Europa, centrul de operaţiuni pentru cartelurile columbiene. Poliţia belgiană a desfăşurat o acţiune de anvergură şi raiduri la complici corupţi ai traficanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portul Anvers din Belgia a devenit una din rutele preferate de transport ale traficanţilor columbieni FOTO EPA-EFE
Portul Anvers din Belgia a devenit una din rutele preferate de transport ale traficanţilor columbieni FOTO EPA-EFE

Europa a depăşit SUA ca piaţă favorită a narco-traficanţilor columbieni, a relevat o operaţiune de anvergură a poliţiei belgiene luna trecută, după percheziţii la 200 de adrese, în urma cărora au fost confiscate 27 tone de cocaină, în valoare de 1,4 miliarde de euro, relatează The Guardian.

Luna trecută, poliţia şi forţele speciale belgiene au desfăşurat Operaţiunea Sky în portul Anvers şi împrejurimi, cea mai masivă operaţiune de acest fel din Belgia şi posibil una din cele mai lovituri date bandelor de narco-traficanţi din Europa. 27 tone de cocaină, în valoare de 1,4 miliarde de euro au fost confiscate din port, containere şi ascunzători din Anvers.

Procurorii federali belgieni au descris acţiunea ca o lovitură puternică contra „unei lumi în care moralitatea a dispărut”, în contextul în care Europa este acum preferată SUA datorită câştigurilor mai mari şi riscurilor mai mici din pricina interdicţiilor, extrădărilor şi confiscării de bunuri.

Potrivit centrului de reflecţie InSight Crime, un kilogram de cocaină cu ridicata se ridică în SUA la  $28.000, în timp ce în Europa preţul mediu este de $40.000 şi merge spre $80.000.

Jeremy McDermott, directorul InSight Crime, un fost ofiţer al armatei britanice, a explicat, citând surse prezente la şedinţele cartelurilor columbiene, că liderii traficanţilor au luat decizia de a opera în porturile din Anvers şi Rotterdam, datorită posibilităţii unor bani mai mulţi, cu riscuri mai puţine

Potrivit lui, aceste porturi sunt atractive întrucât „sunt unele dintre cele mai eficiente porturi din lume, gestionând volume enorme de containere, ceea ce le permite traficanţilor un număr mare de transporturi”.

Modul de operare în porturile europene este următorul: complici olandezi şi belgieni sunt sub-contractaţi de columbieni să mişte marfa către reţelele de crimă organizată italiene, albaneze, britanice şi irlandeze. Gradul de infracţionalitate şi corupţie legat de afacerile cu droguri a ajuns la un nivel fără precedent în Europa, presa locală belgiană notând că traficul cu droguri a luat locul jafurilor.

În cadrul primei razii a poliţiei pe 9 martie, au fost percheziţionaţi ofiţeri de poliţie, un angajat al biroului procurorului public, funcţionari civili, oficiali fiscali şi administratori de spitale suspectaţi că au furnizat informaţii bandelor criminale. Totodată, poliţia a descins şi la suspecţi ai unor atacuri cu grenade, arme de foc, bătăi şi alte violenţe aproape zilnice care au avut loc în oraş în ultimele luni. 

50 de persoane au fost reţinute doar în acea zi. Alţi 11 suspecţi au fost reţinuţi săptămâna trecută după inspecţii la două închisori şi 24 de locuinţe din Antwerpen, Borgerhout, Borsbeek, Essen, Lokeren, Wilrijk şi Wijnegem.

Operaţiunea Sky a fost pregătită doi ani fiind declanşată de amplificarea violenţelor şi valului de ameninţări la adresa oficialilor belgieni.

Primarul oraşului Anvers, Bart De Wever, se află sub pază permanentă după ce a primit ameninţări. Totuşi, cel mai grăitor indiciu al scalei violenţelor a fost descoperirea, vara trecută, a unor camere de tortură amenajate în satul olandez Wouwse Plantage la puţin peste 40 de kilometri de Anvers.Aici au fost găsite şase închisori din containere şi o cameră de tortură prevăzută cu un scaun de dentist, instrumente de tortură şi saci negri de bumbac.

Procurorii belgieni au relevat faptul că Operaţiunea Sky s-a bazat pe descifrarea a sute de mii de mesaje schimbate pe o aplicaţie de mesagerie criptată dezvoltată de SKY ECC, o companie de telecomunicaţii canadiană suspectată că oferă servicii private infractorilor.

Dispozitive mobile prevăzute cu această aplicaţie au fost distribuite complicilor din reţeaua narco-traficanţilor din Belgia şi Olanda. Din totalul de 171.000  dispozitive mobile înregistrate la nivel mondial cu această aplicaţie, majoritatea sunt în Europa, restul fiind în SUA, America Latină şi Orientul Mijlociu. 25% din ele sunt însă localizate în Belgia (6.000) şi Olanda (12.000), jumătate numai în portul Anvers.

Compania SKY ECC spune însă că forţele de aplicare a legii belgiene au piratat o aplicaţie de phishing cu acelaşi nume, şi nu aplicaţia lor legitimă.

Timp de trei săptămâni, poliţia a putut urmări live schimburile de mesaje conţinând şantaj, mită, ameninţări, ordine de execuţie, imagini de tortură, informaţii financiare şi logistice.

„Imaginile sunt mai rele decât ceea ce am văzut în unele seriale TV”, a spus primarul Van Leeuw reporterilor. „Reglări de conturi, contracte de asasinat, fotografiile victimelor, mesajele atenţionând că dacă nu găsesc o ţintă, atacă familia. Este o violenţă absolut incredibilă ".

Doar jumătate din cele 1 milion de mesaje interceptate au fost desluşite până acum, fiind necesare probabil luni până la descifrarea celorlalte,

Jean-François Eap, directorul executiv global al SKY ECC, şi Thomas Herdman, fost distribuitor de dispozitive Sky Global, au fost acuzaţi în SUA pe 12 martie de o conspiraţie pentru a încălca Legea federală a organizaţiilor influenţate şi corupte (Rico). Ambii au negat infracţiunile.

Joris van der Aa, reporter de investigaţie la Gazet van Antwerpen, e de părere că "Este o lovitură mare pentru că, cei din Belgia şi o mare parte din lumea interlopă criminală din Olanda  au avut încredere într-adevăr în Sky ca sistem”.

„Erau atât încrezători, or poliţia are acum atât de multe informaţii despre cum a fost structurată lumea interlopă, conturi bancare, iar toţi oamenii de legătură corupţi sunt acum arestaţi. Aceste reţele sunt construite în ani de zile.

Cred că va exista o schimbare a unei întregi generaţii de criminali. Douăzeci şi şapte de tone de cocaină sunt o pierdere foarte mare. În America de Sud se vor gândi: „Să nu mai facem afaceri cu aceşti tipi olandezi şi belgieni”, apreciază el.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite