Europa se pregăteşte pentru ce e mai rău în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La întâlnirea de urgenţă convocată de grupul de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia) miercuri, la Budapesta, liderii celor patru ţări au anunţat că se pregătesc pentru ce poate fi mai rău, în cazul Ucrainei.

Cei patru vecini occidentali ai Ucrainei se tem că situaţia critică de la Kiev s-ar putea extinde până „în curtea lor“, fiind alimentată de grupuri extremiste în mod special şi au cerut „un dialog naţional profund şi sincer îi poate permite Ucrainei să iasă din criză“.

Deşi cei patru premieri au lansat o declaraţie comună prin care condamnă violenţele din Ucraina, şeful Guvernului de la Budapesta a făcut o afirmaţie care a deviat de la linia pacifistă promovată de omologii săi. 

Viktor Orban a anunţat că a ordonat înfiinţarea unei unităţi speciale operaţionale care să fie pregătită „să apere ţara în faţa oricărui scenariu dramatic“.

Analiştii consideră că întâlnirea celor patru şefi de guverne este un semnal puternic cu privire la amploarea situaţiei critice din Ucraina şi ameninţările pe care ţările vecine le iau deja în calcul.

Premierul polonez a anunţat că va avea o serie de întrevederi cu oficial din ţări UE privind situaţia din Ucraina, pentru înfiinţarea „unui program practic de ajutorare a Ucrainei".

De cealaltă parte, Polonia şi România, implicate activ în promovarea orientării europene a Ucrainei şi Republicii Moldova în cadrul summitului de la Vilnius, au avut parte joi de două vizite speciale ale partenerilor euro-atlantici. La Bucureşti, John Sawers, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Marii Britanii - MI6 a fost primit de preşedintele Traian Băsescu, în timp ce la Varşovia, ministrul polonez de Externe a avut o întrevedere cu şeful Pentagonului, Chuck Hagel.

Trebuie să tragem concluziile greşelilor comise la negocierile UE-Ucraina. Trebuie să fie menţionat dreptul acestei ţări de a candida la un moment dat la UE“

      Ministrul polonez de Externe, Radolsw Sikorski. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite