Erdogan retrage proiectul construirii unui mall în piaţa Taksim, cel care a scos în stradă zeci de mii de turci

Erdogan retrage proiectul construirii unui mall în piaţa Taksim, cel care a scos în stradă zeci de mii de turci

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan FOTO AFP

Protestele violente din toată ţara l-au făcut pe premierul turc Recep Tayyip Erdogan să dea înapoi în ceea ce priveşte mall-ul care urma să fie construit în cazarma ce va înlocui piaţa Taksim din Istanbul. Erdogan, care este tot mai des criticat pentru „islamizarea” ţării, a anunţat că va construi o moschee în simbolica piaţă, scrie pe prima pagină de luni a cotidianului turc „Hurriyet”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu poţi construi un AVM (n.r - un mall) asemănător celor internaţionale în această zonă. Nu există niciun proiect concret de centru comercial. Poate vom face acolo un muzeu sau un spaţiu arhitectural care să adăpostească diverse activităţi”, a spus duminică, la Istanbul, premierul turc.

Erdogan a spus că mult-disputatul Centru Cultural Ataturk, aflat tot în piaţa Taksim, trebuie demolat şi a propus ca în locul acestuia să fie construite o moschee şi un teatru de operă. „O moschee va fi construită în Taksim”, a spus Erdogan, adăugând că nu are nevoie de permisiunea opoziţiei sau a „câtorva răsculaţi” pentru proiecte. El a spus că autoritatea de a decide i-a fost deja conferită de oamenii care au votat pentru Partidul Justiţiei şi Dezvoltării.

Premierul continuă să-i sfideze pe protestatarii din Taksim

Deşi şi-a schimbat poziţia faţă de construirea unui mall în piaţa Taksim, Erdogan continuă să sfideze protestarii care au ocupat piaţa Taksim în ultima săptămână. „Dau foc, vandalizează magazinele. Asta e democraţie?”, s-a întrebat Erdogan, care i-a acuzat pe manifestanţi de distrugerea proprietăţii.

De asemenea, Erdogan i-a criticat pe cei care l-au numit „dictator”. „Spun că Tayyip Erdogan e dictator. Dacă ei numesc dictator o persoană aflată în serviciul poporului, atunci nu mai pot spune nimic”, a adăugat premierul turc.

Twitter, „o problemă” pentru Erdogan

În timpul unei declaraţii făcute duminică pentru un post de televiziune turc, Erdogan a spus că reţeaua Twitter, folosită de manifestanţi pentru a convoca şi a coordona protestele, reprezintă „o problemă”. „Există o problemă numită Twitter. Acolo sunt transmise minciuni absolute”, a afirmat şeful Executivului de la Ankara. „Acel lucru numit reţele sociale nu e nimic decât o sursă de probleme pentru societatea actuală”, a mai spus Erdogan.

La sfârşitul săptămânii trecute, au fost vehiculate zvonuri potrivit cărora reţelele Twitter şi Facebook nu ar funcţiona în Turcia. Aparent, cele două reţele de socializare nu funcţionau pentru clienţii unei anumite companii de telecomunicaţii.

 


CITEŞTE TOATE ARTICOLELE DESPRE PROTESTELE DIN TURCIA

FOTO Cum arăta Piaţa Taksim din Istanbul, după o noapte de proteste: saci de gunoi pe post de baricade şi oameni dormind pe străzi

Zeci de mii de oameni au luat cu asalt bulevardele celor mai importante oraşe din Turcia şi s-au bătut cu poliţia începând cu noaptea de duminică şi până în zorii zilei de luni. Au fost cele mai dure confruntări după patru zile de proteste.

VIDEO Noapte de foc în Istanbul: cele mai violente confruntări dintre protestatari şi forţele de ordine de până acum

Mai mulţi protestatari turci s-au luptat cu poliţiştii din Istanbul încă de la primele ore ale zilei de luni. Unele dintre sediile locale ale Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării, condus de premierul Recep Tayyip  Erdogan, au fost incendiate duminică noapte, marcând intrarea în cea de-a patra zi de proteste violente.

VIDEO Proteste în Turcia: care sunt planurile ascunse ale lui Erdogan, de cine îi este frică şi cine sunt manifestanţii

Protestele care au avut loc pe Bulevardul Istikal, centrul vibrant al Istanbului, acolo unde sunt cele mai importante magazine si locurile de distracţie ale turcilor, nu înseamnă chiar ceva nou.

VIDEO Cum arăta proiectul imobiliar din Piaţa Taksim şi de ce vrea Erdogan să construiască acolo o moschee

Piaţa Taksim este una dintre emblemele oraşului Istanbul. Aici este locul in care locuitorii se adună fie la petrecerile de Revelion, fie ori de câte ori doresc să îşi ceară drepturile.

VIDEO De ce au dat foc turcii Istanbulului

O manifestaţie ecologistă, declanşată în urmă cu o săptămână la Istanbul, s-a transformat într-o mişcare anti-guvernamentală de proporţii ce s-a extins în aproape toată ţara.

EDITORIAL: Suleyman contra premierului Erdogan

„Ei spun că masacrăm copacii. Noi am plantat aproximativ două miliarde de copaci“, spune premierul Erdogan (citat de CNN) în timp ce nu înţelege – sau se face că nu înţelege – de ce au ieşit oamenii furioşi în centrul oraşului Istanbul. Oamenii îşi cer drepturile, iar politicianul le răspunde „veniţi să-mi număraţi copacii!“. Este un tip de discurs arogant care cred că vă sună cunoscut, scrie Liviu Iolu, jurnalist, pe blogul său de pe adevarul.ro.

VIDEO „Suleyman Magnificul“, în mijlocul protestatarilor din Turcia

Printre manifestanţi, jurnaliştii l-au surprins pe actorul Halit Ergenc, care-l  interpretează pe sultanul Suleyman, în serialul „Suleyman Magnificul”.

Cenzura mass-media din Turcia creează dezinformare şi confuzie printre cetăţeni

Protestele din Turcia au trecut la un alt nivel odată cu încălcarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, în timp ce administraţia premierului Recep Erdogan abuzează de putere. Mare parte din turci sunt privaţi de informaţii, mass-media şi reţelele sociale fiind cenzurate, ceea ce a creat confuzie în rîndul cetăţenilor.

Mărturii din infern. Moldoveancă aflată în Istanbul: „Gazele lacrimogene au fost împrăştiate în cantităţi mari“

Gazele lacromigene, furtunurile cu apă şi scandările au pus stăpânire pe Istanbul. La scurt timp, protestele au cuprins şi alte oraşe, ca Ankara, Izmir, Bodrum. Moldovenii care se află în aceste zile în Turcia spun că au simţit gazul lacrimogen care a fost împrăştiat în cantităţi mari.

FOTO VIDEO Cum s-a transformat protestul ecologist din Turcia într-unul antiguvernamental violent

Zeci de răniţi şi aproape o mie de persoane arestate. Acesta este bilanţul a două zile de confruntări violente cu poliţia în numeroase oraşe ale Turciei, unde o manifestaţie împotriva planurilor de renunţare la un parc din Istanbul s-a transformat într-o mişcare antiguvernamentală de proporţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările