Erdogan se felicită de achiziţionarea rachetelor ruse de tip S-400 la comemorarea tentativei de lovitură de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan FOTO: Arhiva Adevărul
Recep Tayyip Erdogan FOTO: Arhiva Adevărul

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-a felicitat luni de achiziţionarea de către Turcia a unor rachete ruse, în pofida unor avertismente americane, la comemorarea eşecului unei lovituri de stat, în 2016, care a despicat o prăpastie între Ankara şi Occident.

 

„Noi am început să ne primim (rachetele ruse de tip) S-400”, a declarat el, parcă voind să spună că „ei nu le vor putea cumpăra“. „Cu voia lui Allah, vom pune un punct final (livrării) în aprilie 2020“, a declarat Erdogan.

Preşedintele turc se exprima în cadrul unei ceremonii marcând trei ani de la dejucarea unui sângeros puci, soldat cu aproape 250 de morţi, în afară de pucişti.

Anul acesta comemorările intervin într-un context delicat pentru Erdogan. Washingtonul ameninţă să-i impună sancţiuni din cauza achiziţionării sistemului rus de apărare antiaeriană de tip S-400, economia se clatină, iar o spectaculoasă înfrângere electoralăla Istanbul a fragilizat tabăra preşedintelui.

După ce a luat parte la mai multe ceremonii la Ankara, inclusiv inaugurarea unui nou sediu al poliţiei, Erdogan s-a dus luni seara la Istanbul, pentru a susţine un discurs şi a inaugura, la ora 19.00 GMT (22.00, ora României), un muzeu consacrat puciului eşuat.

În urmă cu trei ani, în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, elemente din cadrul armatei au încercat să preia puterea, bombardând structuri strategice la Ankara şi desfăşurând tancuri pe stradă în capitalăă şi la Istanbul.

Intervenţia unor elemente loialiste din cadrul forţelor de securitate şi mii de susţinători ai lui Erdogan ieşiţi în stradă la apelul preşedintelui au permis dejucarea insurecţiei. Aprpape 250 de persoane - în afară de pucişti - au fost ucise. 

Ankara impută puciul eşuat predicatorului Fethullah Gülen, un fost aliat al lui Erdogan, devenit cel mai rău inamic al său. Gülen, care locuieşte de aproximativ 20 de ani în Statele Unite, neagă orice implicare.

De la puciul eşuat, de 15 iulie, o zi de sărbătoare în Turcia, au loc adunări în întreaga ţară. Câteva mii au asistat, astfel, la inaugurarea sediului de poliţie, la Ankara, agitând steaguri.

”Am contracarat planurile celor care voiau să dea o lovitură de stat şi o vom lua de la capăt dacă trebuie“, a strigat un septuagenar venit să-l asculte pe Erdogan.

„Ei ne-au ras barba, însă ea a crescut şi mai deasă. Iar noi le-am tăiat braţele”, a declarat preşedintele turc, referindu-se la epurările lansate împotriva presupuşilor susţinători ai lui Gülen.

Proceduri judiciare lansate după această lovitură în forţă sunt de o amploare fără prcedent în Turcia. Peste 55.000 de persoane au fost arestate, iar peste 150.000 au fost destituite din funcţia publică.

Trei ani mai târziu, arestările continuă într-un ritm susţinut, în valuri săptămânale.

Aceste epurări, care i-au vizat de asemenea pe opozanţi prokurzi, presa şi mediile universitare, au provocat îngrijorarea ţărilor europene, care şi-au multiplicat criticile.

Acuzând Occidentul de „lipsă de empatie”, Turcia s-a distanţat de el, după tentativa de lovitură de stat, şi s-a apropiat de Rusia.

Comemorarea puciului eşuat coincide totodată cu noi tensiuni între Turcia şi partenerii săi occidentali, legate de achiziţionarea de către Ankara a unor rachete ruse de tip S-400 şi unor forări în largul Ciprului, în pofida presiunilor europene.

Livrarea bateriilor antiaeriene ruse a început la sfârşitul săptămânii trecute şi continua luni, când au sosit două noi avioane ce transportau elemente ale sistemului de apărare.

În alocuţiunea sa, la Ankara, Erdogan a declarat că obiectivul este de-acum ”producerea comună” de sisteme S-400 cu Moscova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite