Europa nu a câştigat încă războiul împotriva terorismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA
Foto: EPA

Faptul că numărul atacurilor teroriste în Europa a scăzut în ultima perioadă, la fel ca şi gravitatea acestora, i-ar putea determina pe unii să creadă că tot ce a fost mai rău a trecut. Însă este mult prea devreme pentru a declara victoria în lupta împotriva terorismului.

Cel puţin aşa afirmă politologul Petter Nesser de la centrul norvegian de cercetare în domeniul apărării Norwegian Defence Research Establishment şi autor al cărţii „Terorismul islamist în Europa - o istorie“, volum apărut în anul 2015.

Într-un articol de opinie publicat de Politico.eu, cercetătorul norvegian aminteşte că şocantul atac din ianuarie 2015 îndreptat împotriva redacţiei publicaţiei satirice „Charlie Hebdo“ din Paris a făcut ca Europa să se trezească într-o nouă realitate. 

Nu a trecut mult şi Parisul a fost lovit din nou. Atentatele din noiembrie 2015 din capitala Franţei au lăsat în urmă peste 130 de morţi. 

Au urmat atacuri teroriste grave la Bruxelles, Berlin şi Barcelona, dar şi atacuri de o anvergură mai mică la Londra sau pe teritoriul Franţei. S-a instaurat astfel o atmosferă de teamă, care a făcut ca nivelul de alertă să fie ridicat. 

În ultima perioadă însă, notează Nesser, în contextul în care din vara lui 2017 niciun atac nu s-a soldat cu mai mult de 10 victime, ameninţarea terorismului a dispărut de pe prima pagină a ziarelor, dar şi din mintea multor cetăţeni europeni de rând. 

Dar chiar dacă numărul atacurilor jihadiste a scăzut în Europa cu 60% faţă de anul trecut, este o greşeală ca ameninţarea teroristă să fie cuantificată în funcţie de câte atentate s-au comis.

Mii de extremişti, în vizor

Activităţile atacatorilor radicalizaţi din acest an arată că gruparea teroristă jihadistă Statul Islamic (ISIS) încă urmăreşte comiterea unor atacuri în Europa, în orice mod posibil, în ciuda faptului că a fost slăbită puternic chiar în fieful ei, ca urmare a operaţiunilor coaliţiei anti-ISIS din Irak şi Siria.

Un raport recent arată că numărul extremiştilor islamişti din Germania este 25.000, iar 2.400 dintre ei sunt suspectaţi a fi jihadişti, punctează cercetătorul norvegian. 

Potrivit UE, adaugă el, în Regatul Unit se află 25.000 de extremişti islamişti, dintre care 3.000 sunt consideraţi drept o ameninţare, 500 fiind sub supraveghere constantă. 

În Franţa, unde aproximativ 1.400 de cetăţeni au plecat din ţară pentru a deveni luptători jihadişti în Siria şi Irak, situaţia este cel puţin la fel de îngrijorătoare. Peste 20.000 de oameni, inclusiv non-islamişti, se află pe lista potenţialilor radicali violenţi, 4.000 dintre ei fiind consideraţi periculoşi şi, prin urmare, atent monitorizaţi. 

Este posibilă o revenire

Istoria jihadismului în Europa este una a „fluxurilor şi refluxurilor“, consideră Petter Nesser.

Valuri de atacuri sunt urmate de o perioadă de relativă acalmie, în contextul în care statele răspund prin măsuri dure, însă câştigă forţă câţiva ani mai târziu, poate chiar mai multă decât aveau iniţial, apreciază cercetătorul norvegian. 

Una peste alta, spune el, mişcarea jihadistă din Europa s-a dovedit remarcabil de rezistentă. Chiar dacă noile măsuri anti-terorism par să fi slăbit pentru moment capacităţile Statului Islamic, ar fi o greşeală să se considere că războiul Europei împotriva terorismului a luat sfârşit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite