Euroalegeri. Britanicii şi olandezii, la urne pentru a-şi alege eurodeputaţii. Votul din Regatul Unit, cât un nou referendum privind Brexitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Britanicii şi olandezii sunt primii dintre cei 427 de milioane de alegători europeni care se prezintă la vot, joi, pentru a-şi alege eurodeputaţii.

Marea Britanie îşi va alege joi reprezentanţii care vor face parte din viitorul Parlament European, deşi iniţial alegerile nu ar fi trebuit să aibă loc întrucât retragerea oficială din Uniunea Europeană în urma referendumului din 2016 era stabilită pentru data de 29 martie 2019.

Cu toate acestea, la summitul european din 11 aprilie 2019, Guvernul britanic şi Consiliul European au convenit să amâne Brexitul până la 31 octombrie 2019.Pe 7 mai, Guvernul britanic a decis organizarea scrutinului europarlamentar.

Alegerile din 2019 vor fi pentru a noua oară când Marea Britanie îşi va alege membrii în Parlamentul European.

 Conform sondajelor de opinie, partidele pro-Brexit şi cele pro-UE vor face progrese semnificative în timp ce Partidul Conservator al lui May şi principala grupare de opoziţie, Partidul Laburist, sunt aşteptate să piardă semnificativ din voturi.

Partidul Brexitului al lui Nigel Farage va înregistra rezultate peste aşteptări la alegerile europarlamentare de la sfârşitul lui mai conform mai multor sondaje.

Un sondaj Opinium arată că Partidul Brexitului va obţine 34% dintre voturi, mai mult decât Partidul Conservator şi Partidul Laburist împreună.

Conform unui sondaj Politico, Partidul Laburist va obţine 21 de locuri în Parlamentul European, Partidul Brexitului 16 iar conservatorii 12.

Un alt sondaj, comandat de The Telegraph, arată că Partidul Conservator se va clasa pe locul al treilea dacă ar avea loc acum alegeri naţionale, în spatele laburiştilor şi a Partidului Brexitului.

Voturile britanicilor pentru 73 de eurodeputaţi, care în câteva săptămâni ar putea să fie nevoiţi să renunţe la mandate, a dat peste cap anumite calcule după ce în luna aprilie a fost convenită o amânare a Brexitului.

Alegerile europene din Regatul Unit sunt considerate de unii analişti drept un nou referendum privind Brexitul, unul care ar putea contribui la blocarea retragerii sau la accelerarea ei, în contextul în care britanicii dezbat dacă şi cum să părăsească blocul comunitar.

Unii oficiali UE sugerează o amânare a aprobării desemnării titularilor principalelor funcţii la nivel european până după plecarea eurodeputaţilor britanici, pentru a evita astfel acuzaţia că deciziile Parlamentului European vor fi lipsite de legitimitate.

Votul britanic îi va favoriza pe eurosceptici, socialişti şi verzi, aproape acoperind diferenţa faţă de PPE, care nu are eurodeputaţi britanici după ce membrii Partidului Conservator au părăsit PPE şi au format un alt grup politic europarlamentar.

Prin participarea la alegerile europarlamentare, Regatul Unit a forţat Uniunea Europeană să amâne redistribuirea a 27 dintre cele 73 de mandate europarlamentare britanice. Franţa, de exemplu, va alege acum 79 de eurodeputaţi faţă de 74 în 2014, dar cei cinci în plus nu îşi vor putea prelua mandatele decât după ieşirea Regatului Unit din UE şi reducerea numărului europarlamentarilor la 705.

Nu este aşteptat niciun exit-poll în Regatul Unit, dar în Olanda va fi difuzat unul la ora locală 21:00 (19:00 GMT). Rezultatele oficiale vor fi anunţate doar în seara zilei de duminică, 26 mai.

HARTĂ INTERACTIVĂ 

Valul populist ar putea porni chiar din Olanda

     Valul populist aşteptat pe întregul continentul în timpul alegerilor europene ar putea pleca încă joi din Olanda, în cazul în care Thierry Baudet, un tânăr eurosceptic , anti-imigraţie şi climatosceptic, este creditat cu un scor mare.

Partidul său, Forumul pentru Democraţie (FVD), conduce în sondaje, şi-i suflă în ceafă liberalilor (VVD) premierului Mark Rutte, care a cerut alegătorilor să vină în număr mare la vor pentru a-i bloca pe populişti .

 Forumul pentru Democraţie al lui Thierry Baudet, un partid naţionalist care a câştigat doar 2% din voturi la alegerile naţionale din 2017, este preconizat să obţină 15% din voturi, fiind aproape de partidul premierului Mark Rutte.

Thierry Baudet, de origine francezo-indoneziană, şi Mark Rutte s-au duelat miercuri seara în direct la TV.

Imagine indisponibilă

"UE a devenit super-stat şi acesta este exact genul de lucru pe care vrem să-l oprim", a spus Baudet la începutul acestei săptămâni.

Baudet, care s-a autoproclamat „cel mai important intelectual din Olanda” într-o postare din 2016 de pe Twitter, pune accent pe o politică de tip „Olanda pe primul loc”. El dă vina pe imigraţie pentru declinul civilizaţiei creştine europene şi doreşte ca Olanda să părăsească UE.

Partidul lui Baudet a ieşit pe primul loc în alegerile locale din martie, înaintea Partidului Poporului pentru Libertate şi Democraţie al lui Rutte.

Baudet a obţinut susţinerea în mare parte de la care au votat anterior Partidul Libertăţii al rivalului său de dreapta, Geert Wilders, un alt politician eurosceptic cunoscut pentru campania sa împotriva Islamului. Wilders este aşteptat însă să obţină doar 5% din voturi.

     

Vineri vor vota alegătorii din Irlanda, iar sâmbătă cei din Slovacia, Letonia şi Malta. În Republica Cehă votul se va desfăşura în două zile, vineri şi sâmbătă.

În conformitate cu practicile naţionale, celelalte 21 de state membre vor vota duminică, 26 mai. De la ora 16:00 GMT (19.00 ora României) vor fi publicate exit-poll-uri şi rezultate preliminare din Germania, cea mai mare ţară din Uniunea Europeană. Franţa, a doua ca mărime, va urma la 18:00 GMT .

Tot începând de la 18:00 GMT (20.00 ora Românie), Parlamentul European va trebui să publice, pe baza sondajelor efectuate la ieşirea de la vot, primele proiecţii ale distribuirii mandatelor pentru legislatura 2019-2024, iar după ce votul se va încheia în Italia, la 21:00 GMT, autorităţile naţionale din cele 28 de state membre vor putea anunţa rezultatele.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite