Erdogan: Occidentul mai bine îşi vede de propriile afaceri, în loc să critice

Erdogan: Occidentul mai bine îşi vede de propriile afaceri, în loc să critice

Recep Tayyip Erdogan FOTO AP

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut vineri Uniunii Europene şi Statelor Unite "să îşi vadă de propriile afaceri", după criticile Occidentului faţă de măsurile de represiune ale puterii de la Ankara împotriva persoanelor suspectate de legături cu tentativa de lovitură de stat, relatează AFP, DPA şi Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Unii ne dau lecţii. Se declară îngrijoraţi. Vedeţi-vă de propriile afaceri!", a declarat Erdogan de la palatul prezidenţial.

El a criticat Occidentul pentru că nu a arătat solidaritate cu Ankara după puciul eşuat şi a spus că ţările care îşi fac griji mai mult pentru soarta autorilor tentativei de lovitură de stat decât pentru democraţia din Turcia nu pot fi state prietene.

"Din partea ţărilor din UE şi a altor state occidentale, niciun reprezentant nu a transmis condoleanţe", a afirmat Erdogan, precizând că 237 de civili şi membri loialişti ai forţelor de securitate şi-au pierdut viaţa. El i-a acuzat pe critici că sunt de partea puciştilor.

El a adăugat că, într-un gest de bunăvoinţă, va renunţa la sutele de procese deschise în justiţie împotriva persoanelor acuzate că l-au insultat.

Vorbind despre epurarea a mii de funcţionari civili acuzaţi a fi simpatizanţi ai lui Fethullah Gülen, predicatorul autoexilat în SUA pe care îl acuză că a pus la cale puciul, Erdogan a declarat că Turcia va concedia câte persoane va fi nevoie, potrivit Agerpres.Pe de altă parte, premierul turc Binali Yildirim a afirmat de asemenea vineri că armata a fost 'curăţată' de toate 'elementele' având legături cu Fethullah Gülen.

"Am curăţat armata de elementele FETO care se deghizau în soldaţi", a declarat Yildirim într-un discurs la palatul prezidenţial, folosind acronimul prin care puterea de la Ankara desemnează organizaţia lui Gülen.
După eşecul loviturii de stat de la 15-16 iulie, autorităţile de la Ankara au început o vastă campanie de epurare în armată, administraţie şi media pentru a-i elimina din aceste structuri pe toţi cei bănuiţi de legături cu organizaţia lui Gülen.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările