Europa: cea mai proastă recoltă de grâu din ultimii şase ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canicula a devastat culturile de grâu din nordul Europei, în vreme ce în regiunea Mării Negre o combinaţie de vreme extrem de uscată şi ploi prea abundente a compromis la rândul ei recoltele, făcând probabilă creşterea preţurilor, informează agenţia Reuters.

O firmă de consultanţă agricolă citată de aceeaşi agenţie a calificat drept „catastrofală” situaţia din Suedia şi cea din Germania – a doua producătoare de grâne din UE. 

În România, al treilea exportator de grâu din UE, recolta ar putea fi cu 20% mai mică decât anul trecut. Potrivit firmei Strategie Grains, recolta de grâu anul acesta în UE, care este luată împreună cel mai mare producător mondial, va fi mai mică de 139 de milioane de tone, adică cea mai scăzută din ultimii şase ani, iar estimările încă ar putea fi revizuite în jos.

Comisia Europeană oferă asistenţă agricultorilor europeni afectaţi de secetă

Comisia Europeană a anunţat joi că a relaxat reglementări din domeniul agricol şi va accelera plăţile către agricultorii din statele UE afectaţi de secetă extremă, relatează Reuters.

În timp ce Europa se luptă cu una dintre cele mai toride veri înregistrare vreodată, Comisia a indicat că măsura are drept scop contracararea scăderii producţiei şi evitarea altor dificultăţi pentru agricultori.

Fermierii vor putea acum să primească până la 70% din plata lor directă şi 85% din ajutorul pentru dezvoltare rurală la jumătatea lunii octombrie în loc de decembrie.

Ei vor putea, de asemenea, să utilizeze terenurile pe care în mod normal nu le-ar fi folosit pentru producţie pentru a-şi hrăni animalele.

"Sunt foarte preocupat de aceste evoluţii climatice prelungite. Comisia, ca întotdeauna, este gata să-i sprijine pe agricultorii afectaţi", a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan.

Ţările UE îi pot sprijini pe agricultori în caz de secetă plătind până la 80% din daunele provocate de acest fenomen fără ca acesta să fie considerat sprijin ilegal. 

Noi avertizări de caniculă au fost emise în Europa. Sunt coduri roşii în Elvetia şi Croaţia, unde sunt anunţate pentru miercuri temperaturi între 33 şi 36 de grade Celsius. În peninsula Iberică, în Franţa, Italia, Grecia, Europa Centrală, dar şi în statele baltice sunt coduri portocalii. Portughezii se pregătesc pentru un val de căldură care va ţine mai multe zile şi va duce temperaturile până la 45 de grade Celsius. 

Potrivit meteorologilor, sâmbătă mercurul ar putea arăta 51°C în sud-vestul Portugaliei şi constant 45-47°C în restul ţării şi în sudul Spaniei.

Autorităţile spaniole au emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru regiunea Andaluzia (Córdoba, Jaén, Huelva, Sevilla), unde vor fi înregistrate peste 40 de grade Celsius.

Pentru data de 3 august 2018 este posibil ca în sud-vestul Spaniei, temperaturile să fie cuprinse între 44 şi 46 de grade Celsius.

În aşteptarea valului de căldură, Portugalia a mobilizat efective fără precedent, pentru a evita repetarea incendiilor devastatoare de anul trecut, soldate cu 112 de victime.

În prezent, la nivelul Europei, recordul de căldură aparţine Atenei, unde s-au atins 48°C, pe 10 iulie 1977. 

Şi Franţa se confruntă cu un cod portocaliu de caniculă, temperaturi care pot atinge şi 45 de grade Celsius.

Cu o vară foarte călduroasă se confruntă şi Germania, unde un fluviu aproape a secat.

Temperaturi au variat, în Germania, între 30 şi 39 de grade, ceea ce înseamnă că ultima zi a lunii iulie a fost cea mai călduroasă de anul acesta, până acum. Iar maxima este cu doar un grad sub recodul istoric înregistrat în această ţară.

Din cauza căldurii şi a secetei, navigaţia pe Elba a fost închisă. Nivelul fluviului este de doar 49 de centimetri şi va mai scădea, spun hidrologii.

Valul de căldură şi seceta au produs pagube importante deja pe zone întinse ale Europei: din Marea Britanie până în Polonia şi Scandinavia recoltele au de suferit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite