Esther Bejarano, una dintre ultimele supravieţuitoare ale orchestrei de la Auschwitz, a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Esther Bejarano FOTO Getty Images
Esther Bejarano FOTO Getty Images

Esther Bejarano, una dintre ultimele supravieţuitoare ale orechestrei din lagărul de la Auschwitz, a murit la vârsta de nouăzeci şi şase de ani într-un spital evreiesc din oraşul german Hamburg.

Orchestra de la Auschwitz era formată din patruzeci de femei din rândul persoanelor deţinute şi cânta în lagăr de fiecare dată când prizonierii mărşăluiau către locurile unde erau forţaţi să muncească ori când soseau noi trenuri cu evrei.

Sora şi părinţii lui Bejarano au fost ucişi de nazişti, iar ea a fost trimisă la vârstă de 18 ani în lagărul de la Auschwitz. După o perioadă în care a fost pusă la muncă forţată, Esther Bejarano a descoperit că unul dintre gardienii de la SS căuta pe cineva care ştia să cânte la acordeon pentru a face parte din orchestra lagărului. Aceasta s-a oferit voluntară chiar dacă nu ştia să cânte la instrument.

„Ştiai că urmează să fie gazaţi şi tot ce puteai să faci era să stai şi să cânţi”, şi-a amintit Bejarano într-un interviu acordat Deutsche Welle în 2014.

Ulterior a fost transferată în lagărul pentru femei de la Ravensbrück, de unde a reuşit să evadeze.

După sfârşitul războiului, aceasta s-a mutat în Israel şi a fost cântăreaţă pentru o perioadă până să revină în 1960 în Germania. Şi-a dedicat restul vieţii luptei împotriva xenofobiei şi educării generaţilor mai tinere despre tragedia Holocaustului.

A co-fondat Comitetul Internaţional Auschwitz şi a participat la numeroase evenimente în şcoli şi alte instituţii unde a povestit despre viaţa ei.

„Asta e răzbunarea mea, să mă duc în şcoli şi să le spun oamenilor ce s-a întâmplat atunci. În aşa fel nu se va mai întâmpla niciodată ce s-a întâmplat atunci”, a spus ea la un moment dat. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite