Euractiv: Bătălia pentru Mediterana relevă iluzia autonomiei strategice a UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portavionul francez Charles-de-Gaulle în Mediterana FOTO EPA-EFE
Portavionul francez Charles-de-Gaulle în Mediterana FOTO EPA-EFE

Războiul „tăcut” pentru influenţă aflat în desfăşurare în zilele noastre în Mediterana ameninţă obiectivul UE de a adopta o abordare mai coordonată în materie de politică externă, comentează Euractiv.

Franţa a semnat un acord de apărare cu Grecia. În replică, pentru a contrabalansa influenţa tot mai mare a Franţei în estul Mediteranei, Spania a încheiat un acord de livrări de armament cu Turcia. La rândul ei, Germania intenţionează să vândă submarine Turciei pentru a face faţă fregatelor franceze în Marea Egee.

Italia concurează de mult timp cu Franţa în privinţa Libiei. Roma a decis recent să nu se alăture conductei EastMed, deoarece, printre altele, proiectul a nemulţumit Ankara.

Grecia a cerut UE să impună sancţiuni împotriva Turciei pentru activităţile sale de explorare a gazelor din estul Mediteranei. Italia şi Spania au blocat iniţiativa Greciei. În acelaşi timp, conform datelor culese de Institutul Internaţional de Pace din Stockholm, Spania şi Italia sunt principalii furnizori europeni de armament pentru Turcia. Mai exact, 43% din armele importate de Turcia în perioada 2015-2019 provin din Italia şi Spania.

Această realitate nu este în spiritul abordării comune dorite de Bruxelles. Şi nu reflectă în niciun fel obiectivul şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, că „Europa trebuie să fie un furnizor de securitate, pentru că asta îşi doresc cetăţenii europeni: să fie protejaţi de Uniune”, scrie jurnalistul grec Sarantis Michalopoulos pentru Euractiv.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite