Europa se pregăteşte de noi furtuni de zăpadă FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Londra, Marea Britanie. FOTO EPA-EFE / Andy Rain
Londra, Marea Britanie. FOTO EPA-EFE / Andy Rain

Noi căderi masive de zăpadă şi viscole sunt aşteptate joi în Europa în cadrul unui front siberian care a afectat continentul. Unele zone din Regatul Unit se află sub cod roşu. Irlandezii şi-au făcut rezerve importante de pâine, pregătindu-se pentru furtuna Emma. Elveţia a înregistrat în ultimele zile recorduri de temperaturi scăzute, care au ajuns la altitudine la aproape -40 de grade Celsius. Aeroportul din Geneva a fost închis.

GALERIE FOTO

Valul de frig siberian abătut în ultimele zile asupra Europei s-a soldat cu peste 48 de morţi până miercuri, printre care multe persoane fără adăpost, şi continuă să provoace haos în transporturi.

18 oameni au murit în Polonia, şase în Cehia, 5 în Lituania, patru în Estonia, şi tot atâtea decese au fost înregistrate în Franţa şi în Slovacia. În Italia şi România, Serbia şi Slovenia au murit în fiecare câte două persoane, după cum relatează France Presse. În Estonia au murit de frig 7 persoane,  în Cehia şase, cinci în Lituania iar în Franţa şi Slovacia au murit patru oameni..

În noaptea de marţi spre miercuri, mercurul termometrelor a coborât până la minus 21 de grade în regiunile montane din Croaţia şi Bosnia, la minus 20 în nordul Germaniei, minus 19 au fost înregistrate în Polonia dar şi aproape de Liège în Belgia şi minus 10 în Londra. În Elveţia, în zona montană, la 1.850 de metri au fost minus 36 de grade.

În Franţa, a fost cea mai rece noapte din această iarnă: minus 12 s-au înregistrat la Metz. Un record de temperatură, negativ, s-a înregistrat şi la Cannes şi Nisa. 150.000 de locuri au fost create în centre de adăpost al oamenilor străzii.

Numeroase şcoli s-au închis iar agenţiile meteorologice anunţă că vremea rece va continua,  iar drumurile îngheţate au cauzat numeroase accidente.

Recent, un bărbat de 60 de ani a murit după ce a căzut într-un lac în Londra iar un patinator olandez s-a scufundat după ce gheaţa s-a crăpat în satul Hank.

   

Autorităţile din Serbia au raportat miercuri prima victimă a valului de frig care s-a abătut asupra acestei ţări şi au emis o avertizare cod roşu de vreme extremă până sâmbătă, informează DPA.

Un bărbat în vârstă de 75 de ani a murit la Doljevac, o localitate situată la 250 kilometri sud de Belgrad, după ce s-a rătăcit, a anunţat miercuri televiziunea de stat RTS.

Condiţiile meteorologice extreme, care au debutat duminică, sunt aşteptate să se înrăutăţească joi, au indicat meteorologii, avertizând în privinţa temperaturilor care vor coborî semnificativ sub 0 grade Celsius, însoţite de zăpadă şi de ploaie îngheţată.

Temperaturile nu vor creşte peste -14 grade Celsius până sâmbătă, însă pot scădea sub -20 grade Celsius, a precizat Institutul de Meteorologie din Serbia.

Frontul siberian, supranumit  „Bestia din est” în Marea Britanie şi „Ursul siberian” de olandezi, a acoperit cu zăpadă regiuni importante ale Europei şi a creat haos în reţelele de transport.

Sute de oameni au rămas peste noapte blocaţi în maşini pe o autostradă din Scoţia după ce căderi masive de zăpadă au provocat haos în Marea Britanie, scrie The Guardian.

Serviciile de urgenţă au aprovizionat oamenii cu apă şi combustibil în timp ce încercau să elibereze drumurile de zăpadă. Autostrada s-a blocat în cursul după-amiezei.

Meteorologii au spus că unele comunităţi ar putea deveni izolate din cauza căderilor masive de zăpadă, joi dimineaţă fiind aşteptat un strat de zăpadă de peste 40 cm. Drumurile din estul Angliei sunt printre cele mai afectate, iar prognoza pentru Scoţia se va înrăutăţi în perioada următoare.

Toate zborurile de pe aeroportul din Glasgow au fost anulate miercuri iar peste 100 de avioane nu au putut decola de la Heathrow în Londra.

Alte 98 de zboruri au fost anulate la aeroportul London City, precum şi la aeroportul din Leeds, Bradford.

NHS, sistemul de sănătate naţional din Anglia, a declarat că vremea severă, alături de cazurile numeroase de îmbolnăviri de gripă, au cauzat „cele mai grele circumstanţe din ultimii ani”.

Unele zone din Regatul Unit se află sub cod roşu iar căderile de zăpadă au continuat în majoritatea regiunilor cauzând închiderea şcolilor, întârzierea operaţiilor medicale şi întreruperea transportului. Codul roşu indică condiţii meteorologice extreme.

 Irlandezii şi-au făcut provizii în aşteptarea furtunii Emma

 Irlandezii şi-au făcut rezerve importante de pâine, pregătindu-se pentru furtuna Emma, care va aduce, conform prognozelor, cele mai importante căderi de zăpadă înregistrate în această ţară din 1982, informează AFP.

Codul roşul de zăpadă şi polei a fost anunţat pentru ziua de joi pe tot teritoriul ţării, iar autorităţile fac apel la populaţie să nu plece la drum decât dacă este absolut necesar.

Unii dintre locuitori au decis să urmeze aceste recomandări cu rigoare şi şi-au făcut rezerve de hrană, iar fotografiile cu rafturile goale la zona de panificaţie din supermarketuri s-au răspândit pe reţelele sociale.

''Constatăm o creştere a celor care îşi fac rezerve înainte de sosirea furtunii'', a confirmat lanţul de magazine Lidl pentru AFP, precizând că a crescut comenzile pentru a-şi reumple rafturile.

Compania de retail Tesco a precizat marţi că a crescut comenzile pentru produse de panificaţie către furnizori cu 20% faţă de nivelul obişnuit, potrivit publicaţiei Irish Independent.

Pe Twitter, numeroşi internauţi se amuză de situaţie postând fotografii cu rafturile goale din zona de panificaţie.

''Se pare că locuitorii din Ferrybank şi Slieverue iau lucrurile în serios'', glumeşte un irlandez prezentând raioanele unui magazin unde laptele şi legumele fuseseră epuizate.

Hashtagurile #snowmaggedon (''apocalipsa zăpezii'') şi #breadwatch (''monitorizarea pâinii'') s-au răspândit pe reţelele de socializare, iar unele voci ironizează pregătirea exagerată pentru două zile de ninsoare.

Alţii profită pentru a împărtăşi reţete de pâine de casă, utile în caz de penurie, sau pentru a remarca faptul că toate varietăţile de pâine s-au vândut.

''Este un moment important pentru grâul spelta sau cerealele fără gluten, iar oamenii îşi spun că 'până la urmă, este tot pâine''', concluzionează, cu umor, un irlandez pe Twitter. 

Oamenii străzii reprezintă majoritatea dintre cei care au murit iar oraşe de-a lungul Europei au deschis adăposturi de urgenţă pentru persoanele care dorm pe străzi. În Germania, asociaţia naţională pentru oamenii străzii, a făcut apel către adăposturi să rămână deschise şi în timpul zilei. „Poţi muri din cauza frigului şi în timpul zilei”, a spus liderul asociaţiei, Werena Rosenke.

Autorităţile au făcut de asemenea apel la oameni să aibă grijă de rudele şi vecinii în vârstă după ce o femeie de peste 90 de ani din Franţa a fost găsită îngheţată în faţa casei sale.

Aeroportul din Geneva, închis

Zăpada care s-a abătut asupra Europei de Vest a dus joi la închiderea aeroportului din Geneva, au anunţat autorităţile aeroportuare elveţiene, citate de AFP.

"Din cauza condiţiilor meteorologice, aeroportul din Geneva este închis traficului aerian până la noi ordine", a explicat aeroportul pe site-ul său de internet, recomandându-le pasagerilor "să nu meargă la aeroport pentru moment" şi "să verifice la compania lor aeriană orarul zborurilor".

Un strat de mai mulţi centimetri de zăpadă s-a depus în regiunea aeroportului Geneva, unde bate un vânt îngheţat în dimineaţa zilei de joi.

Celălalt mare aeroport elveţian, cel din Zurich, pare să fie mai puţin afectat, înregistrând numai câteva întârzieri pe anumite zboruri.

Traficul rutier a fost de asemenea puternic perturbat, la fel ca şi traficul feroviar, potrivit Radioteleviziunii elveţiene (RTS).

Elveţia a înregistrat în ultimele zile recorduri de temperaturi scăzute, care au ajuns la altitudine la aproape -40 de grade Celsius. 

Pe întreg continentul, sistemele de încălzire au funcţionat la maxim. Grupul rus Gazprom a anunţat că a depăşit timp de şase zile consecutive recordurile de export zilnic către Europa. Ultimul record a fost luni de 666,8 milioane de metri cubi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite