Estonia devine prima ţară europeană în care transportul cu autobuzul este gratuit la nivel naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA/EFE
Foto: EPA/EFE

Estonia a devenit prima ţară europeană care oferă transport gratuit cu autobuzul pe aproape tot teritoriul său, în speranţa de a limita exodul rural şi consumul de combustibili fosili, relatează afp.com.

„Există numeroase oraşe şi regiuni în Europa în care transportul în comun este gratuit, dar până acum nu a existat un proiect de transport public gratuit la scară naţională“, a declarat Kadri Simson, ministrul Economiei şi Infrastructurii din Estonia.

În această lună, 11 dintre cele 15 comitate estoniene au lansat transportul gratuit cu autobuzul.

„Încercăm să animăm regiunile rurale, să oprim exodul spre oraşe“, a declarat Kadri Simson pentru agenţia citată, subliniind că acest program este rezultatul discuţiilor dintre guvernul central şi autorităţile regionale.

„La nivelul unui comitat, transportul gratuit cu autobuzul vizează în principal crearea de posibilităţi pentru mobilitatea locuitorilor din mediul rural, pentru a le garanta accesul zilnic la servicii“, a precizat ea.

Parlamentul estonian a decis anul trecut limitarea consumului naţional de carburanţi fosili de aşa natură încât la orizontul anului 2030 acesta să rămână la nivelul anului 2012.

„Aceasta înseamnă că trebuie să găsim modalităţi de a încuraja oamenii să călătorească într-o manieră mai ecologică, de exemplu prin utilizarea transportului public“, a explicat Simson, subliniind că aceasta ar putea contribui la limitarea numărului de autoturisme particulare.

Începând din 2013, la Tallin autobuzele sunt gratuite. Iar primarul capitalei estone, Taavi Aas, insistă asupra succesului proiectului, în pofida creşterii numărului de maşini în oraş.

Jumătate dintre cei care utilizează transportul public la Tallin afirmă că au început să recurgă la transportul în comun mai des de când acesta a devenit gratuit, potrivit unei anchete anuale privind nivelul de mulţumire a cetăţenilor realizată în 2017.

Cu toate acestea, criticii sunt îngrijoraţi cu privire la impactul potenţial negativ al transportului gratuit cu autobuzul asupra traficului feroviar.

Totuşi, potrivit operatorului naţional Elron, numărul de pasageri pe calea ferată a crescut în acest an cu 8%.

„Principala întrebare este dacă reţeaua de autobuze la nivelul comitatului va susţine sau va concura cu trenurile şi aceasta este valabil atât pentru liniile de autobuz gratuite, cât şi pentru cele cu plată“, a afirmat pentru France-Presse Ronnie Kongo, director de vânzări şi dezvoltare în cadrul Elron.

„Pe termen lung, traficul feroviar poate să crească şi să se dezvolte în zone unde numărul pasagerilor este în creştere“, a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite