Erdogan continuă şantajul. Turcia va bloca planul NATO privind apărarea Poloniei şi ţărilor baltice în lipsa sprijinului împotriva combatanţilor kurzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Truciei, Recept Erdogan
Preşedintele Truciei, Recept Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat marţi că va continua să blocheze planul NATO cu privire la apărarea ţărilor baltice şi a Poloniei dacă Alianţa nu recunoaşte ca „teroristă“ o miliţie kurdă împotriva căreia luptă Ankara, informează AFP.

”Dacă prietenii noştri nu-i recunosc ca terorişti pe cei pe care noi îi considerăm terorişti, atunci noi ne vom opune oricăror decizii care vor fi luate acolo”, a declarat el înainte să plece la Londra, unde are loc marţi şi miercuri un summit NATO.

„I-am spus că va fi o plăcere pentru mine. Dar dacă prietenii noştri din NATO refuză să recunoască (YPG) drept organizaţie teroristă (...), îmi pare rău, dar ne vom opune oricăror măsuri care vor fi luate“, a avertizat Erdogan.

O sursă de securitate turcă a declarat luni că Turcia „nu şantajează“ NATO prin respingerea planurilor organizaţiei şi că dispune de un drept de veto deplin în cadrul Alianţei.

Aceste declaraţii sună ca un răspuns dat celor susţinute cu aproximativ două ore mai devreme de către şeful Pentagonului Mark Esper, care a avertizat Turcia că nu va susţine desemnarea drept teroristă a organizaţiei Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie kurdă care ajutat coaliţia antijihadistă occidentală condusă de Washington în lupta împotriva Statului Islamic (SI) în Siria.

Fără o aprobare din partea Turciei, NATO va întâmpina dificultăţi în a-şi pune în aplicare planuri de apărare concepute pentru Polonia, litiania, Letonia şi Estonia în eventualitatea unei agresiuni ruse, în urma anexării Crimeei în 2014 şi războiului din estul separatist al Ucrainei.

Se aşteaptă ca Turcia, Franţa, Germania şi Marea Britanie să desfăşoare o reuniune separată în marja summitului NATO de la Londra. Erdogan a declarat că va fi abordat în special planul Ankarei de a institui o zonă de securitate în nord-estul Siriei, care până în prezent a fost criticat de aliaţii europeni ai Turciei.

Într-un dosar separat, Turcia este în dezacord cu Grecia şi Cipru asupra dreptului de proprietate asupra resurselor naturale off-shore din estul Mediteranei. În acest sens, Erdogan a declarat că se va întâlni cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis la Londra.

Relaţiile dintre Turcia şi aliaţii săi din cadrul NATO s-au tensionat în urma mai multor probleme, mergând de la decizia Ankarei de a achiziţiona sistemul de apărare antiaeriană rusesc S-400 până la politica sa în Siria. Mai multe ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice au criticat decizia Turciei de a lansa o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG), care s-au aflat în prima linie a luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Stoltenberg: NATO va răspunde oricărui atac împotriva Poloniei sau a ţărilor baltice

NATO va răspunde oricărui atac împotriva Poloniei sau a ţărilor baltice, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, într-un interviu apărut marţi în mai multe publicaţii europene, înaintea summitului de la Londra, transmite Reuters.

„Prin prezenţa forţelor NATO în Polonia şi în ţările baltice, trimitem Rusiei un semnal foarte puternic: dacă va exista un atac asupra Poloniei sau a statelor baltice, întreaga alianţă va răspunde“, a subliniat secretarul general.

În interviul acordat publicaţiilor Rzeczpospolita (Polonia), Suddeutsche Zeitung (Germania) şi El Pais (Spania), Stoltenberg a subliniat că NATO nu are inamici, dar va răspunde atunci când va fi necesar.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite