Est-europenii atacă şefia ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opt dintre cei nouă candidaţi la şefia ONU. De la stânga la dreapta: Irina Bokova, Helen Clark, Natalia Gherman, Vesna Pusici, Antonio Guterres, Srgjan Kerim, Danilo Turk şi Igor Lukşici FOTO AFP/Getty Images/AP
Opt dintre cei nouă candidaţi la şefia ONU. De la stânga la dreapta: Irina Bokova, Helen Clark, Natalia Gherman, Vesna Pusici, Antonio Guterres, Srgjan Kerim, Danilo Turk şi Igor Lukşici FOTO AFP/Getty Images/AP

Şapte est-europeni, printre care trei femei şi patru bărbaţi, ţintesc să-l succeadă pe sud-coreeanul Ban Ki-moon la conducerea Naţiunilor Unite. Candidaţii la postul de secretar general al ONU au început deja să-şi expună programele în faţa celor 193 de membri ai Adunării Generale.

Audierile sunt prevăzute să aibă loc în două etape. Prima etapă a început pe 13 aprilie, la New York Civic Hall, iar cea de a doua va avea loc pe 3 iunie, la Central Hall Westminter din Londra, unde a fost ales primul secretar general al ONU, norvegianul Trygve Lie, imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Timp de două ore, fiecare candidat trebuie să răspundă la o serie de întrebări pe dosare fierbinţi, între care terorismul, încălzirea globală, conflictul israeliano-palestinian, abuzurile sexuale comise de Căştile Albastre în Africa şi reformarea Naţiunilor Unite. În opinia actualului preşedinte al Adunării Generale, danezul Mogens Lykketoft, aceste audieri ar putea influenţa votul în Consiliul de Securitate.

Patru femei şi cinci bărbaţi candidează la şefia ONU. Ultimul candidat înscris în cursă este Vuk Jeremici, un politician şi diplomat sârb în vârstă de 40 de ani. El va fi audiat joi.

În schimb, cel mai tânăr dintre candidaţi, muntenegreanul Igor Lukşici, a fost primul care s-a prezentat în faţa Adunării Generale. „Înţeleg provocările lumii moderne“, a dat asigurări, vizibil nervos, ministrul de Externe al Muntenegrului.

Având mai multă experienţă, bulgăroaica Irina Bokova s-a eschivat la întrebările-capcană, precum cea a ambasadorului ucrainean la ONU, care i-a cerut să se pronunţe asupra anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia. Din punctul ei de vedere, nu există „o soluţie-miracol“ în multe dosare.

Alţi cinci candidaţi din estul Europei urmează să fie audiaţi, inclusiv Natalia Gherman, care a deţinut funcţia de  ministru de Externe al Republicii Moldova în perioada mai 2013-ianuarie 2016.

Numărul mare de candidaţi din estul Europei nu este surprinzător. Presa occidentală vehiculează de ceva timp ideea că alegerea celui de-al nouălea secretar general al ONU ar urma să fie făcută dintre candidaţii din estul Europei, singura zonă geografică ce nu a fost reprezentată în acest post, şi că ar exista chiar un acord tacit pentru a fi desemnată o femeie. A venit timpul ca „femeilor să li se ofere şansa de a se afirma ca membri egali ai societăţii“, a afirmat, în timpul audierii, Irina Bokova, văzută drept favorită la preluarea şefiei ONU.

Mandatul actualului secretar general al ONU, Ban Ki-moon, care deţine această funcţie din ianuarie 2007, expiră pe 31 decembrie 2016. Potrivit Cartei ONU, secretarul general este numit în funcţie de Adunarea Generală, la recomandarea Consiliului de Securitate. După 70 de ani, procesul de alegere este mai transparent, prevăzând trimiterea unei scrisori de intenţie şi a unui CV şi participarea la un „dialog informal“.

Alte două nume vehiculate la înscrierea în cursa pentru şefia ONU sunt: comisarul european pentru Buget şi Resurse Umane Kristalina Gheorghieva (62 de ani) şi ministrul argentinian de Externe Susanna Malcorra (62 de ani).

Cine sunt candidaţii la şefia ONU

Irina Bokova, 63 de ani, Bulgaria

Directoare generală a UNESCO din 2009, bulgăroaica are o prestigioasă carieră diplomatică şi este considerată favorită

Helen Clark, 66 de ani, Noua Zeelandă

Şefă a Programului ONU pentru Dezvoltare din 2009, fostul premier neozeelandez are o carieră politică de succes

Natalia Gherman, 47 de ani, Republica Moldova

Fiica primului preşedinte moldovean Mircea Snegur este bine văzută pentru eforturile sale în apropierea ţării vecine de UE

Vesna Pusici, 63 de ani, Croaţia

Liderul liberal croat are o experienţă solidă în diplomaţie, contribuind la aderarea ţării sale la UE în 2013

Antonio Guterres, 66 de ani, Portugalia

Fostul premier portughez şi Înalt Reprezentant ONU pentru Refugiaţi este cunoscut pentru poziţia sa în favoarea migranţilor

Srgjan Kerim, 67 de ani, Macedonia

Fostul ministru macedonean de Externe mizează pe cinci priorităţi la şefia ONU, între care egalitatea de gen şi dezvoltarea sustenabilă

Danilo Turk, 64 de ani, Slovenia

Fostul preşedinte sloven are o experienţă îndelungată la ONU, servind timp de nouă ani ca ambasador

Igor Lukşici, 39 de ani, Muntenegru

Cel mai tânăr candidat la şefia ONU are o experienţă politică remarcabilă, fiind deja pe rând ministru de Finanţe, prim-ministru şi ministru de Externe

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite