Erdogan: „Sper ca Franţa să scape de pacostea Macron cât de curând posibil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Erdogan şi Macron Foto arhivă
Erdogan şi Macron Foto arhivă

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat vineri că speră ca Franţa să scape curând de preşedintele Emmanuel Macron, despre care spune că e o povară pentru Franţa, ţară care traversează o perioadă periculoasă, potrivit Reuters.

Relaţiile dintre Turcia şi Franţa, ambele membre NATO, au devenit tensionate în ultimele luni din pricina diferenţelor de politici privind Siria şi publicarea caricaturilor despre profetul Mahomed în Franţa. 

“Macron este o povară pentru Franţa. Macron şi Franţa trec acum printr-o perioadă foarte periculoasă. Sper ca Franţa să scape de pacostea Macron cât de curând posibil”, le-a declarat Erdogan reporterilor, referindu-se la protestele din oraşele franceze.

Ankara şi Paris s-au acuzat reciproc în privinţa rolului lor în conflictul Nagorno-Karabah. Franţa e de părere că Turcia a alimentat luptele dintre Armenia şi Azerbaidjan în privinţa Nagorno-Karabah, regiune  recunoscută internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan, dar populată majoritar de etnici armeni. Ankara, care a sprijinit etnicii turci din Azerbaidjan în timpul luptelor ce au alungat forţele armene de pe teritoriile lor din preajma Nagorno-Karabah, neagă acest lucru.

Turcia a declarat că Franţa, copreşedinte al grupului de la Minsk - format pentru medierea conflictului - nu a fost obiectivă. Erdogan a spus, vineri, că statutul Parisului ca mediator “nu mai există” din cauza sprijinului acordat Armeniei. El a blamat o rezoluţie adoptată în această săptămână de Senatul francez prin care cere recunoaşterea Nagorno-Karabah ca republică.

“(Preşedintele azer) Ilham Aliyev avea un sfat pentru francezi. Ce spunea el? «Dacă ei iubesc armenii aşa mult, atunci ar trebui să dea Marsilia armenilor». Fac aceeaşi recomandare. Dacă îi iubesc aşa mult, ar trebui să facă asta”, a declarat liderul Turciei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite