EURO 2016: Autorităţile franceze au intrat într-o cursă contracronometru pentru a diminua impactul crizei sociale

EURO 2016: Autorităţile franceze au intrat într-o cursă contracronometru pentru a diminua impactul crizei sociale

Campionatul European de Fotbal începe pe data de 10 iunie Foto: Guliver/GettyImages/Clive Mason

Cu doar câteva ore înainte de începerea Campionatului European de Fotbal, autorităţile franceze se zbat din răsputeri să diminueze impactul crizei sociale care afectează ţara şi să alunge temerile privind eventuale atacuri teroriste.

Ştiri pe aceeaşi temă

Franţa, încă marcată de atentatele ce au avut loc la Paris pe data de 13 noiembrie 2015, se confruntă acum cu greve în sectorul transporturilor, în cel al salubrităţii şi în cel al carburanţilor.
 
Ca urmare, microbiştii care au venit sau urmează să vină în Franţa pentru a asista la meciuri riscă să întâmpine probleme. Iar numărul străinilor aşteptaţi să ajungă pe teritoriul francez în perioada competiţiei sportive este considerabil - aproximativ două milioane.
 
Încercând să repare pe cât posibil imaginea ţării şi să reducă efectele crizei sociale, secretarul de stat pentru Transporturi Alain Vidalies a declarat, în cadrul unei intervenţii la Europe1 că, în pofida grevei care afectează traficul, transportul celor 80.000 de spectatori la meciul Franţa-România, care va marca vineri începerea campionatului, va fi asigurat.
 
Potrivit lui, Societatea Naţională a Căilor Ferate din Franţa (SNCF) a înfiinţat navete speciale RER între Paris şi Stade de France, pentru ca spectatorii să poată ajunge la stadion.
 
La rândul său, primarul Parisului, socialista Anne Hidalgo, a promis, tot vineri, că toate gunoaiele vor fi colectate în capitala franceză, în ciuda grevei din această săptămână din serviciile de salubritate, care şi-a pus amprenta asupra imaginii Franţei.
 
„Desigur, toate gunoaiele vor fi colectate“, a asigurat Anne Hidalgo. Când? „Acum. Astăzi, acestea sunt pe cale să fie colectate“, a declarat ea pentru canalele media RMC şi BFMTV.
 
Totuşi, ea a recunoscut că va dura câteva zile până când situaţia va reveni la normal, astfel încât mirosurile insuportabile şi peisajul deloc încântător din multe zone din „Oraşul Luminilor“ să dispară. 
 
Chiar dacă autorităţile franceze i-au avertizat pe sindicalişti să nu profite de începerea Campionatului European de Fotbal pentru a încerca să obţină avantaje, întrucât nu vor avea câştig de cauză, piloţii Air France au făcut apel la organizarea unei greve începând de sâmbătă. Totuşi, potrivit agenţiei France-Presse, 80% dintre zboruri ar urma să fie asigurate, chiar dacă va începe acţiunea de protest. 
 
În acest timp, premierul francez, Manuel Valls, a afirmat că vrea ca EURO 2016 să fie „o frumoasă vitrină a Franţei“, şeful executivului de la Paris declarându-se „hotărât ca lucrurile să se desfăşoare în cele mai bune condiţii“.
 
Referitor la măsurile de securitate, autorităţile au anunţat că 90.000 de poliţişti, jandarmi şi agenţi de securitate privaţi au fost mobilizaţi în întreaga ţară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările