Epurările în Turcia au ajuns şi la cercetători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional de Cercetare Ştiinţifică (Tubitak) din Turcia a fost vizat miercuri dimineaţă de o operaţiune a poliţiştilor, care s-a finalizat cu reţinerea mai multor persoane acuzate de susţinerea clericului Fethullah Gulen.

Tubitak finanţează proiectele de cercetare ştiinţifică din universităţi, precum şi din sistemul privat. Peste 1.500 de cercetori turci sunt angajaţi ai instituţiei de stat, care are sediul în provincia nord-vestică Kocaeli.

Peste 60.000 de persoane, inclusiv militari, poliţişti, magistraţi, jurnalişti, funcţionari publici şi profesori universitari, au fost vizaţi de campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti, după ce autorităţile turce l-au învinuit pe clericul Fethullah Gulen de orchestrarea puciului eşuat.

Recep Tayyip Erdogan şi Fethullah Gulen au fost pentru o perioadă lungă de timp aliaţi importanţi, însă relaţiile dintre cei doi sunt mai tensionate ca niciodată. Opozanţii acuză chiar Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) pentru reuşita infiltrare a guleniştilor în structurile de stat.

În noaptea de 15-16 iulie, o facţiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susţinut că vor să protejeze statul turc de influenţele islamice pe care înceracă să le introducă liderul de stat. Lovitura de stat a eşuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susţinători ai preşedintelui au ieşit în stradă.

Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat. După tentativa de lovitură de stat, au fost arestate 18.000 de persoane - militari, poliţişti, academicieni, profesori universitari, medici, judecători, procurori, funcţionari publici, precum şi jurnalişti - şi au fost concediaţi zeci de mii de angajaţi din toate domeniile, acuzaţi de legături cu mişcarea Gulen.

De asemenea, peste 100 de instituţii media au fost închise de către autorităţile turce, printre care se numără trei agenţii de ştiri, 16 televiziuni, 23 de posturi de radio şi 45 de cotidiene.

Încă un nepot al lui Gulen, arestat

Ahmet Ramiz Gulen, nepot al predicatorului Fethullah Gulen, a fost arestat în cadrul unei operaţiuni care a avut loc în 27 iulie, la Gaziantep, unde bărbatul se afla pentru a le explica adepţilor FETO ce au de făcut în viitor, a anunţat, miercuri, biroul guvernatorului din Gaziantep.

Potrivit internethaber.com, Ahmet Ramiz Gulen este fiul fratelui mai mare al predicatorului, Kutbetin Gulen. 

Asupra lui Ahmet Ramiz Gulen s-au găsit, în momentul arestării, materiale pe suport electronic, documente aparţinând mişcării Gulen şi diploma de licenţă a unui profesor din Gaziantep. 

Investigaţiile în cazul nepotului lui Gulen continuă. 

Acesta este al doilea nepot al lui Fethullah Gulen despre care se ştie că a fost arestat. La 23 iulie, a fost arestat şi Muhammat Sait, la Erzurum.

Erdogan îşi pune cenuşă în cap

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a făcut miercuri mea culpa în privinţa legăturilor sale cu Fethullah Gulen, cerându-le iertare turcilor pentru că nu a „ştiut să dezvăluie adevărata faţă“ a fostului său aliat, relatează AFP, preluată de agerpres.ro. 

 Gulen, predicator turc exilat în SUA, este acuzat de Ankara că ar fi în spatele puciului eşuat de la 15 iulie, iar Turcia a solicitat extrădarea sa Washingtonului.

„Mă simt trist pentru că nu am reuşit să dezvălui de mai demult adevărata faţă a acestei organizaţii trădătoare“, a spus Erdogan, un discurs atipic pentru un şef de stat care este de obicei foarte combativ în luările sale de cuvânt.

„Ştiu că trebuie să răspundem atât în faţa lui Dumnezeu, cât şi a poporului“, a declarat el în cadrul unei conferinţe a liderilor religioşi de la Ankara.

„Eu personal am ajutat această structură în ciuda divergenţelor de vedere privind numeroase chestiuni, crezând că vom putea fi de acord asupra celui mai mic numitor comun“, a adăugat Erdogan.

„I-am tolerat pentru că spuneau: Allah, a spus şeful statului turc despre simpatizanţii fostului imam, care a negat orice implicare în puciul eşuat.

Enormul scandal din 2013 a arătat 'pentru prima dată adevărata lor faţă“, a spus preşedintele Erdogan despre simpatizanţii lui Gulen.

Relaţiile lui Erdogan cu Gulen s-au degradat după acest scandal de corupţie care a implicat miniştri şi apropiaţi ai actualului şef de stat.

Influenţa lui Gulen pe scena politică datează din anii 70, cu mult înainte de începutul carierei politice a lui Erdogan.

Apoi Gulen a fost un aliat apropiat al lui Erdogan, când acesta era primar al Istanbulului în anii '90, şi apoi al formaţiunii sale, Partidul justiţiei şi dezvoltării (AKP), după venirea la putere a acestuia în 2002.

„Începând de acum, vremea suspiciunilor a trecut şi cea a luptei a început“, a adăugat preşedintele, în condiţiile în care criticile s-au înmulţit privind amploarea epurărilor din Turcia după puciul eşuat.

„Începând de acum, oricine îşi va pleca urechea la delirul acestui şarlatan“, al acestui „şef terorist din Pennsylvania, trebuie să fie pregătit să-şi asume consecinţele“.

Turcia este în proces de a „curăţa“, după eşecul puciului armat, educaţia, justiţia, presa, şi chiar sănătatea şi sportul de toţi 'guleniştii' reali sau presupuşi.

„Cea mai mare bandă de hoţi din istorie a luat ostatice trecutul şi viitorul a zeci de mii de persoane“, a conchis şeful statului turc. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite