săraci din europa să devină şi mai săraci. Troika din păcate nu face altceva decât să ajute la recesiune. Troika nu aduce succes pentru nu mizează pe creştere. Cum să ai succes cu atâta şomaj şi emigrare. Dacă intrăm cu toţii în recesiune unde să mai emigrăm? 

image

Democraţia este pusă în periocol prin pieţele financiare, dar cu sigranţă că democraţia este apărată şi din cauza tendinţelor antidemocratice.

Avem nevoie de un tratat nou dar dacă îi spunem unui şomer despre faptul că nouă ne trebuie un nou tratat european se va uita strâmb la noi.

Guy Verhofstadt, liderul liberalilor din PE:
Natura crizei se află în incapacitatea politică de a face saltul înainte către o uniune federelă. Aceasta este adevarata criză pe care o trăim. Nu avem nevoie domnule Barroso de nicio Federaţie a statelor naţiune. Avem deja aşa ceva. E Consiliul European, acolo unde şefii de state şi de guverne nu sunt în stare să rezolve criza. Nu ne trebuie o federaţie a statelor ci o adevarătă uniune federală.

Schulz îl întrerupe şi anunţă veşti bune pentru zona euro. Curtea Constituţională a Germaniei a decis că Mecansimul European de stabilitate este conisderat admisibil.

Mesajele şefului Executivului de la Bruxelles vin în momentul în care în Germania se decide soarta fondului permanent de salvare a zonei euro iar în Olanda alegerile parlamentare sunt considerate un test important al nemulţumirilor populare, în economiile euro încă bine cotate, faţă de criza datoriilor.

Discursul lui Barroso vine de asemenea într-un moment considerat extrem de important pentru zona euro în care recesiunea a lovit multe din economiile UE, peste opt milioane de tineri europeni sunt în şomaj sau nu au nicio sursă de venit de doi ani, iar mesajele anti europene au devenit tot mai agressive şi mai numeroase.

Printre mesajele legate de salvarea şi consolidarea integrării, este de aşteptat ca Barroso să se refere la Uniunea bancară prin care Bruxelles-ul va introduce supravegherea bancară integrată la nivelul UE. Propunerea a fost definitivată ieri după amiază în colegiul Comisarilor, ea va fi formal adoptată de Parlamentul European în această dimineaţă după care va fi în detaliu prezentată de comisarul pentru piaţă internă şi servicii Michel Barnier.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite