Europa ţine cont de sensibilităţile Rusiei. Partea economică a Acordului de asociere UE-Ucraina intră in vigoare după negocierile cu Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partea economică a Acordului de asociere între UE şi Ucraina va intra în vigoare nu imediat după semnarea documentului, care a avut loc vineri la Summit-ul UE, ci doar după negocierile cu participarea Rusiei, a declarat  cancelarul german Angela Merkel, citat de Ria Novosti.

„Partea comercială nu va intra imediat în vigoare. Mai întîi, vor avea loc negocierile tehnice cu participarea Rusiei, Ucrainei şi Comisiei Europene. Toţi participanţii şi-au exprimat disponibilitatea în acest sens“, a spus Angela Merkel pentru mass-media din Bruxelles după încheierea Summit-ului UE.

Potrivit cancelarului, înârzierea privind intrarea în vigoare a părţii economice a Acordului este legată de necesitatea de a „găsi soluţii care vor permite să fie eliminate temerile Rusiei“.

Autorităţile Federaţiei Ruse au afirmat în mod repetat că, în cazul aderării Ucrainei la zona de liber schimb cu UE, Rusia va fi nevoită să-şi protejeze piaţa internă de fluxul prin Ucraina al mărfurilor europene scutite de taxe vamale. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat vineri că, în cadrul viitoarelor consultări, Rusia aşteaptă de la UE şi Ucraina „o abordare responsabilă şi constructivă care ar contribui la eliminarea temerilor foarte reale şi nu imaginate ale Rusiei“.

Vineri, Uniunea Europeană a semnat Acordurile de asociere şi privind zona de liber schimb, parafate în luna noiembrie 2013, cu Georgia şi Republica Moldova, precum şi partea economică a Acordului cu Ucraina care a semnat partea politică în martie. Partea economică a Acordului de asociere prevede, printre altele, aderarea la zona de liber schimb cu UE.
 
Moscova, dispusă la consultări cu Moldova, Ucraina şi Georgia

Ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov a declarat că este dispus să iniţieze consultări cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Autorităţile ruse vor să ştie cum vor fi afectate relaţiile comerciale cu Rusia şi cu alte state membre ale CSI după semnarea Acordului de Asociere.

„Suntem interesaţi în primul rând să vedem care ar fi efectele asupra pieţei ruse ale importurilor fără taxe de bunuri intrare în Ucraina şi Republica Moldova, situaţie care va genera înlocuirea mărfurilor moldoveneşti şi ucrainene cu produse europene mai competitive şi ce se va întâmpla pe pieţele ţărilor din Uniunea Vamală - Rusia, Belarus şi Kazahstan”, a subliniat Lavrov.

Discuţiile între UE, Rusia şi Ucraina sunt programate în iulie, pe tema efectelor semnării Acordului de asociere. „Suntem pregătiţi să avem consultări în orice format”, a menţionat oficialul rus.

Autorităţile ruse au anunţat că în condiţiile în care Acordul semnat de Georgia, Republica Moldova şi Ucraina vor avea efecte negative asupra economiei Rusiei, se vor lua măsuri de protecţie în conformitate cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului.  

Putin prevesteşte scindarea Ucrainei

Lovitura de stat anticonstituţională din Ucraina şi tentativele de a impune o alegere artificială între Europa şi Rusia vor împinge societatea ucraineană spre o scindare şi o confruntare dureroasă, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin. El a subliniat că victime ale conflictului ucrainean devin în primul rând civilii. „În sud-estul ţării se varsă sînge, are loc un dezastru umanitar, zeci de mii de refugiaţi sunt nevoiţi să caute adăpost în Rusia. Mor şi sunt persecutaţi intenţionat jurnaliştii, diplomaţii sunt supuşi atacurilor”, a spus liderul de la Kremlin.

„Ucrainenii trebuie să se întoarcă pe calea păcii, a dialogului şi consensului. Lucrul principal este asigurarea unui regim de încetare a focului pe termen lung, care este necesar pentru desfăşurarea negocierilor dintre Kiev şi reprezentaţii regiunilor din sud-estul ţării”, a spus preşedintele rus, susţinând că Rusia încearcă sincer să contribuie la un asemenea proces de pace.

Teleconferinţă Poroşenko- Merkel-Hollande

Preşedintele ucrainena, Petro Poroşenko, cancelarul german, Angela Merkle şi şeful statului francez, Francois Hollande vor participa, duminică, la o teleconferinţă , înainte ca Uniunea Europeana şi Washingtonul să impună alte sancţiuni împotriva sectoarelor financiar şi al apărării din Rusia, începând de luni, aşa cum au decis liderii europeni la summitul de joi şi vineri.

Printre paşii pe care Consiliul European îi aşteaptă să fie făcuţi până luni se numără lansarea de negocieri substanţiale pe marginea implementării planului de pace al preşedintelui Poroşenko. Luni la ora 22.00 expiră şi armistiţiul prelungit de preşedintele Poroşenko.

Dar, duminică, cel puţin 1.000 de manifestanţi s-au  duminică în faţa administraţiei prezidenţiale din centrul Kievului pentru a cere întreruperea armistiţiului inoperant şi instituirea legii marţiale în regiunile Lugansk şi Doneţ, unde separatiştii controlează o parte din teritoriu, potrivit agenţiei Interfax.

Batalioanele de voluntari Donbas, Dnepr, Aidar şi alte organizaţii pro-Maidan cer preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko suspendarea încetării focului şi instituirea legii marţiale în Est, la acest miting iniţiat de liderii batalioanelor de voluntari. Numeroşi protestatari poartă cagule pe cap.

Protestatarii cer de asemenea preşedintelui ucrainean să-şi îndeplinească promisiunile electorale în ceea ce priveşte asigurările sociale pentru combatanţii trimişi să lupte pe "Frontul de Est" împotriva insurgenţilor separatişti înarmaţi. Mai mult, ei îi solicită lui Poroşenko să insiste pe lângă UE pentru instituirea unei a treia etape de sancţiuni împotriva Rusiei.

În pofida armistiţiului, cinci militari ucraineni şi-au pierdut viaţa şi încă 17 au fost răniţi în ultimele 24 de ore în estul ţării, potrivit postului de televiziune ucrainean Kanal 5, citând un purtător de cuvânt al comandamentului pentru operaţiunea specială, Aleksii Dmitraşkovski.

Potrivit acestuia, trei soldaţi au fost ucişi în urma unui tir cu lansatoare de grenade asupra unui post de control în apropierea oraşului Slaviansk, bastion al separatiştilor proruşi.

Alţi doi militari ucraineni au murit într-un atac asupra unui convoi militar în apropiere de satul Nijniaia Olhovaia, în regiunea Lugansk.

Ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaev a declarat că noile sancţiuni occidentale impuse pe fondul crizei din Ucraina ar putea avea consecinţe „grave“ asupra creşterii economice a Rusiei. Moscova s-a pregătit pentru trei scenarii în cazul înăspririi sancţiunilor. „În cel mai rău caz, creşterea economică ar putea trece în mod grav într-o zonă negativă“, a explicat Uliukaev.

„Nivelul investiţiilor ar putea scădea semnificativ, la fel veniturile, inflaţia va creşte, iar rezervele de stat se vor diminua“, a explicat oficialul rus.

„Scenariul cel mai optimist prevede sancţiuni pentru produse de lux (...). Dar, în cel mai rău caz, sunt prevăzute sancţiuni pentru metale, îngrăşăminte, petrol, gaze“, a spus Uliukaev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite