EUROCRIZA: Spania, noua urgenţă a Europei. Cipru are nevoie de ajutor. Va lua împrumut de la Bruxelles sau de la Moscova?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătui de austeritate şi şomaj, spaniolii au ieşit în stradă, acuzând lipsa de dialog a Guvernului Rajoy
Sătui de austeritate şi şomaj, spaniolii au ieşit în stradă, acuzând lipsa de dialog a Guvernului Rajoy

Pentru guvernul spaniol, săptămâna a început prost: cu o creştere a costurilor de împrumut şi cu noi manifestaţii ale marilor sindicate, revoltate de reducerile bugetare din sănătate şi educaţie .

Spania este foarte aproape să rămână fără acces pe pieţele de credit  după ce marţi fusese în situaţia de a plăti un preţ-record pentru vânzarea datoriilor pe termen scurt, notează Reuters.

Acest semnal al pieţelor arată că recentul împrumut de urgenţă de 100 de miliarde de euro pentru băncile spaniole nu a rezolvat problemele ţării şi nici nu a câştigat încrederea investitorilor ba, dimpotrivă, sugerează faptul că un ajutor suplimentar ar putea fi necesar pentru stabilizarea finanţelor sale. Aceste semnale mai arată, menţionează Reuters, că problemele din Europa sunt mult mai profunde, iar cauza nu mai este Grecia.

Extinderea dificultăţilor legate de creşterea creditelor neperformante ale băncilor spaniole ar putea determina guvernul de la Madrid să solicite un pachet de asistenţă financiară de 300 de miliarde de euro, aşa cum au cerut Irlanda şi Portugalia, deoarece ajutorul primit până acum nu va fi suficient pentru rezolvarea problemelor ţării, au avertizat economişti citaţi de site-ul cityam.com.

Sindicatele, în stradă

Marile sindicate spaniole au convocat pentru ieri cel puţin 58 de manifestaţii în toată ţara, în semn de protest faţă de reducerile bugetare din sănătate şi educaţie şi faţă de controversata reformă a pieţei muncii. Manifestanţii au luat cu asalt capitala, pentru un protest masiv în faţa Ministerului Industriei.

Sindicatele spaniole acuză lipsa de dialog a Guvernului condus de Mariano Rajoy, de la care ar aştepta măsuri serioase de stimulare a economiei spaniole muribunde şi a pieţei muncii, sever afectate de un şomaj care loveşte un sfert din populaţie.

Sindicaliştii spanioli se uită şi spre Bruxelles: ei vor o soluţie urgentă de depăşire a crizei, soluţie care ar implica emiterea de eurobonduri şi crearea unei uniuni fiscale şi bancare. Acest mesaj a fost transmis şi de premierul Mariano Rajoy liderilor G20 reuniţi zilele acestea în Mexic. Şeful Guverului de la Madrid a insistat că e nevoie de un calendar precis pentru ca această uniune fiscală şi bancară să se închege.

Şi Ciprul are nevoie de bani

Oficiali UE presează Ciprul, care va prelua Preşedinţia UE la începutul lunii viitoare, să accepte un ajutor de zece miliarde de euro, deoarece sistemul bancar cipriot este puternic afectat de criza din Grecia. Cipru, care în trecut a mai recurs la un ajutor din partea Rusiei, ar putea să accepte din nou  un împrumut din partea Moscovei, potrivit unor surse citate de „The New York Times".

Mai multe bănci cipriote au dificultăţi să asigure nivelul de recapitalizare cerut de UE. Această situaţie se întâmplă şi pentru că bănci cipriote au fost nevoite să accepte ştergeri de datorii pentru Grecia în cadrul controvesatului program de implicare a sectorului privat în restructurarea datoriilor statului elen. Totuşi, Nicosia avertizează că, dacă regulile sub care ajutorul de la UE va fi oferit sunt prea dure, "Ciprul are şi alte opţiuni", a avertizat ministrul irlandez de Finanţe, potrivit EuObserver.

Eurogrupul se reuneşte azi

Miniştri de finanţe ai zonei euro se întâlnesc astăzi pentru a discuta problema  Greciei. Ei vor să stabilească când şi în ce condiţii unele termene din ultimul acord ar putea fi renegociate, după ce mai multe semnale în acest sens au fost transmise după alegerile de duminică. Este de aşteptat ca Eurogrupul să stabilească şi modul în care zona euro va putea folosi „cât mai flexibil" ,cele două fonduri de ajutor la dispoziţia zonei euro: Mecanismul European de Stabilitate şi FESF (Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară).

„Într-adevăr, Comisia Europeană doreşte să existe o flexibilitate mai mare pentru recapitalizarea băncilor", a declarat purtătorul de cuvânt al UE. El a mai adăugat însă că Boardul MES este cel care va decide ce instrument va fi folosit. Vineri, miniştri de finanţe ai UE se întâlnesc şi ei pentru a se pune de acord asupra recomandărilor pentru fiecare stat membru anunţate de Comisia Europeană în cadrul primului exerciţiu de acest fel. 

Trio

Liderii principalelor patru economii din zona euro, Germania, Franţa, Italia şi Spania, se vor întâlni vineri la Roma pentru a-şi apropia poziţiile înaintea summitului UE de săptămâna viitoare, considerat crucial pentru rezolvarea crizei datoriilor, relatează AFP. Premierul italian, Mario Monti, este de aşteptat că va juca un rol de mediator între Paris şi Berlin.

Şi băncile italiene au probleme

Băncile italiene au probleme în privinţa consolidării rezervelor de capital, efectele crizei datoriilor de stat în combinaţie cu cea de-a treia rundă de recesiune din ultimul deceniu pe plan local generând un avans puternic al creditelor neperformante, care forţează creşterea provizioanelor. Creditele neperformante din sectorul privat s-au plasat la 109 miliarde euro în aprilie, în urcare cu 15% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor băncii centrale a Italiei, citate de Bloomberg. Analiştii Morgan Stanley estimează că băncile italiene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 42 de miliarde euro pentru a balansa impactul creşterii creditelor neperformante.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite